[#31] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Madman, post #29

Schemat przejściówki znalazłem na tym forum:

> Amiga --- VGA

> 3 (red) --- 1 (red)
> 4 (green) --- 2 (green)
> 5 (blue) --- 3 (blue)
> 11 (hsync) --- 13 (hsync)
> 12 (vsync) --- 14 (vsync)
> 16 (masa) --- 5 (masa)
> 17 (masa) --- 6 (masa r)
> 18 (masa) --- 7 (masa g)
> 19 (masa) --- 8 (masa b)
> 20 (masa) --- 10 (masa)

[#32] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@gorzyga, post #31

Jak to mówią, najciemniej pod latanią ;) Dzięki OK

[#33] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Daclaw, post #2

Mam pytanie, czy ktoś podłączał Amigę to TV LCD 100 Hz, np.: Sony W5500.
Chodzi mi o porównanie jakości wyświetlania i jak chodzą tryby z interlajsem, w teorii powinny działać dobrze.
[#34] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Tomski, post #1

Witam,

Swojego czasu kupiłem LG TV 22'' (nie pamiętam dokładnego modelu) właśnie z nastawieniem że będzie też do Amigi i muszę powiedzieć że jestem bardzo ale to bardzo rozczarowany przez to w jaki sposób jest obrabiany obraz. Nie udało mi się mimo starań ustawić tych obrazu tak żeby w systemie nie był w jakiś dziwny sposób zniekształcony. Efekt był taki że jak na początku były całe i ładne czcionki to w połowie czy na końcu były obcięte lub rozmazane. Tak jak by obraz był jakoś zmodulowany w poziomie bardzo niską częstotliwością. Oczywiście nic poza PAL (i chyba NTSC) nie wyświetla (podłączenie wy video do euro). Kabel był wykonany własnoręcznie. Poza tym to telepanie się obrazu w miejscach gdzie cokolwiek się poruszyło naprawdę doprowadza do szału. Teraz mam monitor jak w stopce i jest o wiele wiele lepiej.... szkoda tylko oczu.

Pozdrawiam

[#35] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@gorzyga, post #25

A ja podłączam amisie po composit do Sony Bravia 32 cale i obraz jest naprawdę ładny i w interlejs nie trzęsie się obraz jakby był ze scandoublera .
I jest oki :)
[#36] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Arkadyy, post #35

To podłącz przez RGB > SCART i powiedz, jaka będzie różnica w obrazie. Najprawdopodobniej do composite nigdy więcej nie wrócisz.

[#37] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Red_Bullet, post #24

Witam,
Podepnę się pod wątek, gdyż wygrzebałem swoje wszystkie amisie i mam problem z wyświetlaniem przez kartę TV w piecu. Tzn. obraz się wyświetla tylko kolor słaby, jakaś pixeloza itp., ogólnie tragedia. Podpinam się przez composite z Amigi. W karcie TV w piecu mam też wejście S-video, przez które podłączam np. Playstation i jest całkiem całkiem. Chcę kupić kabel RGB/SCART i podpiąć go do przejściówki SCART/S-VIDEO i wtedy do karty TV. Czy nie za mocno kombinuje? Może jest jakaś prostsza metoda? RGB/S-VIDEO np.? Z góry dzięki za pomoc :)
[#38] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@thomek, post #37

Moim zdaniem kombinujesz za mocno.
Monitor LCD z wejściem SCART to idelane rozwiązanie.
Najczęściej takie monitory mają wbudowany tuner TV.
Ja taki monitor posiadam (Samsung SyncMaster 710mp) i jestem bardzo zadowolony.
Stosunek jakości do ceny przy takim rozwiązaniu jest najlepszy.
[#39] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@stachu100, post #38

Dzięki za odpowiedź. Chodzi o to, że na razie kasiorki nie mam na nowy LCD, więc wykorzystuje pieca z kartą TV do wyświetlania wszystkiego co mam - z racji przestrzeni. Mam philipsa, na którym zawsze wyświetlałem amigę, ale m-ca brak i muszę się podpiąć pod PC, który i tak zawsze jest włączony - net, tv, gg itp. Playstation wyświetla się możliwie, więc myślę, że jakieś rozwiązanie dla amigi też by się dało wykombinować He he, najfajniejsze jest to, że w PAL 640x512 nie miga obraz

[#40] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@thomek, post #37

Sygnały RGB nie są kompatybilne z S-Video (tzn. w kablu RGB np. SCART nie ma sygnałów S-Video) więc nie jest możliwe zrobienie prostej przelotki tak jak w przypadku RGB>>Composite. Są dostępne konwertery sygnału (niezbyt tanie), ale chyba nie ma co kombinować - podpięcie TV bezpośrednio przez SCART to najlepsze z możliwych rozwiązanie.
[#41] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@wali7, post #40

Dzięki za odpowiedź, coś mi się jednak kojarzy, że gdzieś na sieci widziałem, że jakość udało się znacznie poprawić, tylko nie wiem akurat czy na ppa to było, nigdzie nie mogę się doszukać. Coś mi się kojarzy, że chyba ktoś dłubał w bebechach amigi i wstawił oddzielnie wyjście S-VIDEO. pomysł
Hmm, w każdym razie ja mam taki interfejs, który miksuje dźwięk, s-video i composite na scart, na dodatek ma przełącznik in/out, czyli działa w obydwie strony. Sam nie wiem jak to jest zbudowane, ale działa, playstation wyświetla się w miarę możliwie - dużo lepiej niż amiga. Przynajmniej kolory dużo lepiej widać. No cóż chyba na razie przeproszę philipsa Podczas zakupu nowego LCD uwzględnię już amigę
Może ktoś zetknął się z podobnym problemem i udało mu się choć trochę poprawić jakość??
A tak swoją drogą jestem ciekawy jak LCD wyświetla hires laced poprzez scart? Miga?

[#42] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Thom/CT, post #34

Mnie chodzi o test na TV LCD 100Hz, nie na zwykłym TV LCD 50Hz, są już zresztą TV LCD 200 Hz, ale nie wiem czy ktoś podłączał już do czegoś takiego Amigę. Wolę testy na Sony, bo przynajmniej w teorii jest to robione pod Playstation, no i ma dwa złacza Scart (EURO i RGB) plus złącze PC-towe.
[#43] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@thomek, post #41

Tak, można wyprowadzić sygnał S-Video z Amigi (wiąże się to z pewną przeróbką sprzętu).
Tylko że sygnał RGB daje lepszy obraz od S-Video, więc jeśli tylko mozliwe, należy korzystać z RGB (Scart). Trzeba się tylko upewnić, że kabel Scart i wejście w TV są pełne (czyli zawierają sygnały RGB, a nie tylko Composite), bo jeśli nie, to obraz będzie znacznie gorszy.

A jeśli chodzi ogólnie o jakość obrazu przesłanego za pomocą złącz (wziąłem pod uwagę popularne standardy), to od najlepszego do najgorszego wygląda to tak:

- DVI - najlepsza jakość, sygnały przesyłane cyfrowo (trzeba pamiętać, że DVI może też przesyłać sygnał analogowo, ale z reguły jest to sygnał cyfrowy).
- RGB - najlepszy sygnał analogowy, zazwyczaj spotykany jako komputerowe VGA (amigowe Video to ten sam sygnał, tylko wtyczka inna), lub telewizyjny Scart (Eurozłącze). Osobno składowe RGB i synchronizacje HV.
- HDMI - sygnał rozdzielony na luminancję i dwie różnicowe składowe koloru. Inna nazwa tego sygnału to Component.
- S-Video - składowa koloru (Chroma) i jasności (Luma) idą osobno.
- Composite - popularnie zwany AV, zazwyczaj w postaci gniazda chinch (drugie to dźwięk), jest też obecny w standardzie złącza Scart. Tu cały obraz idzie jednym kablem, składowa koloru zakłóca składową luminancji - z reguły rozlane przebarwienia na granicach kolorowych, kontrastowych obiektów.
- RF - sygnał wizji i audio moduluje sygnał nośny, jest to dokładnie taki sygnał, jaki idzie do TV z anteny. Najgorszej jakości. Jeśli się da to nie używać do przesyłania obrazu z komputera.

Ostatnia modyfikacja: 29.12.2009 15:46:18
[#44] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@wali7, post #43

wali7 napisał(a):

> - HDMI - sygnał rozdzielony na luminancję i dwie różnicowe
> składowe koloru. Inna nazwa tego sygnału to Component.

Azaliż nieprawdę Waszeci piszesz

HDMI to standard cyfrowego przesyłania obrazu i dźwięku w urządzeniach klasy "Consumer Electronic"

http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI

Jest on lepszy od DVI bo oprócz obrazu w formacie cyfrowym przesyła on dźwięk równiez cyfrowo a oprócz tego masę informacji sterujących wliczając ethernet w najnowszej rewizji standardu.
[#45] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@stachu100, post #44

masz rację, zasugerowałem się tym, ze obsługuje YCbCr... zrobiłem skrót myślowy, że to Component Video.

czyli HDMI jest najlepsze, chociaż w większości wypadków jakość będzie taka sama jak DVI (zwłaszcza w przypadku sprzętu komputerowego)
[#46] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@wali7, post #43

Hmmm, bardzo dziękuję WALI7 za szczegółowe wyjaśnienia, myślę, że wyczerpałeś zagadnienie i moja ciekawość w tym temacie jest zaspokojona, pokombinuję dopóki co z poprawą sygnału composite, ale już wiem, że mnie to nie usatysfakcjonuje - philips będzie musiał wrócić do łask w najbliższym czasie OK co by nie mówić, obraz żyleta w porównaniu do karty TV sprzężonej z LCD
... a tak poza konkursem, na Twoim samsungu wyświetlasz hires laced? jak się zachowują te tryby, da się pracować?

[#47] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@wali7, post #43

Na którym miejscu w tej statystyce umieścił byś display port? :D

[#48] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@piteq, post #47

Wygląda na to, że DisplayPort zajmie miejsce pierwsze razem z innymi cyfrowymi standardami: DVI i HDMI. Pod względem przepustowości zajmie pierwsze miejsce (10.8 Gb/s), za nim HDMI z max przepustowością 8.16 Gb/s, a na końcu DVI z 7.4 Gb/s. Wyższa przepustosowość oznacza wyższą rozdzielczość i wyższe odświeżanie obrazu. Wszystkie cyfrowe formaty są bezstratne (w odróżnieniu od wspomnianych formatów analogowych).
[#49] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@wali7, post #43

Że HDMI z Component Video pomyliłeś to już wiemy ale czemu u Ciebie RGB jest wyżej od Component? Skąd w ogóle wytrzasnąłeś tą klasyfikację?

[#50] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Don_Adan, post #42

Trochę potestowałem inny 100Hz model SONY 32" E5500, i jak dla mnie obraz jest bardzo dobry, a podłączyłem przez SCART, choć w instrukcji piszą, że lepszy obraz jest przez Component i HDMI (ale nie mam takich kabli, żeby to teraz sprawdzić). W sumie bez problemu można podłączyć minimum 3 Amigi i PC-ta, no i pozostaja jeszcze 4 wejścia HDMI. Wszystkie Amigowe rozdzielczości (Hires czy Super Hires) działaja. Działa nawet przełączanie tasków pomiędzy PAL-em a Hires NTSC, ale może tak powinno być. W każdym razie jak ktoś nie potrzebuje profesjonalnego monitora to taki TV w zupełności wystarczy jako monitor do Amigi, nie mówiąc już o bardzo dobrej jakości cyfrowej TV do oglądania.
[#51] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Don_Adan, post #50

Witam,

W związku, że monitor mi pada od Amigi ( zrobiła mi się śmieszna mała plamka na kineskopie ale to jeszcze luz, kineskop mi śmiesznie migocze jakby tracił synchronizację i jak mu przywalę z bokowca to się uspokaja na parę chwile, niestety ten stan trwa za krótko i znowu migoce :( ) , podepnę się pod ten wątek.

@Don Adan
Jak w przypadku 100Hz Sony 32" E55000 sprawa wygląda jeśli chodzi o tryb euro72 ?

Pozdrawiam

[#52] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@asman, post #51

Nie mam tego trybu w A2000 (tylko PAL i NTSC), a moja A4000T coś nie chce bootować po zrobieniu jej fotek w pozycji leżacej. Swoją drogą to ten TV ma tyle możliwości konfiguracji obrazu (dla każdego wejścia może być inny konfig), że na razie na pewno nie jest ustawiony optymalnie. Na pewno nie widać interlace'u w przypadku Amigowych trybów, sprawdzałem to na Biingu i HOMM2, dziwnie wygląda PC-towy interlace (tzn. animacje z przeplotem w HOMM2), ale może to tak ma być, bo ja nie widziałem tych animacji w oryginale, zawsze oglądałem pełne wersje animacji z HOMM2. Jak mi powiesz/napiszesz jak mam ten tryb ustawić dla A2000 to mogę go sprawdzić, ja go nigdy dotąd nie używałem.
[#53] Re: LCD monitor-TV a Amiga 1200

@Don_Adan, post #52

W sumie jak nie widać interlace to 640x512 też byłoby dobre. A jeśli chodzi o te tryby to pewnie potrzebny by był kick3.0 ( choć nie wiem czy nie 3.1 ). Nie jestem mocny w tych sprawach i nie wiem czy driver do monitora nie chce procka 020 przynajmniej. W każdym razie dzięki za info.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem