[#1] Instalacja OS3.9
Witam!
Przedprzedwczoraj przyszła wreszcie płyta z OS3.9. Odtwarzacz CD nie chciał jej przeczytać ("Program failed - error #80000004"). Zmieniłem filesystem w mountliście - z Allegro CDFS (oprogramowanie do 4xIDE) na CDFilesytem i jakoś poszło ( z tym, że na pulpicie przestała się pojawiać ikona CDDA). Przedwczoraj przystąpiłem do instalacji - stworzyłem Emergency Dysk, z którego nie udało się odpalić Amisi (nie chciał czytać CDroma, a krzyczał o włożenie OS3.9), więc go olałem i zrobiłem instalację z pod WB3.1. Niestety jak system się już odpalił za piątym razem, to wspomniał coś o "DH0 has a checksum error on disk block 508314", a za dziesiątym (bez checksum error) "Can't open resource library v.44". Wczoraj profilaktycznie podmieniłem twardziela, ale cała operacja pojawiła się toczka w toczkę. Identyczna instalacja i identyczne komunikaty. Mam trzy koncepcje:
1. Walnięta płytka CD.
2. Kijowy Filesystem CDroma (źle czyta płytę OS3.9).
3.Walnięty kontroler na płycie głównej.
HELP!!!!!!!!!
P.S.
Sprawdzenie wariantu 1 - usiłuję przekopiować płytkę na twardy dysk w PCcie i czasami "Nie można odczytać pliku". Walnięta płytka, czy blacha nie czyta tego formatu?
[#2] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #1

Może ustawiłeś za duży MaxTransfer i masz przekłamania? Nie musiałeś zmieniać filesystemu dla cdromu. Wystarczy, że wywołasz w odpowiednim miejscu oprogramowanie 4xide i powinno być wszystko ok (cd na allegro i scsi.device). A co do nie działania Emergency Disk, to musisz go troszkę zmodyfikować. Dodaj do s-s tego dysku wywołanie oprogramowania 4xide i skopiuj odpowiednie pliki na ta dyskietke (twoja mountliste cd wraz z allegrocdfs i soft od 4xide). Jeżeli jesteś pewny dysków to pewnie problemy z MaxTransfer. Spróbuj może też zainstalować SFS, albo chociaż zapoznaj się z guidem do niego (ustawisz sobie poprawnie MaxTransfer i Mask).
[#3] Re: Instalacja OS3.9

@szulu, post #2

Oprogramowanie 4xIDE było wywołane właściwie w s-s (cały czas mówimy o WB3.1).
Co to jest MaxTransfer nie mam pojęcia, ale na pewno nic takiego nie ustawiałem (znaczy nie zmieniałem oryginanych ustawień).
AllegroCDFS pięknie czytał wszystkie płyty wypalone na PCcie - CDR i CDRW (np. programy z Aminetu), a wkurzał się na płytkach "amigowych" (jeden z moich poprzednich postów).
W Emergency Dysku ustawiałem w s-s wszystkie odwołania do 4xIDE i kopiowałem soft (moim zdaniem w jakiś sposób nie skopiowały sie wszystkie potrzebne pliki podczas tworzenia ED).
Bądź tak miły i podpowiedz, czy jest szansa, że kompakt z OS3.9 nie jest walnięty?!
I jeszcze: może nie da się instalować OS3.9 z pod WB3.1, a tylko z Emergency Dysku?
[#4] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #3

Jeżeli nie widać żadnych uszkodzeń na płytce to powinna być ok. Chyba, że to jakaś marna piracka kopia;). Ja instalowałem u siebie 3.9 spod 3.1 więc chyba się da. Ale nie ma problemu z zainstalowaniem spod Emergency-Disk (chyba). A co do MaxTranfer to zajrzyj do ustawień partycji w HDToolBoxie i zobacz co masz.
[#5] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #3

Ja swoje instalacje przeszegłem tak: Na mojej A4000 miałem najpierw AmigaOS3.0. Na nim zainstalowałem AmigaOS3.5. Potem BB dla 3.5. A jak sie pojawił AmigaOS3.9, to do zainstalowałem. Nie miałem z tym żadnych problemów. Tylko że ja nie miałem wynalasków typu 4xIDE. Co do płytki z AmigaOS3.9, to nie wierzę że może być padnięta. Myślę że problemem może być tu 4xIDE i brak oryginalnego scsi.device 43.43.
[#6] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #1

Jezeli pecet ma problemy z odczytaniem plytki plikowo to juz masz odpowiedz - uszkodzona plytka. Jak najszybciej zrob kopie. Jezeli nie dasz rady jej poprawnie odczytac musisz poszukac znajomego ktory ma nowo kupionego CDROMa a najlepiej nagrywarke. Mimo ze na plytce niewidac rys uszkodzenie moze byc roznego typu (chocby zwiazane przez pechowy egzemplarz czy niskie/wysokie temperatury podczas transportu).
[#7] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #1

Aha, jezeli wszystko bedzie sie odbywalo na pececie to nie kopiuj plyty za pomoca CloneCD poniewaz pominie bledne sektory, ani za pomoca innych programow w trybie "szalony odczyt". Najlepiej plikowo (a zeby kompatybilnie odczytywaly taka plytke inne filesystemy niz Allegro (wielkosc liter i dlugosc plikow), najlepiej zrobic z tak przegranych plikow iso na WinUAE za pomoca MakeCD, pozniej juz wystarczy jakikolwiek pecetowy program do wypalania))
[#8] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #1

A powiedzcie z łaski swojej jeszcze jedną rzecz. Czy mógłbym do WB3.1 zainstalować CacheCDFS z płytki z OS3.9.

P.S.
Kolego "szulu" - to nie jest marna piracka kopia, tylko oryginał ściągany przez miesiąc (Efunzine)!
[#9] Re: Instalacja OS3.9

@Andrzej Drozd, post #6

Przecież płytka z AmigaOS3.9 jest tłoczona a nie wypalana na jakimś CDR. Taka płytka jest prawie niezniszczalna.
[#10] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #8

Tak. Można zainstalować nowe CacheCDFS na AmigaOS3.1.
[#11] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #8

Kolego "Kitech" dlatego na końcu zdania z tą piracką kopią dałem ";)". A dlaczego chcesz instalować cachecdfs skoro masz allegrocdfs? Twoje problemy to raczej nie wina systemu obsługi CD.
[#12] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #8

Kitech napisał(a):

> A powiedzcie z łaski swojej jeszcze jedną rzecz. Czy mógłbym
> do WB3.1 zainstalować CacheCDFS z płytki z OS3.9.
>
> P.S.
> Kolego "szulu" - to nie jest marna piracka kopia, tylko
> oryginał ściągany przez miesiąc (Efunzine)!

Cześć!

Ile Cię kosztował OS3.9 bo jestem zainteresowany kupnem? Na tej płytce też może jest Amithon i OS3.1?

rjack1@wp.pl - mój mail

[#13] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #1

Jeszcze jeden drobiazg jeśli łaska. Jako, że wciąż czyszczę partcję i instaluję WB3.1 od nowa, to zrobiłem sobie na drugiej partycji kopię z zainstalowanego WB3.1 i po prostu (by wciąż nie wkładać dyskietek) kopiuję tą kopię na partycję systemową. Może tak nie wolno? Np. w PieCu podczas instalacji systemu (np. windy) okreslone pliki muszą być w określonych sektorach.
[#14] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #13

Wolno. Z MacOSem (przynajmniej tym co dziala na ShapeShifterze) tez tak mozna. Z Windowsem nie mozna (a przynajmniej w taki prosty sposob jak to robisz teraz z WB).
[#15] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #13

To nie pc. Tutaj możesz bez problemu tak robić. A nawet wskazane jest zrobienie sobie jakiegoś  backupu na innym dysku lub płycie cd:). Spróbuj zainstalować gołego 3.1 tylko ze sterami do cdromu. Przepnij cdrom na 1. taśmę i nie instaluj sterów od 4xide. Wtedy odpal instalkę 3.9 i może pójdzie. Po wszystkim przepniesz tak jak chesz i odpalisz stery od 4xide (tylko wywal rom update). Aha, ściągnij sobie już BB1 i BB2 do 3.9.
[#16] Re: Instalacja OS3.9

@szulu, post #11

Drogi Przyjacielu (jeżeli mogę wyjątkowo użyć tego zwrotu), oczywiście, że zauważyłem cudzysłów, ale tez mam fajne poczucie humoru. Jeżeli chodzi o system obsługi CD, to dlaczego podmiana AllegroCDFS na CDFilesystem spowodowała brak wykrzaczania się płytki z OS3.9?
[#17] Re: Instalacja OS3.9

@rjack1, post #12

Koszt wyniósł 245,- zł (z kosztami przesyłki)
Tych programów nie ma.
[#18] Re: Instalacja OS3.9

@szulu, post #15

CDrom jest podpięty jak mówisz. Gorzej, że bez 4xIDE (i sterów 4xIDE do CD) za cholerę nie mogę odpalić CDromu (pisałem o tym na forum jakiś czas temu). Dlatego też przed chwilą pytałem o możliwość użycia CacheCDFS.
[#19] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #1

Glupio moze zapytam, a jakie masz ROM'y?
[#20] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #16

Co do wykrzaczania sie na Allegro/sterownikach ogolnie. Kiedys na starszych sterownikach dla FastATA przy bledzie odczytu z CD i poniechaniu, mialem murowany reset. Nie pamietam czy byla to wina wersji AleggroCDFS czy ata3.driver. W kazdym razie teraz tego problemu nie ma. Allegro mam w wersji 3.3.
[#21] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #18

Nie możesz użyć bo może masz złą mountlistę? Dla allegrocdfs używa się scsi.device, a ten device jest patchowany przez 4xide. Jeżeli wywalasz całkowicie stery od 4xide to musisz mieć też inny device (np eide.device lub może jakiś inny). Na razie spróbuj jakoś zainstalować tego 3.9 a 4xide będziesz martwił się później;).
[#22] Re: Instalacja OS3.9

@MSS, post #19

3.1 ROM
Kickstart version 40.68

Może faktycznie jak podmieniałem ROMY (z 3.0) ze 3 m-ce temu to je np. słabo docisnąłem i wszystko sie krzaczy???!!! Przesunięcie o jedną igłę wykonałem.
[#23] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #1

Spróbuj zrobić tak:
1. Stwórz Emergency Disk,
2. Następnie zmień s-s na tym dysku dodając na początku:

C:SetPatch NONSD QUIET SKIPROMUPDATES scsi.device
FailAt 21
c:ata3.driver QUIET

3. Skopiuj ata3.driver do c: i ata3.prefs do prefs.
4. Odpal amigę z Emergency Disk i jeśli wszystko ruszy
to podczas instalacji zaznacz, że korzystasz ze SCSI.
5. Po instalacji powtórz czynności z punktu 2 i 3 na partycji systemowej.

Powinno pomóc.
[#24] Re: Instalacja OS3.9

@stony, post #23

Opis odnosi się do FastATA,
w przypadku 4xEIDE różnią się pewnie tylko nazwy plików
#.driver i #.prefs
reszta pewnie będzie tak samo.
[#25] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #17

AmigaOS3.1 był dołącziny tylko do AmigaOS3.5.
[#26] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #1

Witam!
Wykonałem taki numer: skopiowałem po prostu CD z OS3.9 na twardziela (Andrzeju D. chyba jednak blacha po prostu nie czyta określonego typu plików, a nie płytka z OS3.9 jest walnięta) i z pod niego już instaluję OS3.9. Jest nawet nieźle, ale tylko raz widziałem blat nowego OSa. Cięgle milion dyskietek lub checksum error on disk. Popróbuję teraz z maxtransferem lub ewentualnie ze smart file systemem, może coś się polepszy. Jednakże mam jak zwykle kilka pytanek.
1. Bardzo czesto widok "miliona dyskietek" jest strasznie niewyraźny (jakby walnięta grafika). Czy może to być ze względu na złe zamontowanie romów (np. za słabe dociśnięcie)?
2. Co to jest BB1 i BB2 do OS3.9 i skąd to można ściągnąć?
[#27] Re: Instalacja OS3.9

@Kitech, post #26

Na stronie ATO PL są linki do BoingBagów:
http://ato.exec.pl/projects.html

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem