[#1] No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?
Może tę drobe obrać, wszak o ile pamiętam moje klawiatury A4000 i CDTV miały coś ala ps2 , czy jest jakiś prosty adapter, a może we własnym zakresie udało by się przerobyć wtyk by pasował na ps2 lub usb

I jeszcze taka sprawa, czy jakby taka amigową zewnętrzna klawiatura z obudowy to by pasowała rozmiarem do otworów w obudowie A500?

[#2] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@xtro, post #1

Raczej by pasowała, wszystkie amigowe klawy wyglądają tak samo, nie bierzmy pod uwagę np: „umlałtów” czy innych, bo to nie ma nic do znaczenia. Jeszcze pozostaje kwestia podłączenia kabli, ale da się to zrobić. Sam miałem kiedyś klawe od A500 w 1200, kilka kabli przylutowane bezpośrednio do płyty.

Klawiatura w obudowie Infinity do A1200 działa jak zwykła PS2, czyli z grzybie powinna działać.

Ostatnia modyfikacja: 21.11.2009 12:59:31
[#3] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@BananB, post #2

Mi chodzi o to by klawiaturę np. A500 lub zamiennie np. cdtv podpiąć tak by działała z pc

[#4] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@xtro, post #3

PS/2 to tylko wtyczka i na tym podobieństwa się kończą. Jak i w piecu tak i w Ami sygnały generowane są przez odpowiednie układy i sygnały te nie są kompatybilne. Oznacza to, że podpięta klawiatura Amigowa do PC nie zadziała. Jeżeli chcesz spalić cokolwiek to polecam wszelakie eksperymenty. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest zbudowanie interface do wygenerowania sygnałów PS/2 na podstawie sygnałów procesora klawiatury Ami.

[#5] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@magiel, post #4

no zdaje sobie sprawę, może jednak jakiś prosty układ byłby, szukam właśnie po necie, skoro sa przejściówki PC - Ami to czenu nie odwrotnie?

Chcę poprostu zbudować sobie peceta w obudowie amigi, i najbardziej zależy mi na firmowej klawiaturze :)

Ostatnia modyfikacja: 21.11.2009 14:49:11
[#6] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@xtro, post #5

Sygnały (z kontrolera klawiatury) klawiatur PC i amigowych są te same, różnią się one protokołem przesyłania danych i dlatego amiga nie rozumie klawiatury od PC i na odwrót. nie znalazłem żadnych schematów na taką przejściówkę.

Pozostaje tylko LYRA albo KEYRAH.

[#7] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@rafgc, post #6

Wydaje się jednak że ta LYRA to translator podpinający klawiaturę z PC do Ami a nie jak ja chcę z ami na pc

[#8] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@rafgc, post #6

Na aminecie jest kilka schematów przejściówek klawiaturaPC>>amiga, niestety nie ma w drugą stronę. Ale zważywszy na fakt (o czym pisałeś), że od strony elektrycznej są zgodne, powinno wystarczyć zamienić tablice znaków w binarce dla PICa... i powinno działać.
Tu link: http://aminet.net/search?path[]=docs/hard&desc=keyboard

Ostatnia modyfikacja: 21.11.2009 15:19:36
[#9] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@wali7, post #8

No ja niestety elektornicznie nie jestem uzdolniony, poszukam innego rozwiązania, np. wpasowanie jakiejs klawiatyry usb by pokrywała się z guzikami A500 i wymiana klawiszy na amigowe - tylko szkoda, bo amigowa klawiatura ma bardzo charakterystyczne kliknięcia na których mi zleży.

[#10] Re: No toinaczej... klawiatura od A2000, 3000, 4000, a może CDTV podpięta do PC?

@rafgc, post #6

Wyraziłem się dość niezręcznie bo nie chciałem tu sypać technicznymi szczegółami. Masz rację, z punktu widzenia elektrycznego można powiedzieć, że jest to prawie to samo. Z jednym wyjątkiem, pisząc po lamersku... inaczej działa. Trzeba zwrócić uwagę na jeszcze jeden fakt, procek klawiatury amigi nie posiada jakiegokolwiek buforowania, więc jakiekolwiek poważniejsze operacje z prądem kończą się śmiercią, uwaliłem kilka klawiatur w ten sposób.

W kwestii dostępnych w sieci "międzymordź" do klawiatur. Zasadniczo wystarczy wymienić wsad procesora (PIC/ATMEL/COKOLWIEK) na taki, który będzie działać w oczekiwany przez nas sposób. Jeden z najprostszych (PIC16F84), dostępnych na aminecie posiada dość dobrą dokumentację i z tego co pamiętam dobrze opisaną zasadę działania amigowej i pecetowej klawiatury, trochę zabawy i można wszystko odwrócić.

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2009 15:04:58
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem