[#1] gdzie po amige
witam
mam zamiar zakupic a500 i a600. gdzie moge kupic takie egzemplarze w stanie idealnym z plombami, biale itd? na allegro przyzwoitych amig jakos nie widze, moze ktos zna jakies sklepy internetowe moga byc zagraniczne?
wycena - jaka jest mniej wiecej orientacyjna cena a500 i 600 w stanie idealnym?
[#2] Re: gdzie po amige

@prosiak_maurycy, post #1

W Anglii polecam www.amigakit.com tam powinny być.

[#3] Re: gdzie po amige

Gdzie bądź, kupujesz w miarę sensowny egzemplarz np. na allegro - nie poobijany, pogryziony przez myszy... etc. Może być pożółknięty. Następnie stosujesz się do tego:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=61397&t=61397#reply_61397

pozdro.

[#4] Re: gdzie po amige

Trafiają się na Allegro. Ja zgromadziłem A500 za 180 PLN, A600 za 250 i A1200 za 200. Szczególnie ta A1200 była genialnym trafieniem - niechciany prezent komunijny sprzed lat, chyba nigdy nawet nie rozpakowana - 100% stan magazynowy. :)

W sklepach internetowych można dostać leżaki magazynowe (głównie A1200 by Escom), ale kilkukrotnie drożej. Jeśli nie przeszkadza Ci to - polecam, bo jest gwarancja, itp. Spytaj choćby w eFunzine.
[#5] Re: gdzie po amige

@Daclaw, post #4

" (...) niechciany prezent komunijny sprzed lat "

heheh... swego czasu bym w portki popuścił z radości, gdybym dostał taki niechciany prezent na komunie. A tak to... zegarek... i na drzewo

[#6] Re: gdzie po amige

@newguru, post #5

To jakaś dziewucha dostała. Wtedy komputer nie należał do podstawowych sprzętów AGD, więc ciepnęła go do szafy, skoro ją nie interesował.
[#7] Re: gdzie po amige

@newguru, post #5

Zegarek albo kalkulator. Ale i tak uciechy było co nie miara :D

[#8] Re: gdzie po amige

@11MASTEr, post #7

"Zegarek albo kalkulator" to fakt hehe, i jeszcze Walkman`y. Dostałem cztery na komunie :) kalkulatorów ze trzy
[#9] Re: gdzie po amige

@Sir_Lucas, post #2

Ciekawe ile jeszcze mają w zapasie nowych Amig na www.amigakit.com. W najbliższym czasie planuję zakup nowej A1200. Posiadam szestastoletnią Amigę 1200 i też nie wiadomo jak długo pożyje...
[#10] Re: gdzie po amige

@Daclaw, post #4

>>Trafiają się na Allegro. Ja zgromadziłem A500 za 180 PLN, A600 za 250 i A1200 za 200. Szczególnie ta A1200 była genialnym trafieniem - niechciany prezent komunijny sprzed lat, chyba nigdy nawet nie rozpakowana - 100% stan magazynowy. <<

tak tylko kiedy to kupiles na allegro, 5 lat temu? teraz sie chyba nic nie trafia w takim stanie
[#11] Re: gdzie po amige

@prosiak_maurycy, post #10

teraz ludzie piora proszkiem w wannie i sprzedaja jako lezaki magazynowe :)

[#12] Re: gdzie po amige

zastosuj perhydrol i bedziesz miał nówke sztuke
[#13] Re: gdzie po amige

@MuppetShow, post #12

Po perhydrolu niby nówka, ale nie do końca. Brakuje tego czegoś...tego zapachu nowości! Doskonale pamiętam, jak pachniała moja Amisia wyciągnięta zaraz z woreczka... bezcenne to se już nie wrati

Powinni produkować choinki zapachowe, o zapachu nowego laminatu i plastiku

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 14:35:50

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 14:40:02
[#14] Re: gdzie po amige

@MuppetShow, post #12

>>zastosuj perhydrol i bedziesz miał nówke sztuke<<

a bebechy, rysy na obudowie, a folia na emblemacie commodore, a plomba itd.

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 14:50:52

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 14:51:28
[#15] Re: gdzie po amige

@prosiak_maurycy, post #14

nie, no... chyba już nie ma leżaków z folijką na emblemacie stajni Commodore. Chociaż, kto wie... ostatnio dostałem w prezencie A.. A.. ATAAARI 65XE. na logosach była folia

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 14:56:14
[#16] Re: gdzie po amige

@newguru, post #13

>> Po perhydrolu niby nówka, ale nie do końca. Brakuje tego czegoś...tego zapachu nowości! Doskonale pamiętam, jak pachniała moja Amisia wyciągnięta zaraz z woreczka... bezcenne to se już nie wrati

Narobiłeś mi smaka. Właśnie rozpakowałem moją świeżutką A1200 i sobie ją obwąchuję. Chcesz, podeślę Ci folię, w którą jest zapakowana ;)

>> mam zamiar zakupic a500 i a600. gdzie moge kupic takie egzemplarze w stanie idealnym z plombami, biale itd?
>>>>W Anglii polecam www.amigakit.com tam powinny być.

W amigakit.com A500 czy A600 nowej nie znajdziesz.

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 15:27:20
[#17] Re: gdzie po amige

Mnie się trafiła A500 na allegro w stanie idealnym, z plombami, folią kartonem i lśniącą blachą ekranującą bez najmniejszej rysy an obudowie. Takie się zdarzają na allegro bardzo rzadko. Z mojego doświadczenia najlepiej kupować od tych co mają mało gwiazdek i opisy wskazujące na niekoniecznie dobrą znajomość tematu amigi; w stylu "A500 przerobiona na 1000". Oni na ogół sprzedają swoje własne komputerki, często zadbane, które leżały w kartonach przez lata, a nie jakieś tam składaki.

[#18] Re: gdzie po amige

@prosiak_maurycy, post #14

a bebechy, rysy na obudowie, a folia na emblemacie commodore, a plomba itd.

I jeszcze: przekręcone gwinty, wyłamane gwinty, wyłamane zaczepy, otwory do wyprowadzenia taśmy HDD wycinane siekierą lub sekatorem, dziury na przełączniki wypalane lutownicą, pogięte i pordzewiałe ekrany...

Akurat brud i zażółcenie to najmniejsze z problemów.
[#19] Re: gdzie po amige

@Daclaw, post #18

Często na Allegro można spotkać Amigi z pożółkłymi klawiaturami. Ciekawe czy te z eFuzine są wyczyszczone, czy wogóle nie czyszczą. Wie ktoś?
[#20] Re: gdzie po amige

@parallax, post #19

Kupowałem u nich kiedyś A4000 i nie była wyczyszczona. Pewnie wszystko da się dogadać za dopłatą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem