[#1] "Ulepszenie amigi" ?
Witam na allegro znalazłem cos takiego:
ECS http://www.allegro.pl/item848135830_uklad_ecs_amiga_500_2000_cdtv.html
Oraż to
Fat Agnus
http://www.allegro.pl/item851380654_super_fat_agnus_2_mb_chip_amiga_500_2000_cdtv.html

Chciałbym poszerzyć pamięć do 2mb ponieważ podobno tyle jest potrzebne żęby nagryć gry na amidze (http://www.qkiz.pl/amiga/24-gotowe-rozwiazania/10-przenoszenie-gier-pcgamiga.html)
Cytuje "Więc jeśli masz A500, bez twardego lub 2 MB pamięci to zapomnij o przenoszeniu gier."

Chciałbym się zapytać do czego się przydają rzeczy w.w
Oraz czy da się podłączyć Dysk twardy do ami 500.

Za odp. z góry dziękuje

[#2] Re: "Ulepszenie amigi" ?

@HerGatiox, post #1

do przenoszenia gier na A500 starczy nawet 0.5MB pamieci, ale juz wyzsza szkola jazdy.
Ja mam pomysl podlaczenia ZIP100 pod port rownolegly.
Moze znajde czas i to wreszcie dokoncze i opisze.
Jak znalazl do przenoszenia gierek, jak i do udawania twardego dysku.
[#3] Re: "Ulepszenie amigi" ?

@HerGatiox, post #1

To co chcesz zrobic z tych ukladow to poszerzyc pamiec CHIP. Co prawda beda wtedy 2MB jednak w opisie ktory przytaczasz nie koniecznie chodzi o ten rodzaj pamieci. Najprosciej i nawet najlepiej bylo by zainstalowac dodatkowa pamiec typu FAST.
[#4] Re:

@HerGatiox, post #1

Teoretycznie jest możliwość przeniesienia danych z pc do amigi za pomocą tylko samego kabla nullmodem bez specjalnego oprogramowania. Wystarczy polecenie type. Po stronie Amigi kopiuje się wszystko co przychodzi z portu szeregowego do pliku, a po stronie peceta, kopiujesz plik na port szeregowy. To jest do zrobienia tylko z poleceniem type z WB1.3 ponieważ tylko ono potrafi drukować do pliku/konsoli binarne znaki. Polecenia type z nowszych systemów usuwają z transmisji binarne znaki.
Próbowałem to osiągnąć właśnie z type'm z wb2.1 i nigdy poprawnie nie udało mi sie odebrać pliku. Nawet jeśli udałoby Ci się poprawnie go odebrać, to i tak obrazu dyskietki nie zmieścisz na 0.5MB RAMu pięćsetki.
Choć z drugiej strony mógłbyś przenieść tylko program do obsługi portu szeregowego przez Amiga Explorer na dyskietkę. Jakby to Ci się udało to wystarczy go uruchomić z odpowiednimi ustawieniami, później na windzie uruchomić Amiga Explorer i można przenosić gry bezpośrednio na dyskietki. Ale oczywiście nie masz pewności, czy nie nagrywasz wtedy wirusa czy błędy z obrazu ADF.

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2009 15:41:29
[#5] Re:

@HerGatiox, post #1

NullModem + Soft Amiga Explorer i wystarczy 0,5MB..

jak nagrasz skopany .ADF zawsze można spróbować inny..

cena takiego zestawu to ok 30PLN na allegro (żeby nie było, nie ja to sprzedaję;pp)

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2009 21:38:55
[#6] Re:

@AdamZeku, post #5

> NullModem + Soft Amiga Explorer i wystarczy 0,5MB..
> jak nagrasz skopany .ADF zawsze można spróbować inny..
> cena takiego zestawu to ok 30PLN na allegro

Chcesz napisać, że Amiga Explorer kosztuje mniej niż 30zł(w końcu kabel null modem też coś kosztuje)? Gdzie można kupić w takiej cenie Amiga Explorer? Na aledrogo tego programu jeszcze nie widziałem.

[#7] Re:

@Tomski, post #6

Nie pamiętam cen Amigi Forever, bo tam jest ten Program, ale ja kupując Nullmodem dostałem cd z softem na PC i dyskietkę z softem na AMI, wraz z Serialem i User'em (nick jaki podałem sprzedawcy).. tyle wiem ..

zainstalowałem wklepałem serial dla kogo licencja i tyle..

[#8] Re:

@HerGatiox, post #1

Na A1200 dawałem radę TwinExpressem. Nagrywałem zrzut do ramu i zapisywałem na dyskietkę. Na A500 z 1MB myślę że też by się dało z tym że nie testowałem (program do komunikacji + jakiś adf2disk).
Dysk twardy do A500 podepniesz, tylko potrzebujesz kontrolera. Nie jest on ani tani, ani łatwo dostępny. O to te, które spotkałem: Elsat MegaRAM HD i AT-BUS HD (IDE/AT-BUS), GVP HD8+, A590, Supradrive (SCSI). Poza Elsat AT-BUS HD wszystkie mają możliwość rozszerzenia pamięci FAST (do 8MB). Innej opcji nie ma. Zapewne poszło o koszty i fakt że "pięćsetka" spełniała rolę konsoli do gier. Kto chciał popracować, kupował A2000. Najprostsze rozszerzenie do A500 (512K SLOW) można kupić na alledrogo. Aktualnie wisi tam także rozszerzenie do 2MB Chip. Generalnie jak chcesz się bawić w "amigowanie" to A500 nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Chodzi właśnie o ograniczone możliwości rozbudowy. A1200 kosztuje tyle co rozszerzenie 2MB do A500. Masz 2MB ramu na starcie i kontroler IDE na płycie. Podłączenie dysku (2,5" od laptopa) to kwestia kilkunastu złotych (taśma). Rozszerzenia pamięci (proste 4/8 fast) są co raz to wystawiane, więc też idzie kupić w rozsądnych jeszcze pieniądzach. Przy 6MB (2MB Chip i 4MB Fast) zapominasz o istnieniu dyskietek. Za pomocą WHDLoad instalujesz sobie gry na twardzielu i po sprawie. Programik dość tani (w promocji kosztował mnie 40PLN ile teraz nie wiem) a ile radochy.

Ja mam z kolei inne pytanie. Czy jest możliwość emulacji połączenia serial po tcp/ip? Chętnie by z kumplem pograł w Lotusa na dwóch graczy.

Ostatnia modyfikacja: 18.12.2009 01:08:58
[#9] Re:

@Red_Bullet, post #8

> Za pomocą WHDLoad instalujesz sobie gry na
> twardzielu i po sprawie. Programik dość tani (w promocji
> kosztował mnie 40PLN ile teraz nie wiem) a ile radochy.

Ostatnio robiłem zbiórkę na ten program, jakieś 2-3 miesiące temu, i wyszedł chyba po 15 euro z upustem dla większej ilości kopii.

Dodam od siebie, że ten WHDload umożliwia odpalenie ORYGINALNYCH gier z praktycznie każdej Amigi od A500 poczynając. Piraty nie pójdą z WHDLoad. Na pocieszenie dodam, że sporo jest oryginalnych wersji na sieci w tym i na PPA.

[#10] Re:

@Tomski, post #9

Jak dla mnie, WHDLoad to jeden z największych przełomów w dziedzinie grania na Amidze.

[#11] Re:

@GumBoy, post #10

Gumboy i znowu masz racje OK

[#12] Re:

@Tomski, post #9

hehe o czym ty chłopie piszesz ?
jak mam oryginała to odpalam z oryginała a po co przez whdload
[#13] Re:

@MuppetShow, post #12

No to spróbuj odpalić ORYGINAŁ gry NDOS z Amigi 500 na A1200 z TWARDEGO DYSKU!!! Albo gierkę n-dyskową, życzę powodzenia w dyskotece.

[#14] Re:

@Tomski, post #13

Tomski napisał(a):

> No to spróbuj odpalić ORYGINAŁ gry NDOS z Amigi 500 na A1200 z
> TWARDEGO DYSKU!!! Albo gierkę n-dyskową, życzę powodzenia w
> dyskotece.

Zakładając, że w ogóle się odpali na A1200. O tym, że dyskietki nie są wieczne wspominać nie trzeba.

[#15] Re:

@MuppetShow, post #12

MuppetShow napisał(a):

> hehe o czym ty chłopie piszesz ?

O czymś, o czym najwyraźniej nie masz bladego pojęcia.

PS. "Oryginał" a nie "oryginała". I przez WHDLoad uruchamiam grę również z "oryginała", tyle że nie z dyskietki, omija mnie fascynujące wachlowanie nimi oraz tracenie czasu na loadingi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem