[#1] Problem dyskietki
Mam pewien problem, a mianowicie byłem u kolegi i przegrał mi ze swojej amigi kilka plików na dyskietkę u kolegi działa bez problemu tzn. czyta dyskietkę a u Mnie na mojej amidze podczas kopiowania z tej samej dyskietki pokazuje błędy i nie mogę skopiować, myślałem że dyskietka jest uszkodzona ale sprawdziliśmy na innych i to samo i teraz uwaga moje dyskietki w domi moja amiga czyta bez problemu zero błędów, czy może ktoś się wypowiedzieć co może być przyczyną takiego działania ... ?

[#2] Re: Problem dyskietki

@HERBiUSZ, post #1

Jaki model Amigi masz Ty a jaki kolega? Jaką ma stację dysków (DD/HD) ? Jaką Ty masz stację dysków ?

[#3] Re: Problem dyskietki

@HERBiUSZ, post #1

Zaklej drugi otwór w dyskietce (ten po przeciwnej stronie zabezpieczenia przed zapisem).

[#4] Re: Problem dyskietki

@HERBiUSZ, post #1

Rozregulowana głowica stacji dysków w jednym z komputerów.
Ustalić w której (przy pomocy dyskietek z trzeciego kompa) i znaleźć kogoś kto wyreguluje lub wymienić stację na nowszą i bardziej sprawną.

Pozdrawiam
[#5] Re: Problem dyskietki

@RadoslawF, post #4

Też bym to zasugerował, ale sam pisze, że jego dyskietki są czytane bezbłędnie. Mnie tu bardziej wygląda na to, że gość próbuje czytać dyskietki HD sformatowane na DD i stąd ma błędy, a kolega ma stację HD i błędów nie ma.

[#6] Re: Problem dyskietki

@OSH, post #5

GumBoy napisał(a):

> Zaklej drugi otwór w dyskietce (ten po przeciwnej stronie
> zabezpieczenia przed zapisem).
>
>

taki trik nie działa na stacjach DD, które z drugiej strony od zabezpieczenia nie mają czujnika.

OSH napisał(a):

> Też bym to zasugerował, ale sam pisze, że jego dyskietki są
> czytane bezbłędnie. Mnie tu bardziej wygląda na to, że gość
> próbuje czytać dyskietki HD sformatowane na DD i stąd ma błędy,
> a kolega ma stację HD i błędów nie ma.
>
>

Jeśli koleś ma stację HD a dyskietka HD jest sformatowana na DD to właśnie będzie miał problem. Nie będzie miał problemu gdy stacja jest DD, wtedy wszystko jedno czy to będzie HD czy DD to odczyta je jako DD.

[#7] Re: Problem dyskietki

@QkiZ, post #6

QkiZ napisał(a):

> taki trik nie działa na stacjach DD, które z drugiej strony od
> zabezpieczenia nie mają czujnika.

Taki trick nie zadziała również na zepsutych stacjach...

Nie wiemy jaką stację ma pytający, więc warto, żeby sprawdzał od najprostszej metody.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem