@HerGatiox,
post #1
Na A1200 dawałem radę TwinExpressem. Nagrywałem zrzut do ramu i zapisywałem na dyskietkę. Na A500 z 1MB myślę że też by się dało z tym że nie testowałem (program do komunikacji + jakiś adf2disk).
Dysk twardy do A500 podepniesz, tylko potrzebujesz kontrolera. Nie jest on ani tani, ani łatwo dostępny. O to te, które spotkałem: Elsat MegaRAM HD i AT-BUS HD (IDE/AT-BUS), GVP HD8+, A590, Supradrive (SCSI). Poza Elsat AT-BUS HD wszystkie mają możliwość rozszerzenia pamięci FAST (do 8MB). Innej opcji nie ma. Zapewne poszło o koszty i fakt że "pięćsetka" spełniała rolę konsoli do gier. Kto chciał popracować, kupował A2000. Najprostsze rozszerzenie do A500 (512K SLOW) można kupić na alledrogo. Aktualnie wisi tam także rozszerzenie do 2MB Chip. Generalnie jak chcesz się bawić w "amigowanie" to A500 nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Chodzi właśnie o ograniczone możliwości rozbudowy. A1200 kosztuje tyle co rozszerzenie 2MB do A500. Masz 2MB ramu na starcie i kontroler IDE na płycie. Podłączenie dysku (2,5" od laptopa) to kwestia kilkunastu złotych (taśma). Rozszerzenia pamięci (proste 4/8 fast) są co raz to wystawiane, więc też idzie kupić w rozsądnych jeszcze pieniądzach. Przy 6MB (2MB Chip i 4MB Fast) zapominasz o istnieniu dyskietek. Za pomocą WHDLoad instalujesz sobie gry na twardzielu i po sprawie. Programik dość tani (w promocji kosztował mnie 40PLN ile teraz nie wiem) a ile radochy.
Ja mam z kolei inne pytanie. Czy jest możliwość emulacji połączenia serial po tcp/ip? Chętnie by z kumplem pograł w Lotusa na dwóch graczy.
Ostatnia modyfikacja: 18.12.2009 01:08:58