@Des,
post #24
Off topic ale co tam. Już wyjaśniam.
Przedewszystkim przez pogodę niezbyt mam ochotę kontynuować budowę swojego pojazdu, a że nie umiem się nudzić (:P) pomyślałem że spróbuję dać "nowe życie" A500. Od zawsze chciałem mieć Amigę w towerku, dalaczego ? Ano po pierwsze mam takie widzimisię, po drugie towerek może stać na podłodze, na biurku zostaje jedynie drugi monitor myszka i klawiatura. Jakbym wziął desktopową, klasyczną A500 rozbudował o Mega RAM, dysk twardy, dodatkowe napędy dyskietek czy CD rom musiałbym wstawić chyba do pokoju dodatkowy stół, no i nie wyglądało by to "apetycznie". Było by to niepraktyczne rozłożyste i... poprostu brzydkie (no chyba że bym wykonał obudowy do poszczególnych urządzeń). Wiem że może większość z was myśli o przeprowadzce do towerka dopiero gdy mają już jakieś dodatkowe komponenty do amigi, lecz ja znam siebie, i jakbym miał dodatkowe sprzęty zwyczajnie niechlujnie podszedłbym do towerki bo już natychmiast chciałbym ją włączyć, tylko żeby działało( jeszcze bym coś sp... zepsuł :P ). A tak mam czas aby konkretnie przemyśleć i dopracować towerka. Po trzecie jak widać płytę w obudowie zamocowałem tak aby samej płycie nie robić krzywdy (wylutowywanie i wlutowywanie jakiś złączy czy elementów) i żeby można było ją łatwo zdemontować i powrócić do desktopa (w przypadku gdy nadarzy się lepsza amiga).
Temat jest o dodatkowym FDD dlatego nie dziwcie się że nie wspominam o slotach zorro czy innych rozszerzeniach ;). Rozszerzenia chętnie wstawię lecz tak jak pisałem wyżej przykładam się najpierw do "opakowania" a z drugiej strony brak gotówki i niechęć do wydawania dużych pieniędzy na cyt. "białokruczyzm".
Des jak Ci się chce to zeskanuj może zaczerpnę jakiś pomysł ;). No i nie martw się ta amiga jak blaszak wyglądać nie będzie (w końcu wstyd amigę wstawiać do jakiegoś PC-towego pożółkniętego pudła o_O ). Puki co wygląda jak wygląda ale w przyszłości planuję... albo nie powiem :P Kolor obudowy i inne artystyczne atrybuty pozostawię narazie w tajemnicy ;).
Wali7, dzięki za linka, są schematy opisy, tylko jeszcze ich nie rozkminiłem :P
Pozdrawiam