[#31] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@asman, post #30

MS Basic ten z dyskietek systemowych 1.3 działał to znaczy dawał się uruchomić na pluskwie (2.04) ale był taki fatalny że dokładnie nie sprawdzałem. Nie będę zdziwiony jak ktoś napisze że wieszał się np. przy otwarciu własnego ekranu czy okna.
Zamiast mikrosoftowego dziadostwa używałem fajny niezauważony przez większość GFA Basic (ten sam co na Atari), działał i działały napisane na nim programy na wszystkich kickach bez problemu, po kompilacji też. Słynny i popularny AMOS któremu dopisywali kolejne wersje bo stare nie działały na nowszych systemach był przy nim zabawką dla dzieci do pisania gier.

Pozdrawiam
[#32] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@asman, post #30

Nie ma to jak specjalista :) OK

[#33] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@asman, post #30

Wielkie dzięki!
Czyli jednym słowem "warto". Dzięki OK
Zastanowię się jeszcze czy 1MB (proste) czy 2MB (bardziej skomplikowane).
Pozdrawiam!
[#34] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@stachu100, post #33

To moze ja cos dodam od siebie. Tez mi chodzi rozszerzenie pamieci do 2MB CHIP w CDTV. Przez przypadek dostalem w swoje rece Super Fat Agnusa 8375. Nie wiedzialem jednak czy jest sprawny. Wykonalem wiec odpowiedni adapter ze wzgledu na inny rozklad niektorych wyprowadzen. Po podpieciu okazalo sie ze uklad jest sprawny (jupi :) ) wiec moze kiedys zrobie takie rozszerzenie.
Zalaczam fotki, tylko sie nie wystraszcie :) :
http://www.changeit.ppa.pl/temp/1.JPG
http://www.changeit.ppa.pl/temp/2.JPG
http://www.changeit.ppa.pl/temp/3.JPG
[#35] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@stachu100, post #33

To zależy jeszcze co chcesz robić, jeśli grzebać sobie w programikach to 1MB powinien wystarczyć do 90% (a może więcej) zastosowań, jeśli chcesz pograć sobie w gierki whdload, to było kilka, które wymagały 2mb chip. Ja mam 1mb chip (musiałem jedną zworkę przestawić a drugą chyba przeciąć) i jak na razie nie narzekam, chociaż i wiele nie wymagam od tego sprzętu.

Co do odbicia lustrzanego pamięci, to na pewno taki efekt występuje w obszarze kickstartu (wynika to z fizycznego podłączenia kości, gdzie amiga podaje więcej linii adresowych niż ma sama kość) ale odbicie pamięci chip jest bynajmniej zastanawiające, gdyż kontroler pamięci adresuje grupę kości należącą dla danego obszaru pamięci i nie powinno mieć miejsca wywołanie danych z pamięci należących do pierwszego 512k obszaru chip, gdy ktoś chce czytać z drugiego obszaru (musiałbym przejrzeć schemat amigi by stwierdzić czy takie zachowanie powinno mieć miejsce), mógłbym to sprawdzić, tylko jak?

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2010 22:38:56
[#36] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@rafgc, post #35

Witam

Odpal Asm-One i spróbuj podejrzeć pamięć poza tą którą masz ( komenda h $100000 na przykład ). Jak się zawiesi to będzie wiadomo, że się myliłem ( tylko cały czas mam w głowie, że to gdzieś przeczytałem, w jakiejś książce ).

Pozdrawiam

[#37] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@rafgc, post #35

Właśnie zakupiłem GVP A530 (głównie w celach kolekcjonerskich) więc dodatkowy CHIP się przyda.
Używać A500 jakoś intensywnie nie zamierzam: ot tak od czasu do czasu poprzesuwac ikonki. I na zlotach czasem pokazać. Też wiele od A500 nie wymagam.
[#38] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@Phibrizzo, post #34

O, ciekawe OK
A można jakiś schemacik co z czym zamienić?
[#39] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@stachu100, post #37

A530... Niezle. Pamietam, jak na poczatku lat 90 w jakiejs Amigowej gazecie czytalem opis tego cacka, wtedy strasznie chcialem miec cos takiego ;).

[#40] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@stachu100, post #37

Skoro masz już "turbo" do tej pięćsetki to teraz tylko zadbaj o:
1. Rozbudowę Chip (bo to zawsze warto) do 1MB
2. Zachowanie kompatybilności z kiepsko napisanym softem, czyli jakąś pamięć Slow.
Czyli jeśli uda się tam wsadzić 2 MB Chip to i tak najrozsądniej będzie ją skonfigurować na 1MB Chip i 1MB Slow.

Pozdrawiam
[#41] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@asman, post #36

Witam,

Na EAB dostałem odpowiedź w tej sprawie http://eab.abime.net/showpost.php?p=692852&postcount=84.

Pozdrawiam

[#42] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@asman, post #41

Czyli jednak miałeś rację, jak Toni mówi wynika to ze schematu, więc nie będę dalej wnikał. Zastanawia mnie tylko, czemu to odbicie lustrzane nie nakłada się z dodatkowym chipem, na pewno tego też bym się dowiedział ze schematu, ale mi się nie chce skoro i tak dwie osoby o tym napisały i zostało to potwierdzone.

Stachu100, gratuluję zakupu, możesz sprawdzić teraz jak będzie działał wypasiony classicWB na swojej A500, a może byś chciał do niej włożyć ks3.9 :) ? Do przesuwania ikonek 1mb chip w twojej A500 wystarczy spokojnie, a z tym turbo to może jakieś mp3 ci pójdzie albo chociaż 8svx w stereo, mógłbyś sprawdzić (konwersja programem awave studio).

Asman, co daje w ogóle takie wykorzystanie odbić lustrzanych pamięci, jakieś skoki są obsługiwane szybciej czy jak? Podejrzewam, że ten efekt nie był celowym zamierzeniem autorów amigi, a jedynie skutek uboczny połączeń elektrycznych. No ale jak się już koderzy do czegoś dorwą, to nie zostawią suchej nitki na takich niedoróbkach :)

Ostatnia modyfikacja: 16.08.2010 17:37:11
[#43] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@rafgc, post #42

Rafgc - dziękuję!
Zapłaciłem jak za mokre zboże, no ale cóż - raz ja zdzieram raz ze mnie zdzierają. Jakaś sprawiedliwośc jest jeszcze na tym świecie.
Kiedyś pewnie wezmę się za ten temat. Przełącznik ROM-ów z EPROM-ami już mam. AOS 3.9 na A500 - niezły smaczek. ;)

Tak na marginesie:
Nie myślałeś żeby zamiast standardowego EPROM-u dać pamięć flash?
Na przykład Am29F400B 4 Megabit (512 K x 8-Bit/256 K x 16-Bit)
Nawet wyprowadzenia ma podobnie rozmieszczone do 27C4100.

Jak chciałoby się dwa ROM-y w jednym to Am29F800B 8 Megabit (1 M x 8-Bit/512 K x 16-Bit).

Flash wygodniej i szybciej się kasuje.
[#44] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@stachu100, post #38

Przedstawiam obrazek roznicy w pinach. Mam nadzieje ze odrazu zauwazysz o co chodzi.
Dla pewnosci napisze:
a) 75% pinow mojego 8375 jest zgodna z 8370/72.
b) w 8375 nie ma wejsc XCLK, XCLKEN oraz TEST.
c) W 8375 wystepuje dodatkowy sygnal MA9, 14M oraz A20
d) prawie caly dolny rzad pinow przesuniety jest w lewo.

http://www.changeit.ppa.pl/temp/fatagnus.png
[#45] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@Phibrizzo, post #44

Rozumiem że te nowe sygnały trzeba gdzieś podłączyć, szczególnie A20 (jakoś trzeba dodatkowy bit podłączyć do linii adresowej RAM-u).
Może jakiś link/schemacik do tego projektu?
Byłbym wdzięczny. piwo

[#46] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@stachu100, post #45

Schemat sprobuje narysowac dopiero pod wieczor. Co do nowych sygnalow to faktycznie dodatkowa linie adresujaca A20 nalezy podlaczyc w jakies miejsce na plycie gdzie ona wystepuje (procesor lub Gary). MA9 to dodatkowa linia adresujaca dodatkowy 1MB pamieci CHIP. Poniewaz mam tylko pierwszy 1MB tej pamieci w CDTV to linia ta wisi w powietrzu.
Sygnal 14M tez nigdzie nie jest podpiety. Nawet sam nie wiem co to za sygnal. Mozliwe ze to wyjscie na ktorym jest polowa czestotliwosci zegara.
Postaraj sie tez sciagnac z sieci schemat do A500+ tam jest pokazane dokladnie w jaki sposob jest rozwizane adresowanie dodatkowej pamieci CHIP. Nie jest to moze najprostrzy sposob ale mysle ze zrobili tak ze wzgledu na uzyte kosci pamieci na plycie glownej.
[#47] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@Phibrizzo, post #46

Zrobilem taki mozna powiedzic odreczny schemat:

http://www.changeit.ppa.pl/temp/schemat.png
[#48] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@Phibrizzo, post #47

co do tematu CDTV zawsze uważałem Cie za mistrza (mam solidne podstawy by tak twierdzić!) Dzięki za schemat, sam z ciekawości będę drążył tę dyscypline (dostałem za darmo drugą CDTV szeroki uśmiech)

[#49] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@Phibrizzo, post #47

O to chodziło, dzięki! OK
Czyli 2 pin-y nowego Agnusa wiszą sobie w powietrzu.
[#50] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@rafgc, post #42

Witam,

co daje w ogóle takie wykorzystanie odbić lustrzanych pamięci, jakieś skoki są obsługiwane szybciej czy jak?

Od paru dni się tak zastanawiam nad tym jak czas mi pozwala i jakoś do głowy mi przychodzi tylko sztuczka z adresowaniem pc - relative. Tylko wtedy kod musiałby być umieszczony przy końcu pamięci CHIP, ale to znowu nie jest tam jakiś super trick i być może błądze w swoich rozważaniach. Trzeba by obadać demko MoveAnyMountain.

Pozdrawiam
asman

[#51] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@stachu100, post #43

Ja mam włożonego do A600 flasha 29f160, mam tam wgrane 3.9 i 3.1, ale jakbym nie wrzucał 3.9 to bym mógł wrzucić aż 4 kickstarty. Jeśli AOS3.9 poszłoby na 1MB chip to czemu nie miałbyś dać się porwać z nurtem rzeki :) Pewnie z 8MB ramu by mało pamięci zostawało, ale sama frajda odpalenia tego na takim staruszku jak A500 jest nie do opisania.

Sygnal 14M tez nigdzie nie jest podpiety. Nawet sam nie wiem co to za sygnal. Mozliwe ze to wyjscie na ktorym jest polowa czestotliwosci zegara.

dokładnie, jest to sygnał o częstotliwości 14MHz, powstały w wyniku podzielenia głównego zegara 28MHz, czyli 14Mhz jest w fazie z 7MHz co drugi okres, można używać tego sygnału do podkręcania procesora, jednak w A500 i prawdopodobnie CDTV gdzie są wykorzystywane sygnały VMA i VPA może to powodować problemu ukłądów specjalizowanych.

[#52] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@bombermax, post #48

Normalnie az sie zarumienilem. To co robie staram sie poprostu rozb z pasja i mysle ze dlatego cos mi wychodz. Choc musze sie przyznac ze klika projektow mi nie zadzialalo albo dzialalo nie dokonca tak jakbym chcial.
[#53] Re: 2Mb Chip Ramu do A500

@stachu100, post #49

Najwazniejszy jest sygnal MA9. To dzieki niemu mozna podlaczyd drugi megabajt CHIPu. Teraz jak wiem ze Agnus jest sprawny to zabiore sie do zmotania takiego rozszerzenia. Choc znajac siebie i ilosc wolnego czasu to troszke to potrwa ;)

@rafgc

jest to sygnał o czćstotliwości 14MHz, powstały w wyniku podzielenia głównego zegara 28MHz, czyli 14Mhz jest w fazie z 7MHz co drugi okres

Miodzio :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem