[#1] CDTV - problem z właczeniem
Witam,
Otóż postanowiłem odsiwrzyc sobie pamięc o Amidze podłaczyłem sobie ja pod mój telewizorek HD. Ekran treoche latał ale wina raczej była leciwego kabla niż telewizora ale nic, chciałem odpalić jakąs grę na sprzęciku i padło na Apidye. Ekran poczerniał a konsolka zaczęła kasłac (grube tony jakby chciałą odchrzaknąć). Nie wiem co sie stało bo ekran pociemniał, zaczęło wydawac dziwny dzwięk (gruby dźwiek jakby miało zwrócić wnetrzności). Wyciągnałem kabel zasilający i dupa. . .wyświetlacz nic nie wyświetla a jedyne co działa to wentylator (hurra). Bezpiecznik wygląda na cały a nic specjalnie nie czuc by miało się cos zafajczyć.
Na płycie jest taki biały dzyndzel który przypominał cos ala restart BIOSu w nowych komputerach ale przełożenie tez nic nie dało. W ogóle jest to dziwne bo telewizor zachowuje sie tak jakby miał połaczenie z Amiga ale ona sama nie daje znaku zycia - nic sie nie świeci, nie czyta, obraca.

Prosze o pomoc.
[#2] Re: CDTV - problem z właczeniem

@wunderw, post #1

Jeszcze raz sprawdz dokladnie bezpiecznik w zasilaczu.
Ten bialy "dzyndzel" to zwora wylaczajaca naped CD.
[#3] Re: CDTV - problem z właczeniem

@Phibrizzo, post #2

@2
Obecnie nie jestem w stanie zobaczyć bezpiecznika - jestem poza domem. Ale wyglądał na dobry. Zatem mam inne pytanie - co mogło się zepsuć? Bo od "elektryka" usłyszałem, że mogła pójść płyta główna (ciekawe, że bezpiecznik jest cały). Na szczęście znalazł się znajomy Amigowiec i zajmuje się obecnie konsolką ;p Ale dla własnego sumienia chciałbym wiedzieć co mogło by pójść, gdy wyciąga się kabel z gniazda podczas pracy Amigi CDTV. Przypomnę, że przed awarią zaczęła wydawać dziwne dźwięki - choć już nie pamiętam, bo mogły być normalne. Głębokie kasłanie z czarnym ekranem oraz brak reakcji na power/reset doprowadził mnie do pasji i wyciągnąłem kabel zasilający (działa na PC).

Co w takiej sytuacji mogło ulec awarii? Czy przed odpalaniem gier wkładało się coś? Bo już nie pamiętam.

P.S. Można gdzieś znaleźć instrukcje obsługi do CDTV?

Ostatnia modyfikacja: 26.10.2009 20:28:59
[#4] Re: CDTV - problem z właczeniem

@wunderw, post #3

Nie jestem wstanie ocenic co moglo ulec uszkodzeniu.
Pamietasz jakie szczegoly np czy dzialal wyswietlacz?
Moze te dzwieki to byl mechanizm CD-ROMu ktory sie pozycjonowal po resecie.
[#5] Re: CDTV - problem z właczeniem

@Phibrizzo, post #4

Do pytania 1.
Czy wyświetlacz działał. . .z tego co pamiętam to po włożeniu płyty wyświetlacz chodził ale jak włożyłem dyskietkę z Apidyą (mam nadzieję, że jeszcze w nią pogram) chyba chodził. Pewien nie jestem. Jutro zadzwonię do ojca z którym Amigę podłączałem, bo on ma większa pamięć do szczegółów (młody a sklerotyk )

Do pytania 2.
Jak włożyłem płytkę to ekran z logiem CDTV się zmienił na pomarańcz ( a nie pamiętam co ten kolor oznaczał - pamiętam tylko, ze czerwony oznaczał nie możność odpalenia nośnika). Na pozycjonowanie nośnika miał dość dużo czasu przed włożeniem dyskietki. Bajka się zaczęła gdy włożyłem Apidyę - ekran pociemniał, CDTV "pochrzęściło" (bardzo krótkie, głębokie tonacje) i przestało reagować na cokolwiek. Nie wyświetliło się kompletnie nic. Był ciemny ekran, bez niczego i przestało reagować na jakiekolwiek przyciski - ani Power, ani Restart nie działał. Tylko coś "grało" w środku. Pisząc "grało" mam na myśli te dziwne dźwięki. Wyjąłem kabel zasilający - i znalazłem się tutaj xD Jeśli ma to znaczenie to kabel nie był oryginalny tylko z PieCa.

Jeśli mogę coś dodać to to, że nie byłem pewny czy stacja dyskietek była dobra. Jedna mi się zepsuła na początku użytkowania Amigi (chyba ciastka w nią wkładałem) a druga nie wiem czy była właśnie ta czy nie została w domu po przeprowadzce.

Jak coś sobie przypomnę to z edytuje wypowiedź bądź dopiszę.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2009 23:47:46
[#6] Re: CDTV - problem z właczeniem

@wunderw, post #5

podepne sie pod temat....teraz dopiero zobaczylem ze mam jakis ficzer z tylu .. przelacznik ROM1.3/CDTV .. i w porcie expansion wyjscie na joy/myszke zwykla z A500/600

co to za uzadzenie ? chyba w normalnych CDTV nie ma tych zlacz ?

[#7] Re: CDTV - problem z właczeniem

@wunderw, post #1

Jeżeli wyświetlacz się nie świeci to oznacza, że padł zasilacz. To że bezpiecznik jest cały nie oznacza nic, ponieważ z reguły pali się wyjście z zasilacza. Sugeruję znaleźć zasilacz slim ATX, który powinien pasować (niektóre wymagają pracy ciężkim orężem) do obudowy, dorobić przelotkę z ATX > CDTV, której schemat jest na PPA. Jeżeli nic złego nie poleciało z zasilacza zachodzi prawdopodobieństwo, że przyjaciółka wstanie i będzie działać.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem