[#1] Autoprzełączanie TV na tryb RGB
Witam, czy mogę zrobić coś żeby telewizor automatycznie przełączał się w tryb RGB gdy włączam Amigę, tak jak przełącza się w tryb AV po włączeniu dekodera? Mam oczywiście kabelek Amiga Video -> Scart własnej roboty.

[#2] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@jaa2, post #1

Do przełączania zarówno w tryb AV jak i RGB służy ten sam sygnał, na pinie 8 Eurozłącza, telewizor musi mieć wejście sygnału RGB na złączu Euro nie wszystkie telewizory go mają.

[#3] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@MrBooger, post #2

Jeśli działa to przy AV to powinno i przy tym?

[#4] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@jaa2, post #3

Ale co z tego że ci sie tv przełączy w tryb AV jeśli w eurozłączu nie są podłączone piny przez które idzie sygnał RGB, nie będzie widać obrazu, sygnał RGB jest przesyłany innymi pinami niż sygnał zespolony. W nowszych telewizorach można przełączać na jaki sygnał chcemy za pomocą przycisku AV na pilocie, wtedy mamy do wyboru np. AV , S-VHS , RGB

[#5] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@MrBooger, post #4

Nie tylko w nowszych, ja mam Triluxa z 1996 i w nim mam te trzy tryby :) mi chodzi właśnie o przełączenie na RGB.

[#6] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@jaa2, post #5

Jaki masz kabel do połączenia ?

[#7] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@MrBooger, post #6

Amiga Video -> RGB

[#8] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@jaa2, post #7

No dobrze, ale nie widzę jego schematu wiec Ci nie powiem, podaj mi jakiś e-mail to ci wyśle schemat mojego kabla. Jeśli tv przełącza sie w tryb AV po włączeniu np. dekodera to jest dobrze, ale jeśli podłączysz komputer i tv przełącza się na AV ale nie widać obrazu to niestety trzeba pilotem przełączyć na RGB

[#9] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@MrBooger, post #8

Czyli u Ciebie to działa?! Ja korzystałem z tego: http://www.allpinouts.org/index.php/Amiga_to_SCART, a mail już leci na GG.

Ostatnia modyfikacja: 27.11.2009 22:22:12
[#10] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@jaa2, post #9

No tak, ten opis jest zgodny z moim kablem. Z tym autoprzełączaniem to może być różnie na różnych telewizorach, ja mam Sanyo ma jakieś 10 lat.

[#11] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@MrBooger, post #10

Ale Tobie działa?

[#12] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@jaa2, post #11

Tak na moim Sanyo ten kabel działa.

p.s. to GG coś mi poknociło i nic nie dostałem.

[#13] Re: Autoprzełączanie TV na tryb RGB

@MrBooger, post #12

To może po prostu powiedz na przykładzie tego schematu który Ci podałem co z czym połączyć.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem