[#1] PC i Amiga na jednym dysku? Czy to możliwe?
Witam.
Mam pytanie. Jak to zrobić, by dysk miał partycję PC i Amigi? Wiem, że kiedyś udało mi się to zrobić, niestety ostatnio mam z tym problem. Wiem, że najpierw trzeba przygotować partycję pod PC bo on rdb zapisuje tylko w jednym miejscu, natomiast Amiga może to zapisać także w kilku następnych sektorach. Nie wiem jednak jak to zrobić, by pod Amigą zobaczyć partycję PC (crossdos nie chce coć jej wykryć, hdtoolbox również) by potem zapisać Amigową. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

[#2] Re: PC i Amiga na jednym dysku? Czy to możliwe?

@Rafał A-3000, post #1

http://tomski.pecnet.pl/hybryda.htm

zamast crossdosa uzywaj MountDOS + FAT95
[#3] Re: PC i Amiga na jednym dysku? Czy to możliwe?

@Norbert, post #2

Dziękuję. Napiszę, czy się udało. Pozdrawiam!

[#4] PC i Amiga na jednym dysku..

@Norbert, post #2

Starałem się robić wszystko wg tego artykułu ale się nie udało. RDprep np. pyta o hardframe. i stardrive.device, których nie potrafię znaleźć; nawet na kilku płytach z M.A. zawierających wiele device'ów, które posiadam. Znalazłem kilka innych programów do rdblocka ale nie widzą pc-towej partycji, by np. zapisać plik backup. Dysk jest rozpoznawany ale rdb nie wykrywa, mimo że ma systemową partycję pc w drugiej połowie dysku. Czyżby programy do rdb, crossdos, mountdos nie rozpoznawały systemu fat32? Może trzeba ją zapisać w fat16 i wtedy zostanie ona rozpoznana? W artykule nie ma nic jaki system zapisu jest pod pc.

[#5] Re: PC i Amiga na jednym dysku..

@Rafał A-3000, post #4

te device nie sa ci potrzebne.

Czy podales w tooltypes RDprep scsi.device ?

Montowanie czesci pecetowej wykonaj duetem Mountdos, fat95
[#6] Re: PC i Amiga na jednym dysku..

@Norbert, post #5

W rdprep podaję scsi.device (wewnętrzny dysk amigi) jak i 2nd.scsi.device (amiga/pc przez flash-buddha) i wciąż wyrzuca błąd o braku tych dwóch device.
Fat 95 zaś po uruchomieniu w shell wiesza mi shella. Nawet gdy napiszę komendę z argumentem (?) by sprawdzić składnię rozkazu.
Mountdos rozpoznaje dysk (jego parametry) ale nie widzy zainstalowanego systemu by zamontować dysk (unknown). Nie mam też jak sprawdzić, które sektory są zajęte przez partycję pc, a które można wykorzystać na amigę. HDtoolBox widzi dysk, ale partycji pc oczywiście nie. A szkoda, bo tam fajnie widać gdzie co "leży".
Widzę, że to chyba zbyt cięzki temat jak dla mnie. W artykule wszystko tak ładnie opisane, a tu żaden z tych programów nie działa mi zgodnie z tym opisem.
Próbowałem to robić podobnymi z cdromu M.Amiga ale nawet rdb nie zapisują, bo go nie widzi. Z amigowym scsi jest ok, ale z tym ide, który chcę zrobić dwusystemowy bez efektu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem