[#1] Poradźcie, proszę
Się mi odłożyło trochę zaskórniaków, no i wychodzi na to, że na początku stycznia będę mógł sobie pozwolić na "dosprzętowienie się".
Początkowo brałem pod uwagę zakup A4000 albo A3000 dobrze rozbudowanych. Doszedłem jednak do wniosku, że moja 1200 spokojnie zaspokaja miłość do Klasyka.
Zatem pora na coś nowego. I tu mam dylemat - Pegaz, Samanta, Efika? Doprawdy, pojęcia nie mam, co wybrać.
Doradzicie?
Zaznaczam, że nie jestem informatykiem/programistą. Potrzebuję sprzętu wygodnego w obsłudze, ciekawego, dającego dużo frajdy i w miarę możności kompatybilnego tyle o ile z softem z Klasyka.

Z szacunkiem
Des
Ps. Klasyka z PPC i kartą GFX nie biorę pod uwagę. Miałem, pokombinowałem trochę, rozczarowałem się, sprzedałem.
Pps. moje preferencje/zainteresowania widać w sygnaturce.

Ostatnia modyfikacja: 28.11.2009 14:30:14
[#2] Re: Poradźcie, proszę

@Des, post #1

Jeżeli coś pod MOSa, to polecam maca mini (najlepiej z 64 MB VRAM, ale 32 MB sprawdzą się tez bardzo dobrze - ja mam własnie 32 MB).
Ciekawym wyborem może też być Pegasos II jako jedyna maszyna na której uruchomisz Morphosa i OS4.
Nie polecam za to Efiki (głównie dlatego, że niewiele droższy mini daje pełnię mozliwości i radosci uzywania Morphosa, w miejsce ćwierci tego na Efice).
[#3] Re: Poradźcie, proszę

@Des, post #1

To ja odpowiem z punktu widzenia użytkownika Efiki:

1. wygoda w obsłudze - no, w sumie tak (ale pamiętaj, że w Efi jest tylko USB 1.1)
2. "ciekawość" - sprzęt w sumie ciekawy, ale jeśli zaprzęgniesz go do "czegoś więcej" to uświadomi Ci boleśnie swoje ograniczenia (głownie ilość RAMu i marny transfer z HD i USB)
3. frajda z użytkowania - jest, czemu by nie. Tylko patrz punkt 1 i 2 :)
4. stopień kompatybilności z klasykiem w sumie mnie zadowala (chociaż PPaint działa z drobnymi "zgrzytami" które mnie irytują). Programów, które wymieniłeś w stopce odpalić nie próbowałem, więc na ich temat się nie wypowiem.

[#4] Re: Poradźcie, proszę

@Des, post #1

Najpierw powinieneś odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jesteś zainteresowany AmigaOS 4, MorphOS-em, czy może oboma tymi systemami. Drugi dość istotny czynnik to kwota jaką dysponujesz. Zgadzam się z walim, że jeżeli podarujesz sobie AmigaOS 4, to optymalnym zakupem jest Mac mini, jest to w tej chwili chyba najtańszy "amisprzęt", a w dodatku najszybszy. Natomiast w przypadku, jeżeli przede wszystkim zależy Ci na AmigaOS 4, to będziesz miał dylemat, a na pewno spory wydatek. najszybszy jest Pegasos 2, ale tanio to Ci nie wyjdzie, w dodatku trochę będziesz się musiał postarać przy szukaniu. Z drugiej strony Sam440 można dostać od ręki, ale stosunek cena/osiągi w przypadku tej maszyny wygląda dość nieciekawie, podobnie jak praca AmigaOS 4 na tym sprzęcie. Za Pegasosem przemawia też jego dwusystemowość, o ile oczywiście jesteś zainteresowany.

Na koniec zostawiłem Efikę, ale jej jedyną zaletą jest chyba cena, bo ani rozmiarami, ani osiągami nie jest w stanie z Macem mini zawalczyć. Ostatecznie może poborem mocy, ale o te 10 watów różnicy walczyć nie warto chyba. Zaletą Efiki może być też to, że można mieć w niej kartę ze 128 MB pamięci graficznej, co dla lubiących wybajerzony desktop może mieć pewne znaczenie.

Ostatnia modyfikacja: 28.11.2009 15:31:59
[#5] Re: Poradźcie, proszę

@Des, post #1

Recedent napisał Ci jak to jest z Efiką. Ja dodam, że DVD możesz mieć tylko poprzez USB. Gdybyś był zainteresowany takim sprzętem z zarejestrowanym systemem, to zapraszam na moją aukcję na allegro.

[#6] Re: Poradźcie, proszę

@ender, post #5

DVD mozna tez po sambie z pieca :>

a co do pytania: w pelni zgadzam sie z Krashanem.

Ostatnia modyfikacja: 28.11.2009 17:48:47
[#7] Re: Poradźcie, proszę

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Dzięki za obszerne, solidne informacje.
Powiedzcie mi jeszcze Ludziska Kochani, który system pozwoli mi na uruchomienie moich ukochanych programów z Klasyka - DPainta V, Brillance, Cinema 4D.

Z szacunkiem
Des

[#8] Re: Poradźcie, proszę

@Des, post #7

Jeśli pominąć emulację (UAE), to DPainta i Brillance tylko na klasyku. Cinema 4D powinien się uruchomić i na MorphOSie i na AmgaOS 4.

[#9] Re: Poradźcie, proszę

@Des, post #7

DPaint niestety zawsze miał problemy z pracą na kartach graficznych (na klasyku), stąd pod Morphosem też ma problemy (dawno temu eksperymentowałem z DPaintem pod MOSem, pamiętam, że raczej kiepsko było - nie pamiętam za to, czy sie nie odpalał, czy był niestabilny). Za to bardzo dobrze działa Personal Paint.
Pod E-UAE na takim mini DPaint powinien być absolutnie używalny, bo emulowana Ami pomyka z prędkością najsłabszego 68040, co dla DPainta w zupełności wystarczy.
Generalnie każdy program otwierający normalne, systemowe requestery, w tym umozliwiający pracę na dowolnym ekranie (w tym na kartach graf) powinien działać pod MOSem jak trzeba (tyle, że znacznie szybciej niż na klasyku - ale to chyba nie problem ;) )

Ostatnia modyfikacja: 24.12.2009 17:02:34
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem