[#1] HDD 7MB
Witam!
U mnie jak zwykle coś się psuje. Zainstalowałem OS3.9 i dupa, pojawia się komunikat o checksum errorze w sektorze nr ... (Quantum Fireball 4GB). Wsadziłem więc Seagate'a 4GB, odpaliłem z dyskietki Install 3.1, HDTools, HDToolBox, Change Drive Type oraz Define New. Teraz mały szok: nazwa i typ twardziela odczytane prawidłowo, ale pojemność wynosi SIEDEM MB!!! Może trzeba było zdjąć partycje z PCta? Może Ami czyta tylko dyski określonych firm? A1200 + CD32 + Apollo 40/40 32MB + HDD???
[#2] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #1

Nie przejmuj się tym co pisze HDTB z OS3.1. Po prostu on ma problemy z większymi dyskami. Spróbuj normalnie podzielić na partycje, tylko zainstaluj jakiś filesystem mający support dla większych dysków (np ffs z płyty 3.9 albo sfs).
[#3] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #1

Jak zainstalowałeś AmigaOS3.9, to po jakie licho używasz programów do obsługi dysków z AmigaOS3.1?
[#4] Re: HDD 7MB

@kmilota, post #3

Zainstalowałem, ale nie mogę odpalić z uwagi na Checksum Error ... Kombinuję więc, że twardziel się zrąbał i podmienię go, po czym zacznę wszystko od nowa!!!
[#5] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #4

A dyskietki ratunkowej sobie nie zrobiłeś podczas instalacji AmigaOS3.9? Mógłbyś wtedy odpalić system z płytki z AmigaOS3.9 i miałbyś dostęp do nowej wersji HDToolBoxa.
[#6] Re: HDD 7MB

@kmilota, post #5

Robiłem oczywiście i to z pięć razy. Ale nigdy nie udało się z niej zabootować systemu, więc ją w końcu olałem (ciągle chciała "OS3.9 in any drive"; płytka oczywiście była w CD; próbowałem też na dyskietce mieszać z mountlistami; ale wreszcie poddałem się). Dlatego generalnie muszę jeszcze trochę popracować w WB3.1!
[#7] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #6

A jaki device używasz przy korzystaniu z CDROMu? Jak system tworzy dyskietkę ratunkową to kopiuje na nia potrzebne składniki w tym moutlistę CD0: Jeśli CDROMa uruchaniasz niestandardowo, to na dyskietce będziesz miał błędną moutlistę od CDROMu i stąd ten problem. Sprawdź czy na tej dysjietce jest wszystko w porządku.
[#8] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #6

Cześć

Nie posiadam OS3.9 Ciągle używam 3.1 Zrobiłem sobie dyskietkę ratunkową samodzielnie. Mam na niej m.in. HDToolBoxa i stery do cd-romu. Łatwo zrobić taką dyskietkę.

Stary HDToolBox (jak wcześnie wspomnial moj przedrozmówca) podaje błędne wartości przy większych dyskach, ale to zasadniczo nie przeszkadza przy jego podziale. Ja podzieliłem swój 60GB.

Jeśli pojawiają się błędy na dysku, a formatowanie nie pomaga, to warto sformatować taki dysk w innym filesystemie, np. w fat albo jakimś linuxowym. Ten problem dotyczy tez uzytkownikow systemu windows czy innych. Niedawno sformatowalem 2 dyski pecetowe, ktore przez swych wlascicieli zostaly spisane na straty i dzialaja im do tej pory. Sformatowalem je na Amidze pod ffs i bledy nagle znikly.

Jeszcze nie trafił mi dysk, który nie współpracowałby z Amigą. Podłączyłem już kilkanaście.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#9] Re: HDD 7MB

@kmilota, post #7

Może faktycznie i masz rację. Wydawało mi sie, że dobrze przekopiowałem mountlistę do CD, a tu nic. Ale mam takie pytanko: używam scsi.device (tak zrobiło to oprogramowanie do 4xIDE), którego (na WB3.1 zainstalowanym na twardzielu) nie było w katalogu DEVS (a chyba tam powinny być sterowniki, jak np.: cd.device). Nie wiem teraz, czy scsi.device siedzi gdzie indziej i OS3.9 nie odpala sie dlatego, że nie ma tego pliku na dyskietce?!
[#10] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #1

Dzięki za dotychczasową pomoc. Powiedzcie jeszcze czy ten błąd dowodzi padnięcia twardziela?!
[#11] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #10

Kitech napisał(a):

> Dzięki za dotychczasową pomoc. Powiedzcie jeszcze czy ten
> błąd dowodzi padnięcia twardziela?!

To nie jest dowód, że dysk padł.

[#12] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #1

Szanowny rozmówco "kmiolta", bąź tak miły i wyjaśnij mi ostatnią kwestię do Ciebie!!!
[#13] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #9

scsi.device siedzi w ROMie i dopóki go nie podminiesz na ten z DEVS: tak długo będziesz widział złą pojemność dysku.
[#14] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #9

scsi.device siedzi w romie i jest patchowane przez oprogramowanie 4xide lub fastaty. Dlatego musisz najpierw wywołać stery do 4xide, wtedy scsi.device jest w odpowiedniej wersji zdolnej obsluzyc cdrom.
[#15] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #9

scsi.device siedzi w ROMie (dokładnie to przy AmigaOS3.9 w pamięci) i nie musisz go mieć w DEVS:
[#16] Re: HDD 7MB

@Jacek Rzeuski, post #13

SetPatch sam to podmienia.
[#17] Re: HDD 7MB

@Kitech, post #12

Ostatnią to właściwie którą? Jakbyś napisał to pod moją wypowiedzią, to wiedziałbym co wyjaśniać :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem