[#1] Jak skopiować system os3.1 z jednej karty CF na drugą kartę CF.
Witam !
Dzis zakupilem wiekszą kartę CF, ktora ma mi posłużyć mi jako HDD w A1200.
Stara 1 GB ma 2 partycje, na jednej jest system, a na drugiej partycji gry.
Kartę tą z systemem i przejsciowką zakupiłem na allegro.

Nowa karta 2 GB jest już podzielona na 2 partycje.
Na 1 partycji mam OS3.1 zainstalowany z dyskietek, brak wielu bibliotek i pomocnych programów. Czy jest możliowść przekiopiowania sysytemu z starej CF na nową i w jaki sposób ???

Ew. czy jest gotowy już do instalacji system Os3.1 ze wszystkimi sterownikami, bibliotekami, potrzebnymi programami bez ręcznej instalacji ???
Proszę o pomoc, bo w aktualnym systemie wyskakuję mi brak wielu bibliotek, a poza tym nie wiem jak przenieść zgrane z aminetu programy na kartę CF.

Ważne: wszystko instaluję z poziomu WinUAE bo moja A1200 jest aktualnie rozkręcona i nie mam możliwości jej uruchomienia i skorzystania z PCMCIA.
pozdro

[#2] Re: Jak skopiować system os3.1 z jednej karty CF na drugą kartę CF.

@Robo, post #1

podłączasz starą kartę CF do PC, ustawiasz ją jako dysk twardy w UAE i zaznaczasz opcję "add PC drives at startup". Bootujesz z karty, kopiujesz jej zawartość do jakiegoś folderu na dysku w PC. I potem analogicznie - podłączasz nową CF do PC, ustawiasz w UAE jako dysk twardy, bootujesz z jakiegoś ADF-a (najlepiej workbench) i przerzucasz wcześniej skopiowane pliki z dysku PC na kartę CF

Ostatnia modyfikacja: 24.09.2009 22:36:04
[#3] Re: Jak skopiować system os3.1 z jednej karty CF na drugą kartę CF.

@Robo, post #1

W tym, co napisał mars, jest haczyk, bo (o ile się nie mylę), jeżeli użyjesz jakiegoś folderu na dysku PC jako wirtualnego hdd dla winUae, to pliki przekopiowane tam z CF zgubią niektóre atrybuty, co może sporo namieszać w systemie. Polecam w WinUAE utworzyć wirtualny dysk w pliku o jakiejś pojemności, tak, żeby dane z CF się zmieściły, i jego użyć jako miejsce tymczasowe. Ewentualnie podłączyć 2 karty CF na raz, jak masz taką możliwość.

[#4] Re: Jak skopiować system os3.1 z jednej karty CF na drugą kartę CF.

@Robo, post #1

najlepiej zrobić w winuae wurtualny dysk twardy w pliku, podłączyć kartę CF i dodac ją do listy dysków twardych amigi, można nawet z niej zbootować, sformatowac wirtualny dysk twardy, skopiowac pliki z karty na dysk, nie pamiętam tylko czy jak się formatuje dyski twarde to robią się one bootowalne, ale jesli nie to wystarczu polecenie "install nazwa_dysku:".

Potem usuwasz swoją kartę z listy winuae, tak żeby dysk wirtualny był na pierwszym miejscu, bu odpalił się z niego skopiowany system, dodajesz do listy dysków drugą kartę CF, uruchamiasz i kopiujesz.

[#5] Re: Jak skopiować system os3.1 z jednej karty CF na drugą kartę CF.

@rafgc, post #4

Bootowalność dysków, ich priorytety oraz system plików można sobie ustawić w opcjach winuae

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem