[#1] problem z przeglądarkami www
widziałem na youtube filmik jak koleś przegląda internet na blizzardzie 1230. zastanawiam się nad kupnem karty sieciowej więc zrobiłem ślepą próbę i załadowałem zapisane wcześniej strony internetowe z dysku: w IBrowse 2.4 020, potem Aweb-II i AWeb 2007, za każdym razem efekt jest taki sam: system dramatycznie zwalnia, software failure i do widzenia.... Więc mam pytanko, jak to jest z tym netem pod 030? Czy to ściema czy musze coś skonfigurować dodatkowo?
[#2] Re: problem z przeglądarkami www

@mars, post #1

A kartę graficzną jaką masz ?

Pozdrawiam
[#3] Re: problem z przeglądarkami www

@mars, post #1

To nie sciema. Faktycznie mozna przegladac siec nawet na golej A1200 (niestety tylko tekst, zadnej grafiki). Majac troche fastu mozna czasami wlaczyc wyswietlanie obrazkow, a na 030 + 16 MB Fast RAM mozna bez wiekszych problemow pobuszowac po stronkach pamietajac tylko o tym, ze amigowe przegladarki nie obsluguja CSS i niektore (wiekszosc) stronek nie beda sie poprawnie wyswietlac, ale pocieszeniem jest fakt, ze wiekszosc stron o tematyce amigowej smiga ladnie.
Sam do buszowania w sieci po pracy uzywam srednio wypasionej A2000 (szczegoly w paubase).

[#4] Re: problem z przeglądarkami www

@RadoslawF, post #2

nie mam karty, wszystko leci na AGA, tu jest ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=BNiTDw34S3Y
konfiguracja od mojej Ami różni się tylko scandoublerem, a wszystko śmiga tak, że normalnie nie poznaję
[#5] Re: problem z przeglądarkami www

@mars, post #4

A to Indyvision to aby na pewny tylko Scanoubler ?
Generalnie do przeglądania stron www polecam kartę GFX, można oczywiście na upartego bez niej ale zdecydowanie nie polecam.

Pozdrawiam
[#6] Re: problem z przeglądarkami www

@RadoslawF, post #5

Sądzisz, że Indivision jest kluczowy tzn.może przyspieszać operacje graficzne? W specyfikacji jest napisane, że znosi ograniczenie 256 kolorów i podwaja wszystkie tryby w zakresie 15-29kHz ale nic nie piszą o jakiejś dodatkowej pamięci czy innych bajerach..... Poza tym przed chwilą odkryłem, że np WookieChat zachowuje się tak samo tj. wywala guru :/ nie wiem co jest grane...
[#7] Re: problem z przeglądarkami www

@RadoslawF, post #5

cos sie tak uparl na ta karte gfx? ;) ja do konca 2005 roku nie mialem karty gfx, neta i cala reszte lacznie z wypalaniem plyt DVD robilem na A1200, peceta i maca nie mialem, zreszta peceta do tej pory nie mam. btw. przy filmiku napisalem komentarz, bo spokojnie na takiej konfiguracji powinno mu to chodzic lepiej.

[#8] Re: problem z przeglądarkami www

@mars, post #6

Znosi ograniczenie 256kolorów oznacza że jednak sprzętowo zwiększa paletę barw.
Podwaja tryby w zakresie to właśnie ScanDoubler.

Pozdrawiam
[#9] Re: problem z przeglądarkami www

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Coś się tak uparł na jej brak. Ja rozumiem że np. tacy ślepcy funkcjonują całkiem sprawnie w społeczeństwie. Ale nie oznacza to że każdego trzeba oślepiać bo tobie żyło się z tym świetnie w latach do 2005, prawda ?

Pozdrawiam
[#10] Re: problem z przeglądarkami www

@RadoslawF, post #9

ale on pisze przeciez o karcie z procesorem 68030, a ty mu odrazu wciskasz karte gfx tak jakby peceta nie mial.

[#11] Re: problem z przeglądarkami www

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Pisze też o przeglądaniu stron www a to w większej rozdziałce i większej ilości kolorów wygląda przyzwoicie. W mniejszej wygląda fatalnie. Prawda ?

Pozdrawiam
[#12] Re: problem z przeglądarkami www

@RadoslawF, post #11

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=57270&t=3323#reply_45912

wiecej screenow znajdziesz w dziale graffiti.

[#13] Re: problem z przeglądarkami www

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Sugerujesz że rozpoczynający podany wątek nie ma karty GFX w Pegazie ?

Pozdrawiam
[#14] Re: problem z przeglądarkami www

@RadoslawF, post #13

zmien przegladarke (z lepszym javascript) i kliknij jeszcze raz na linka.

[#15] Re: problem z przeglądarkami www

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #14

To może opisz co pokazuje przeglądarka na klasyku bez karty GFX po kliknięciu na ten link.

Pozdrawiam
[#16] Re: problem z przeglądarkami www

@mars, post #1

A użyj SnoopDosa i sprawdź co się wyświetla. Może czegoś brakuje albo coś sypie się, np. Mui.

[#17] Re: problem z przeglądarkami www

@Sir_Lucas, post #16

przy uruchomionym AWEB 2007 wyświetla: cybergraphics.library: failed, REACTION-PREFS: failed, CLASSACT-PREFS: failed, coś z tych rzeczy może powodować reset?
[#18] Re: problem z przeglądarkami www

@mars, post #4

mars napisał(a):

> nie mam karty, wszystko leci na AGA, tu jest ten filmik:
> http://www.youtube.com/watch?v=BNiTDw34S3Y
> konfiguracja od mojej Ami różni się tylko scandoublerem, a
> wszystko śmiga tak, że normalnie nie poznaję

odświeżanie strony pozostawia wiele do życzenia...

[#19] Re: problem z przeglądarkami www

@QkiZ, post #18

Dwie drobne rzeczy potrafią bardzo przyspieszyć działanie browsera www (i nie tylko) na AGA i 68030 :
- zainstalowanie FBlit - bardzo wyraźnie przyspieszy odświerzanie grafiki, zwłaszcza przy trybach lepszych niż 32 kolorowe
- scandoubler - odciąży DMA mocno obciążone w trybach VGA no lace. To tyczy się oczywiście wykorzystania Amigi z monitorem VGA. Można też użyć trybów PAL/NTSC bez SC, ale na dłuższą metę jest to zabójcze dla oczu.
Połączenie tych dwóch pozwoli na w miarę wygodne oglądanie stron (tych które potrafi wyświetlić nasz browser ;) ) na 640x480 z 256 kolorami.

Prócz tego warto rozejrzeć się za szybszymi datatype od grafiki.

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2009 10:25:01
[#20] Re: problem z przeglądarkami www

@wali7, post #19

No właśnie, pod 68k (040) to polecalibyście datatype:
1. Z OS 3.9?
2. WarpDT?
3. czy jakieś inne?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem