[#1] Nowy HDD dla A1200
Planuje zakup nowego twardziela 3,5" dla mojej A1200T (standardowy kontroler). Jakies sugestie odnosnie zakupu dysku z _aktualnie dostepnych_ w sklepach?

[#2] Re: Nowy HDD dla A1200

@reactor, post #1

Do OS3.9 to dowolny na IDE
Jesli uzywasz 3.1 to mozesz kupic karte CF czy SD do 4GB i zastosowac adapter SD/CF->IDE.
Dodatkowo po zakupie specjalnego adaptera na CF bedziesz korzysac z kart SD, MMC, MS, PRO
[#3] Re: Nowy HDD dla A1200

@Norbert, post #2

Zainstalowany bedzie OS3.9. Jako dysku dla systemu chce uzyc IDE, CF moze bedzie pozniej jako drugi. Aktualnie najmniejszy z dostepnych dyskow ma 160 GB(!), zastanawiam sie czy nie bedzie problemow z zobaczeniem takiego dysku przez Ami.

[#4] Re: Nowy HDD dla A1200

@reactor, post #3

Lepiej kupować dyski do 4GB.

Zakup starego używanego dysku IDE w dobrym stanie to grosze.
Ja mam kartę CF+przejściówka CF-IDE.
Z kartami 128MB i 512MB działa pięknie (geomertia jest właściwie wykrywana od razu).

Karta CF 4GB jest wykrywana ale ze złą geometrią; system mówi że można na niej założyć 2 partycje po 80MB max...

Taka przestroga.
[#5] Re: Nowy HDD dla A1200

@stachu100, post #4

Wolabym nowy dysk IDE, zamiast kilkunastoletniego do 4GB.
Rozwiazanie CF mnie na razie nie interesuje.

[#6] Re: Nowy HDD dla A1200

@reactor, post #5

Wcale Ci się nie dziwię że wolałbyś nowy 4GB IDE.
Jednak producenci wolą coś innego ;)
[#7] Re: Nowy HDD dla A1200

@reactor, post #1

Bierz wszystko, byle nie samsung, a co do pojemności to musiał byś poczytać w dokumentacji OS3.9 lub scsi.device ile obsługuje.

[#8] Re: Nowy HDD dla A1200

@reactor, post #3

reactor napisał(a):

> Zainstalowany bedzie OS3.9. Jako dysku dla systemu chce uzyc
> IDE, CF moze bedzie pozniej jako drugi. Aktualnie najmniejszy z
> dostepnych dyskow ma 160 GB(!), zastanawiam sie czy nie bedzie
> problemow z zobaczeniem takiego dysku przez Ami.

Nie Będzie problemu. Ja podłączałem nawet 400GB i HDToolBox go normalnie wykrył.
[#9] Re: Nowy HDD dla A1200

@kmilota, post #8

O, milo to czytac. Dobra wiadomosc dla mnie.

[#10] Re: Nowy HDD dla A1200

@stachu100, post #6

stachu100 napisał(a):

> Wcale Ci się nie dziwię że wolałbyś nowy 4GB IDE.
> Jednak producenci wolą coś innego ;)

Możesz coś szerzej na ten temat?
[#11] Re: Nowy HDD dla A1200

@kmilota, post #10

Po prostu nikt już nie produkuje nowych dysków IDE do 4GB
Można polować na tzw. "leżaki magazynowe"; ale to tak samo jak z Yeti: każdy wie co to jest ale nikt nie widział.
[#12] Re: Nowy HDD dla A1200

@stachu100, post #11

ja mam w swojej A1200 Desktop 80 GB :-] zdecydowalem sie na dysk 2.5 cala zamiast karty CF ze wzgledu na predkosc (na fastacie mialem 5 x wiecej niz na karcie coa ponad 10 mb/s )
zreszta mam 20 partycji po 4 GB (10 utworzone ale nie mountowane od razu) .

jesli masz wybor patrz na RPM na dyskach 2.5 cala
dostepne sa 4200 ,5400 .. ja wybralem ten drugi mialem szczescie bo cichy jak CFka i wogole sie nei grzeje

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2009 10:54:42
[#13] Re: Nowy HDD dla A1200

@HOŁDYS, post #12

Ale autora postu interesowało tylko podłączenie dysku pod kontroler na płycie A1200.
Z tego co wiem to ten kontroler ma sporo wad (sam się o niektórych przekonałem; część jest spowodowana niedoróbkami w scsi.device a część to pewnie wina hardware).
Chyba najbardziej znany problem to problemy z obsługą dysków IDE większych od 4GB.
[#14] Re: Nowy HDD dla A1200

@stachu100, post #13

ja w swojej A1200 mam dysk 40gb pod standardowym kontrolerem i zero problemów pod OS3.9, więc jakiś wielki problem to nie jest.

[#15] Re: Nowy HDD dla A1200

@Banderas, post #14

A jaki jest rozmiar partycji systemowej?
Więcej niż 4GB?
[#16] Re: Nowy HDD dla A1200

@stachu100, post #15

rozmiar partycji w trybie SPLIT 4096 MB
wystarczajacy ;-]

[#17] Re: Nowy HDD dla A1200

@HOŁDYS, post #16

Ja podepnę się z takim pytaniem co posiadacze dysków twardych o pojemnościach kilkadziesiąt lub sto kilkadziesiąt GB trzymają na nich ?
Ostatnio robiłem porządki w archiwach i cała posiadana kolekcja oprogramowania na Amigę weszła mi na trzy płytki DVD.

Pozdrawiam
[#18] Re: Nowy HDD dla A1200

@reactor, post #1

1. "Małego", czyli takiego do czterech giga nowego dysku nie dorwiesz. Po prostu - już od lat nikt nie produkuje takich maluchów.
2. Amiga Klasyczna, niezależnie pod którą wersją systemu jest dość kapryśna we współpracy z HD.
3. Po co Ci dysk o takiej pojemności? Amigowy soft, nawet ten jak najbardziej profesjonalny, ma skromne wymagania co do miejsca na hadeku.
4. Karta CF jest zaprawdę doskonałym rozwiązaniem. Nie sugeruj się szybkościami transferu, z klasycznego twardziela podpiętego do Ami i tak nie wyciśniesz żadnej cudnej szybkości.
5. Karta CF nie będzie Ci żarła prądu, nie będzie chrobotała, będzie za to znacznie pewniejszym ustrojstwem magazynującym, niż każdy twardy dysk.

No, ale to Twój wybór.
Ja, w każdym razie, odkąd używam karty CF, odpalam codziennie Amigę bez strachu, że walidator padł był z przyczyn mistycznych.

Z szacunkiem
Des

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2009 22:22:41
[#19] Re: Nowy HDD dla A1200

@RadoslawF, post #17

W zupełności by mi wystarczył dysk 4gb, zresztą wcześniej taki miałem, no ale dostałem za free 40gb 2,5' to go wsadziłem, po za tym inna sprawa że fajnie jest sobie puścić jakąś muzyczke (#?.wav bo mam 030:) ) przy zabawie systemem:) A tak na marginesie to przy partycjonowaniu, nie było problemu, gdzie ile miejsca przeznaczyć, tylko tak sponatnicznie "a na gry dam sobie 10GB" :) A założę się, że ci którzy używają amigi jako główny komputer to takie dyski im się na pewno przydają.

[#20] Re: Nowy HDD dla A1200

@stachu100, post #11

stachu100 napisał(a):

> Po prostu nikt już nie produkuje nowych dysków IDE do 4GB

Ale do Amigi można podłączać większe dyski. Nie ma granicy 4GB. Już w 1994 roku miałem w Amidze twardziela 9 GB.
[#21] Re: Nowy HDD dla A1200

@stachu100, post #13

stachu100 napisał(a):

> Chyba najbardziej znany problem to problemy z obsługą dysków
> IDE większych od 4GB.

Nieprawda. Już przed AmigaOS3.5 spokojnie używałem 20GB na oryginalnym kontrolerze. Tu nie ma ograniczeń sprzętowych tylko softwarowe, które już dawno zostały rozwiązane.
[#22] Re: Nowy HDD dla A1200

@stachu100, post #15

stachu100 napisał(a):

> A jaki jest rozmiar partycji systemowej?
> Więcej niż 4GB?

W moim przypadku (mam eFlashera i nowe scsi.device wczytuje się po włączeniu Amigi) partycja systemowa może być wielkości twardziela, ale nie większa nić 160GB.
[#23] Re: Nowy HDD dla A1200

@RadoslawF, post #17

RadoslawF napisał(a):

> Ja podepnę się z takim pytaniem co posiadacze dysków twardych o
> pojemnościach kilkadziesiąt lub sto kilkadziesiąt GB trzymają
> na nich ?

Jakbyś popracował kiedyś nad jakimś materiałem video, albo archiwizował materiały z MovieShopa, to każda wielkość będzie za mała. Ja się wiele lat dusiłem na 4GB + 9GB + 20GB. Teraz to już przeszłość. Szybciej się robi na laptopie z FireWire.
[#24] Re: Nowy HDD dla A1200

@kmilota, post #23

Zdaje sobie sprawę że materiał video od dawna szybciej o taniej obrabia się na pececie.
Stąd pytanie co posiadacze dużych dysków na nich trzymają.

Pozdrawiam
[#25] Re: Nowy HDD dla A1200

@RadoslawF, post #24

Nie wliczając materiałów z MovieShopa, to z samych moich zdjęć z cyfrówki mam na Amidze 8GB :) lepiej mi się je drukuje za pomocą Turbo Printa niż czymś na PC. Zresztą skaner mam podpięty tylko do Amigi, a same scany też dużo zajmują. Naprawdę nie mam problemy z zajęciem miejsca na twardzielu w Amidze.
[#26] Re: Nowy HDD dla A1200

@RadoslawF, post #17

radoslawf whdload ,muza filmy zdjecia moduly scena .... ja juz mam 7 GB :) zajetego miejsca

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2009 00:02:26
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem