[#1] Edytor z polskimi znakami
Jaki polecacie edytor tekstowy? Koniecznie musi obsługiwać polskie znaki. Potrzebuję go do edycji normalnych plików, nie żadnych HTMLi i innych pierdół.

[#2] Re: Edytor z polskimi znakami

@jaa2, post #1

Każdy edytor obsługuje polskie znaki po zainstalowaniu polskiej mapy klawiatury i czcionki. Osobiście używam CED-a.

[#3] Re: Edytor z polskimi znakami

@jaa2, post #1

Tak jak napisał Grzegorz Kraszewski każdy dobrze napisany edytor systemowy obsłuży polskie znaki. Wystarczy zaopatrzyć się w polską czcionkę i mapę klawiatury i skorzystać z preferencji "Input" Workbencha.

Jeśli chcesz tworzyć proste dokumenty pisz w programie Ed, jeśli chcesz wygody zakup jakiś komercyjny edytor (choćby CED, GoldED lub AmiTekstPro).

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2009 14:33:00
[#4] Re: Edytor z polskimi znakami

@jaa2, post #1

Na swojej a600 używam JanoEditor. Jest najszybszym spośród tych które widziałem.

http://aminet.net/text/edit/JanoEditor.lha

[#5] Re: Edytor z polskimi znakami

@jaa2, post #1

MicroGoldED. Chyba najlepszy z darmowych edytorów tekstu dla AmigaOS. Na gołej A600, faktycznie, może zbyt wymagający ;). W readme napisane, że wymagany 3.5, ale działa też pod 3.1.

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2009 14:53:52
[#6] Re: Edytor z polskimi znakami

@Korni, post #5

CED !!!!!!!!!!! OK

[#7] Re: Edytor z polskimi znakami

@HOŁDYS, post #6

CED sie muli na golej A500/A600. JanoEdit odpala sie blyskawicznie jest piekielnie szybki. Liczba opcji tez mnie zadowala. No i jest za free!

[#8] Re: Edytor z polskimi znakami

@jaa2, post #1

Dawno temu używałem ceda, teraz używam EditPada z OS3.9

[#9] Re: Edytor z polskimi znakami

@Czarek, post #7

Czarek sproboj wersje CED 3.5 ..

[#10] Re: Edytor z polskimi znakami

@HOŁDYS, post #9

No wlasnie ten mam na HDD w A2000 i na niej chodzi swietnie, ale i mimo wszystko jakos przyzwyczailem sie do Jano :)

[#11] Re: Edytor z polskimi znakami

@Grzegorz Kraszewski, post #2

A skąd owe rzeczy wziąć?

[#12] Re: Edytor z polskimi znakami

@jaa2, post #11

CygnusEd: http://www.vesalia.de/e_cygnused.htm (45 EUR)
JanoEdit: http://aminet.net/package/text/edit/JanoEditor (Free)

[#13] Re: Edytor z polskimi znakami

@Czarek, post #12

Chodziło mi o keymapy... Ale dzięki :D

[#14] Re: Edytor z polskimi znakami

@jaa2, post #13

z aminetu, isolocalepl

[#15] Re: Edytor z polskimi znakami

@jaa2, post #1

Jeżeli chcesz obsłuqiwać czysto tekstowy edytor (finalny zapis w .txt) polecam jak "przedpiścy" CED'a lub nasz rodzimy Amitext Pro (ma sławniki i autokorektę). Jeśli nie chcesz się martwić o wydruki w trybie tekstowym i ewentualne polskie znaki w tym trybie to użyj edytora drukująceqo w trybie qraficznym takieo jak FinalWriter. Trzeba mieć fonty wektorowe PL, ale jest to ewytow WYSIWYG, czyli to co widzisz to masz na wydruku (przynajmniej w teorii :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem