[#1] identyfikacja karty turbo
witam serdecznie

jestem nowym nabytkiem forum ;] a przyglądam się forum bacznie już od jakiegoś czasu

mam do was prośbę o identyfikację sprzętu, co to potrafi-fiło, gdyż nie wiem czy jest w ogóle sprawne

ostała się mi po mej A1200 tylko ta karta, A1200 zdobyłem dawno dawno temu, 7 lat temu będzie, wymieniając 2 kostki ramu PC po 128mb na A1200, niestety, Ami szybko uległa rozpadowi i to dość dawno, więc nie pamiętam czy ta karta turbo działała

ostatnio coś mnie tknęło na odgrzebywanie staroci (pewnie dla tego, że z kumplami ruszamy z blogiem retro-mania.pl), i odnalazłem tą kartę

powiedzcie mi co to i jaki to procek jest
i jeśli jest sprawna co ona da zamontowana w A1200 (którą zamierzam kupić jakoś niebawem, jak upoluję ładną sztukę, lub uzbieram na "nówkę")

fotki:
http://img80.imageshack.us/img80/7348/66673880.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/9786/68163272.jpg

dzięki wielkie !
[#2] Re: identyfikacja karty turbo

@atom3k, post #1

Ta karta to nic innego jak Fast ram 4 megowy z koprocesorem dla 020stki ktora siedzi w A1200.
Co ci da ? .
Da ci wiecej ramu :) , i dzieki temu "delikatne" przyspieszenie .
Co do tego koprocesora to w przypadku 020 niewidze dla niego sesownego zastosowania.

Ostatnia modyfikacja: 16.11.2009 22:42:25
[#3] Re: identyfikacja karty turbo

@atom3k, post #1

Zwykłe rozszerzenie 4MB z koprocesorem. Zawsze trochę przyspiesza A1200.

[#4] Re: identyfikacja karty turbo

@atom3k, post #1

Wielkiego kopa amisia nie dostanie, jednak zawsze coś:) ze dwukrotne przyśpieszenie komputerka:) Jak sądzicie czy na tych dolnych kościach RAM czegoś nie brakuje?? czy może to tak ma być??
[#5] Re: identyfikacja karty turbo

@BananB, post #4

dzieki za odpowiedzi!

te kosci pamieci tak wygladaly od poczatku
mozna je wymienic na jakies inne / wieksze ?

gdzie praktycznie wykorzystam tego "kopa" w postaci ramu i kooprocesora?

zakladajac oczywiscie, ze to cudo dziala ;]
[#6] Re: identyfikacja karty turbo

@atom3k, post #5

Widać to w SysInfo. Mi po włożeniu (kiedyś tam) karty z fastem (co prawda miałem system na hd) wszystko zaczęło chulać aż miło. a po miesiącu człowiek się przyzwyczaił i spoglądał tęsknie w stronę 030-stki.

[#7] Re: identyfikacja karty turbo

@stazi, post #6

Masz rację w moim przypadku tez tak było po włożeniu 060 wydawało się że system lata jak szalony ,a teraz jakoś wolno to wszystko chodzi

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem