[#1] 4xEIDE + LGx52
Mam taki oto problem - zostawiam płytkę w napędzie i resetuje kompa, po uruchomieniu systemu, komputer nie widzi CDROMu. Trzeba wyjąć płytę i zrestarować Amisie jeszcze raz żeby go wykryła.

CDROM podłączony jest na drugiej taśmie jako MASTER (jako SLAVE też ma ten sam problem). A moja wersja 4xEIDE.device to 3.1.

Co można z tym fantem zrobić? Byłbym wdzięczny za pomoc :D

[#2] Re: 4xEIDE + LGx52

@MarX, post #1

Poprawić zasilanie?
[#3] Re: 4xEIDE + LGx52

@stony, post #2

A co masz dokładnie na myśli ?

[#4] Re: 4xEIDE + LGx52

@MarX, post #3

Masz za słabe zasilanie i przy starcie (lub po resecie) z płytą cdrom nie ma prądu żeby się rozpędzić, więc nie jest widoczny. Bez płyty tego problemu nie masz, ale spadek napięcia w trakcie pracy po włożeniu CD może np. spowodować zawieszenie kompa.
[#5] Re: 4xEIDE + LGx52

@szulu, post #4

Dzięki za informacje, ale czy możesz mi napisać konkretnie, co mógłbym zrobić żeby mój CDROM nie dławił się z braku fazy? (tzn. zeby unikąć tych diabelskich spadków napięcia)

[#6] Re: 4xEIDE + LGx52

@MarX, post #5

Jaki masz zasilacz?
Jeśli oryginalny amigowy to zamień go pecetowy AT lub ATX.
Link do schematu jak podłączyć był gdzieś na tym forum chyba...
Ja osobiście mam dwa zasilacze - jeden do płyty głównej i karty turbo
drugi do napędów i wiatraków.
pozdrawiam
[#7] Re: 4xEIDE + LGx52

@stony, post #6

Zdaje się, że kolega valwit ma schemat, ale przeróbka wymaga w zasadzie
tylko woltomierza i lutownicy. Oryginalny przewód od zasilacza amigowego
łączysz z odpowiednimi napięciami z zasilacza PC. Jedyne co musisz mieć
to rozpiska napięć gniazda zasilania amigi - jest w instrukcji.
Jak nie masz instrukcji to daj znać.
pozdrawiam
[#8] Re: 4xEIDE + LGx52

@stony, post #7

Dzięki za pomoc stony (tu stary zadymiarzu! ) ale przecież wiesz sam, że moją Amigę napędza mocny pecetowy zasilacz, więc tymbardziej dziwi mnie brak fazunii dla CD-ROMu

Pozdrawiam i już zazdroszcze Pegaza !!! ;)

[#9] Re: 4xEIDE + LGx52

@MarX, post #8

Nie chcę cię martwić, ale chyba przyszła pora wymienić ten "mocny pecetowy zasilacz"
na nowy :)
pozdrawiam
[#10] Re: 4xEIDE + LGx52

@MarX, post #8

Nie trzeba zazdroscić Pegasa. Aby mieć bezproblemowe zasilanie, wystarczy posiadać duże Amigi. Np. A4000.
[#11] Re: 4xEIDE + LGx52

@kmilota, post #10

> Nie trzeba zazdroscic Pegasa. Aby miec
> bezproblemowe zasilanie, wystarczy
> posiadac duze Amigi. Np. A4000.

Tak, wiem, ale ten motyw z Pegazem był zupełnie [OT] Z pewnych źródeł wiem ze tawarisz stony spodziewa się Pegaza, więc tak tylko nawiązałem mimochodem :D A co do zasilania to narazie dam sobie spokój (i będę wyjmował płytki z CDROMu przed każdym resetem kompa )

Mimo wszystko, dziękuje wszystkim za pomoc i oświecenie w tej sprawie !!!

Howgh!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem