[#1] HTC/Android i amigowa scena
Dzisiaj firma HTC uwolniła źródła kerneli systemów telefonów HTC Dream (G1), Magic i Hero. Ściągnąłem to z ciekawości, bo chciałem zobaczyć jak wyglądają źródła kerneli najnowocześniejszego systemu mobilnego. Całość mnie zabiła - 264MB czystego ANSI C (ani bajta w C++). Kupa nieobkomentowanego kodu. Niesamowite wrażenie. :) Dzisiejsi typowi korporacyjni obiektowi prgramiści nawet czytać tego kodu już nie potrafią. :) Przepiękny kawał czystego ANSI C. Jeszcze nie mogę się podnieść z wrażenia. No ale wracam do tematu...

Explorując źródła kernela HTC Dream (G1) trafiłem na plik c2p.c [katalog "drivers/video/"]. Zainteresowała mnie nazwa, bo z oczywistych względów wydała mi się jakaś taka amigowa (chunky to planar) więc ciekawości zerknąłem. I co? I intuicja mnie nie myliła. Już w komentarzu na początku pliku odnalazłem amigowe klimaty.

/*
 *  Fast C2P (Chunky-to-Planar) Conversion
 *
 *  Copyright (C) 2003 Geert Uytterhoeven
 *
 *  NOTES:
 *    - This code was inspired by Scout's C2P tutorial
 *    - It assumes to run on a big endian system
 *
 *  This file is subject to the terms and conditions of the GNU General Public
 *  License. See the file COPYING in the main directory of this archive
 *  for more details.
 */

I oto jest dowód, że dorobek amigowej sceny (Scout C2P) jest wykorzystywany w tworzeniu najnowocześniejszego systemu operacyjnego dla urządzeń mobilnych. :) Scout chyba każdemu obił się o uszy (Exit Planet Dust, Showbase Shape).

Siedzę w pracy a poczułem się jak w domu. I to w domu wiele lat temu... :)

modyfikacja: 23.10.2009 13:06:07

Jak się poszuka w tych źródłach słowa "amiga" to jest kupa znalezionych rzeczy przy okazji np.: zorro.h, amigaffs.h, SCSI, a4000t.c, a3000.c, dmasound_paula.c, amimouse.c (atarimouse.c też jest), z2ram.c, amiserial.c, cd32.txt, joystick.txt, ppc_asm.h, apollo_defconfig, pcmcia.c, chipram.c, sx1_defconfig....
To ma być kernel HTC Android? :D

Ostatnia modyfikacja: 23.10.2009 13:25:40
[#2] Re: HTC/Android i amigowa scena

@MDW, post #1

Ja jestem użytkownikiem G1 od marca tego roku i bardzo chciałbym aby był na to emulator Amigi, ale za słaby to sprzęt na to. Jedyne co znalazłem to emulator comcia (http://www.androlib.com/android.application.org-ab-c64-qzwC.aspx) i Snes (http://www.supergnes.com/). Fajny by był też DosBox, ale na razie nic z tego :(.

Pozdrawiam

Azzorek

[#3] Re: HTC/Android i amigowa scena

@Azzorek, post #2

Frodo C64 też daje radę. :)

[#4] Re: HTC/Android i amigowa scena

@MDW, post #1

To co? Kiedy MorphOS/AmigaOS na HTC? :)

[#5] Re: HTC/Android i amigowa scena

@Kokos, post #4

To co? Kiedy MorphOS/AmigaOS na HTC? :)

Sądząc po ilości amigowych plików w źródłach kernela HTC Dream G1 można przypuszczać, że samo HTC wypuści Androida na Amigę albo AmigaOS na HTC. ;) ;)

[#6] Re: HTC/Android i amigowa scena

@MDW, post #1

to sa nazwy plikow z kernela linuxa

[#7] Re: HTC/Android i amigowa scena

@MDW, post #1

Jak dla mnie to i soft BlackBerry ma w sobie coś amigowego. Ale, że ma to android HTC... Bardzo ciekawe. Warto by temat podrążyć i dotrzeć do zespołu, który to napisał ...
[#8] Re: HTC/Android i amigowa scena

@rzookol, post #6

Ale teraz to już tak chyba na lewo i prawo nie można szastać nazwą Amiga co?

[#9] Re: HTC/Android i amigowa scena

@MDW, post #5

MDW napisał(a):

> Sądząc po ilości amigowych plików w źródłach kernela HTC Dream
> G1 można przypuszczać, że samo HTC wypuści Androida na Amigę
> albo AmigaOS na HTC. ;) ;)

Wypuszczaniem AmigaOS na cokolwiek zajmuje się jednak Hyperion a nie HTC.

[#10] Re: HTC/Android i amigowa scena

@GumBoy, post #9

GumBoy:
Wypuszczaniem AmigaOS na cokolwiek zajmuje się jednak Hyperion a nie HTC.

To był oczywiście żart. :)

rzookol:
to sa nazwy plikow z kernela linuxa

Tak, zgadza się. Elementy amigowe pochodzą z kernela Linuksa. Ale inspiracja chunky-to-planar Scouta i tak jest ciekawą sprawą. :)

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2009 14:03:37
[#11] Re: HTC/Android i amigowa scena

@MDW, post #1

MDW napisał(a):

>
> I oto jest dowód, że dorobek amigowej sceny (Scout C2P) jest
> wykorzystywany w tworzeniu najnowocześniejszego systemu
> operacyjnego dla urządzeń mobilnych. :) Scout chyba każdemu
> obił się o uszy (Exit Planet Dust, Showbase Shape).
>
> Siedzę w pracy a poczułem się jak w domu. I to w domu wiele lat
> temu... :)
>
>
Spoko :). Tak przy okazji to Scout zmienił ksywkę jakieś 9 lat temu na Kalms... Więc znany jest on naprawdę z wielu scenowych produkcji :).

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2009 17:37:30
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem