[#1] Blizzard MK IV - parę pytań
Po miesiącach poszukiwań stałem się w końcu posiadaczem Blizzarda 1230/50 (z dołączonym autografem poprzedniego właściciela
- Tomka Tomaszka OK )
Wszystko gra i burczy i w ogóle jest super. Mam jednak do Was parę pytań:
1) Czy CPU 030/50Mhz na tyle się grzeje, że należałoby na stałe otworzyć trapdoor, czy raczej nie zawracać sobie tym głowy?
2) Czy jeśli działa akcelerator to oryginalny CPU jest kompletnie odłączany i nie przepływa przez niego prąd (i na odwrót)?
I to chyba tyle (na razie).

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 17:29:24
[#2] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@frywolny_marian, post #1

1) Nie zawracać sobie tym głowy.
2) Nie jest kompletnie odłączany, przepływa przez niego prąd i się grzeje, ale to jedyne funkcje jakie pełni MC68EC20 po podłączeniu turbo.

[#3] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

mozesz spokojnie zamknąć klapkę.

[#4] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

No to gratuluję na pewno będziesz zadowolony :)
Co do grzania się to polecam jednak zdjąć klapke. Tak dla spokojności ;)

[#5] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@APC74, post #2

>> Nie jest kompletnie odłączany, przepływa przez niego prąd i się grzeje, ale to jedyne funkcje jakie pełni MC68EC20 po podłączeniu turbo.

A w odwrotnej sytuacji - kiedy podczas startu wyłączę Blizzarda i Amiga pracuje na 020? Blizzard również pobiera prąd?

[#6] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@frywolny_marian, post #5

Blizzard z prockiem 68030 nie wymaga dodatkowego chłodzenia. Co do pytania, czy nieużywany procesor się grzeje to z tego co wiem to nie (przynajmniej tak u mnie zachowują się 2 procesory zawarte w karcie BlizzardPPC.

Gratuluję zakupu - na początek polecam puścić grę Gloom Deluxe - na tej karcie działa rewelacyjnie. Potem możesz delektować się rozgrywką w Alien Breed 3D, Genetic Species itp.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 18:15:36
[#7] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@Sir_Lucas, post #4

>> No to gratuluję na pewno będziesz zadowolony
Jestem i to bardzo. Jako małolat, za Amigę, którą zmontowałem dałbym se palec obciąć ;)

[#8] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@Minniat, post #6

>> na początek polecam puścić grę Gloom Deluxe
Jedna z pierwszych gier jakie odpaliłem :D

[#9] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@frywolny_marian, post #8

Odpal cytadele :P

co do 020 to jest uruchamiany do sprawdzenia konfiguracjii amigi po wykryciu karty turbo oddaje kontrole na plyta innemy cpu
z reguly 030 byly fabrycznie przetaktowane (blizard 030/50 chyba tylko nie lecz nie jestem pewny)

030 grzeja sie maly radiator nie zaszkodzi lecz nie jest wymagany tak jak w 040

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 19:30:52
[#10] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

Nie zawracaj sobie głowy klapką - odpadną ci też obawy o chłodzenie ;).

[#11] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@HOŁDYS, post #9

Radiator odpada, to desktop. Wszystko na co mogę sobie pozwolić w temacie chłodzenia do otwarcie klapki i ewentualnie dyskietki pod Amigą. Nie sądzę, jednak aby to było potrzebne. Z tego co widzę, procek zbyt mocno się nie nagrzewa.

[#12] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@frywolny_marian, post #11

Żadnych dyskietek - nie zakładaj klapki i to wystarczy ;).

[#13] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@Malin, post #12

Tak zrobiłem. Na wszelki wypadek.

[#14] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@HOŁDYS, post #9

z reguly 030 byly fabrycznie przetaktowane (blizard 030/50 chyba tylko nie lecz nie jestem pewny)

Eee tam :).M-Tec lubił wypuszczać przekrecone karty,np 030/28 miała procka 20MHz,a 030/42 procka 33MHz.
Blizz MKIV ma na 99% 68030/50MHz

[#15] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@Malin, post #12

Ja mając "zapasową" brzydką klapkę z innej A1200 tę brzydką gęsto nawierciłem, robiąc z niej sito. Tak, by jednak trochę przewiewu było a klapka mogła pozostać zamknięta. Na wszelki wypadek, bo 030@50 MHz grzeje się mocno, choć nie wpływa to na stabilność. Ale "na zimne dmuchał" :)

[#16] Re: Blizzard MK IV - parć pytań

Ja bym nic nie kombinowal. W swojej A1200 mialem Apollo 1240/40 znana ze zwisow i przegrzewania sie. Z wentylatorem nie miescila mi sie w standardowej obudowie wiec go odkrecilem i zostawilem tylko malutki radiatorek. Wszystko chodzilo stabilnie, zwisow nie bylo, mozna bylo sluchac MP3 i grac w gierki 3D (Payback, Genetic Spieces) - zadnych problemow. Fakt, ze po dluzszej pracy procka nie dalo sie dotknac, ale tak samo nie da sie dotknac procka w Macu czy Piecu po paru godzinach ciezkiej pracy. Nie mierzylem tego, ale podejrzewam, ze procek na A1240 rozgrzewal sie do ok 60 stopni bo parzyl tak samo jak ten w Macu, a tam mi wskazuje 50 - 60 stopni zaleznie od obciazenia i obrotow wentylatora. Wiec naprawde nie ma co sie martwic. Z tego co mi wiadomo temperatury nawet do 70-80 stopni nie zrobia krzywdy procesorowi. Swego czasu jak jeszcze mialem PowerBooka procesor (G4) rozgrzewal sie w nim do ponad 90 stopni podczas ciezkiej pracy. Komputer pomimo, ze ma juz ponad 5 lat smiga stabilnie do dzis.

[#17] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@frywolny_marian, post #11

ja mam w jednym desktopie PPC + 060

a drugim A1200D Apollo 040/40 z malym radiatorkiem + wntyl

sproboj poszukac niskoprofilowanego radiatorka na pamiec do kart graficznych fajnie sie sprawdza w kartach turbo amigi

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2009 10:44:12
[#18] Re: Blizzard MK IV - parć pytań

@Czarek, post #16

A ja jednak bym kombinował, jak choćby ze wspomnianym nawierceniem klapki dla Blizza IV. Sprzęt jest wiekowy i szacowny, nowych kart turbo raczej nie będzie, więc lepiej szanować. A niższa temperatura pracy raczej nie pogorszy żywotności a wręcz przeciwnie ;)

[#19] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@frywolny_marian, post #13

Blizzard 1230/50 to wspaniała karta. Sam byłem jej szczęśliwym posiadaczem przez pare dobrych lat. Potem wymieniłem na rzecz Apollo 040/40 (i tutaj zaczęły się problemy, ale ja nie o tym). Blizzard ten rzeczywiście - wydawać by się mogło - że się grzeje potwornie. Jednakże przecież mikroprocesory znoszą dobrze temperatury powyżej 50 stopni Celsjusza (czy coś koło tego). Wentylatora na karcie nie miałem a czasem komputer chodził mi 48h! Było to wtedy, gdy zapuszczałem na Amidze torrenta na noc :). No i chciałem zauważyć, że to było około 48h bez resetowania systemu :). Tak więc wentylacja nie ma sensu, kwarc się nie skończy wcześniej niż powinien ;). Świetna karta i już, stabilna, no Blizzard po prostu.
OK

[#20] Re: Blizzard MK IV - parę pytań

@BagoZonde, post #19

W różnych telewizjach kablowych stały A1200 z kartami z 030 i pracowały na okrągło.
Resetowane były raz na tydzień jak pracownik przyszedł coś w skrypcie zmienić.
030/50 grzało tak że blat na których stały był ciepły od spodu po kilku godzinach pracy. I raczej nic się nie psuło. No pomijając przegrzane pamięci RAM w kartach gdzie konstrukcyjnie taka pamięć jest zaraz nad procesorem. I to chyba jedyna wada Blizarda4.

Pozdrawiam
[#21] Re: Blizzard MK IV - parć pytań

@Czarek, post #16

>> Z tego co mi wiadomo temperatury nawet do 70-80 stopni nie zrobia krzywdy procesorowi

Dzisiejszym CPU nie zrobią na pewno:
http://users.erols.com/chare/elec.htm

Ale panuje opinia, że maksymalna temperatura pracy procesora Intel nie powinna przekraczać 50 stopni Celsjusza, a AMD 55. Są to górne wartości graniczne przyjęte dla ciągłej pracy procesora. Przyjmuje się, że obniżenie temperatury procesora o 10 stopni wydłuży dwukrotnie jego życie.

Z tego wniosek, że klapkę otworzyć (co najmniej) warto.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2009 10:31:23
[#22] Re: Blizzard MK IV - parć pytań

@frywolny_marian, post #21

Jeden fakt jest pocieszający: różnie amigowcy kombinują - jedni chłodzą na potęgę, inni - wydawałoby się - niewystarczająco, ale jakoś nigdy nie słyszało się o zwiększonej umieralności amigowych procesorów z powodu przegrzania. Moje zdanie jest takie: przegrzewający się procesor sam zmusi użytkownika do podjęcia środków zaradczych, bo nie da się na nim pracować. Dopóki zaś chodzi stabilnie - jest OK.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem