[#1] Wyciszanie Amigi - wiatrak w zasilaczu AT
Chcialbym aby moja Ami jak najciszej pracowala, tak wiec zastanawiam sie nad roznymi opcjami...
Wymienial juz ktos z Was wiatrak w zasilaczu AT obudowy tower na jakis cichszy?

[#2] Re: Wyciszanie Amigi - wiatrak w zasilaczu AT

@reactor, post #1

ja mam zasilacz bez wiatraka :) i dziala :P=

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2009 10:13:11
[#3] Re: Wyciszanie Amigi - wiatrak w zasilaczu AT

@reactor, post #1

Co do wiatraka na zasilaczu zwykle rozkrecenie obudowy i oczyszczenie go z brudu i kurzu zalatwia "chalasliwy problem". Jesli uzywasz zwyklego starego dysku lepiej podmien go na bezszelestny IDE>CF i powinno "styknac" :)

[#4] Re: Wyciszanie Amigi - wiatrak w zasilaczu AT

@Koyot1222, post #3

Oryginalny wiatrak zostal wyczyszcony powietrzem pod wysokim cisnieniem, dodatkowo przetarte lopatki, mimo to slychac szum. W dzisieszych budach, zasilaczach PC sa paktycznie bezszelstne wiatraki, stad moja zazdrosc i plan wymiany;)
Na dysk przyjdze czas.

[#5] Re: Wyciszanie Amigi - wiatrak w zasilaczu AT

@reactor, post #4

Ja bym się nie zastanawiał i wymienił bym wiatrak na jakiś co ma 800-1200 obrotów/min, ale trzeba sprawdzić czy się z takim nie za bardzo grzeje cały układ. Zawsze też możesz poszukać też takiego wiatraka co ma termistor na kablu i zaczepić go do radiatora wewnątrz. Widziałem coś takiego kiedyś w Angeli (www.angela.pl). Kabel miał chyba z 15 cm. Zobacz może na początek jak się zachowuje zasilacz z wyłączonym wiatrakiem ale pamiętaj żeby nie dotykać radiatorów bo może porządnie pokopać. :)

A jeśli chodzi o "zwykłe" wiatraki to moje ulubione do PC jakie stosuje to Noise Blocker ale nie pamiętam czy 1 czy 2 bo są dwa, używam tego co ma mniejsze obroty.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2009 14:20:56
[#6] Re: Wyciszanie Amigi - wiatrak w zasilaczu AT

@reactor, post #1

Zależy jaką masz konfigurację. W nierozbudowanych w kosmos A1200 można spokojnie ten wiatrak wyrzucić w ogóle.
[#7] Re: Wyciszanie Amigi - wiatrak w zasilaczu AT

@reactor, post #1

Jesteś pewien, że to szumi wiatrak a nie zbyt gęsty grill? Ja we wszystkich kompach mam usunięty grill z zasilacza oraz powiększone otwory wlotowe w nim.
Dodatkowo, jeżeli nie chcesz usuwać całkiem wiatraka (u mnie, podobnie jak u HOŁDYSA też się to sprawdziło, do czasu aż nie powróciłem do oryginalnego zasilacza bo pozbyłem się prądożernych napędów - Ami pobiera niewiele prądu i zasilacz 150-200W bez wiatraka dawał spokojnie radę), a masz starszy zasilacz z wiatrakiem, do którego idą tylko 2 kable (bez regulacji obrotów) to możesz w prosty sposób obniżyć mu obroty - wystarczy, że kabel masy (0, -, czy jak to będzie oznaczone, zwykle w czarnej koszulce) przelutujesz do napięcia +5V. W ten sposób wiatrak zamiast być zasilany 12V będzie zasilany 7V, co da ok. 40% spadek obrotów a co za tym idzie znacznie cichszą pracę.

[#8] Re: Wyciszanie Amigi - wiatrak w zasilaczu AT

@APC74, post #7

Że tak się wtrącę :)
Bywa że podłączanie zasilanie wiatraka pomiędzy 12V a 5V (czyli na tak zwane 7V) źle wpływa na zasilacz, niektóre potrafią się po prostu spalić.
Sam kiedyś tak robiłem i szczerze odradzam. Jeden (mój własny) zasilacz bardzo dziwnie zaczął się zachowywać po stosunkowo niedługim czasie, później padł.
Bezpieczniej będzie dobrać szeregowo diodę zenera lub jakiś rezystor lub podłączyć pod 5V jeśli takie napięcie wystarcza żeby użyty tam wiatrak działał.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2009 16:42:03
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem