[#1] Kabel Rgb
Witam nabyłem kabalek rgb do amigi i gdy go podlaczylem do tv razem z amiga to wyswietlil mi sie czarny ekran i nic sie nie bylo na ekranie, a gdy podlaczylem amige przez czincze i modulator to byl normalny ekran("reka z dyskietka") tylko ze czarno biały. ktos wie o co chodzi z tym rgb?

Ostatnia modyfikacja: 27.11.2009 17:47:28

Ostatnia modyfikacja: 27.11.2009 18:22:36
[#2] Re: Kabel Rgb

@ilo246, post #1

Źle zrobiony kabelek lub kiepski właściciel nie przełączył TV na odpowiednie wejście video.

Pozdrawiam
[#3] Re: Kabel Rgb

@RadoslawF, post #2

TV może też nie łapać obrazu poprawnie. Mam taki TV, który się zepsuł, po naprawie w serwisie obraz z RGB Amigi był prawie jednolicie czarny, choć widać było okienka itp. Obraz dało się uzyskać tylko przez przejściówkę SCART-COMPOSITE.

Ostatnia modyfikacja: 27.11.2009 19:48:23
[#4] Re: Kabel Rgb

@Korni, post #3

Czyli uwalone wejście w TV.

Pozdrawiam
[#5] Re: Kabel Rgb

@RadoslawF, post #4

Niekoniecznie, nie wszystkie telewizory mają wejście sygnału RGB na złączu Euro.

[#6] Re: Kabel Rgb

@MrBooger, post #5

MrBooger napisał(a):

> Niekoniecznie, nie wszystkie telewizory mają wejście sygnału
> RGB na złączu Euro.

Poważnie ?
Spotkałem się z sytuacją kiedy TV miał więcej niż jedno Eurozłącze ale kompletne było tylko jedno.
Eurozłącza bez RGB jeszcze nie spotkałem.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 27.11.2009 22:18:04
[#7] Re: Kabel Rgb

@RadoslawF, post #6

Tak, spotkałem kilka przypadków bez RGB, w tej chwili już nie pamiętam ale jeden z nich to był Lexus, to było jakieś 10 lat temu.

[#8] Re: Kabel Rgb

@MrBooger, post #7

A to ci. Aż z ciekawości sprawdzę, bo mam jakiegoś starego Lexusa w domu. Wiem że luminację i chrominację ma na bank rozdzieloną bo C64 działał na nim kilka lat temu. Co do trefnego kabla to może tak dla spokoju uzytkownika przedzwonić go miernikiem? Może coś się "odspawało".

[#9] Re: Kabel Rgb

@ilo246, post #1

Czarno-bialy bo composite video w A500 jest MONO.
Czy jest dzwiek w TV poprzez ten kabel RGB?
Jesli TV ma telegazete to wlacz ja wtedy jak bedzie czarny ekran.
[#10] Re: Kabel Rgb

@Red_Bullet, post #8

Też miałem 14" Lexusa podłączonego do C64 i działał, gdy podłączyłem A1200 kablem RGB okazało się że nie wejścia RGB w złączu Euroscart.

[#11] Re: Kabel Rgb

@Norbert, post #9

Wielkie dzieki "Norbert" zapomnialem o telegazecie :] u mnie w tv wystarczylo wlaczyc kanał AV i na kanale AV wlaczyc telegazete i juz jest normalny kolorowy ekran :]

Ostatnia modyfikacja: 01.12.2009 00:02:47
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem