[#1] Amiga i stacja dyskietek HD
Witam.
Co może być powodem tego, że amiga nie rozpoznaje gęstej dyskietki? Czy może to być problem mountlisty i braku hightdensity.device?
Dyskietki pecetowe gęste rozpoznaje, choć występują błędy zapisu i nie potrafi jej do końca sformatować a pod workbenchem wszystkie są 880kB. Nie przypuszczam by był to problem czujnika okienka, skoro na PC0 różnicę widzi. Stąd wydaje mi się , że to wina systemu, a nie mogę dojść gdzie może tkwić problem?

[#2] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Rafał A-3000, post #1

Stawiał bym że jest to zwykły gęsty flop od PC który w Amidze robi za zwykły napęd do czasu kiedy nie dostanie gęstej dyskietki.
Wtedy głupieje. Trzeba zakleić (w dyskietce) otwór informujący że to gęsta dyskietka.

Pozdrawiam
[#3] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Rafał A-3000, post #1

Jesli na pewno masz amigowa stacje HD, to nie potrzebujesz dodatkowych mountlist. System sam sobie z tym radzi.
Jakie wiekosci dyskietek widac po odpaleniu programu FORMAT
[#4] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Norbert, post #3

Norbert napisał(a):

> Jesli na pewno masz amigowa stacje HD, to nie potrzebujesz
> dodatkowych mountlist. System sam sobie z tym radzi.
> Jakie wiekosci dyskietek widac po odpaleniu programu FORMAT

Ale coś mi się wydaje że ma zwykłą stację dyskietek.

[#5] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Rafał A-3000, post #1

Prędkości obrotowe chyba są różne w PC i Ami...

[#6] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@pong777, post #5

http://www.allegro.pl/item856185319.html

moze nie do amigi :) 3.5 cala ale cena mnie zaskoczyla

[#7] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@HOŁDYS, post #6

No faktycznie, pewnie jakiś ciekawy model.
Ale jak widać cena nie jest "od czapy"; przynajmniej kupujący tak uważa.
Inaczej by po prostu nie kupił.
[#8] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@stachu100, post #7

Stacja 1581 to stacja 3,5" do 8-bitowego Commodore 64 !!! a nie do Amigi. Ceny tego sprzętu tak się kształtują, niestety.

[#9] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@taurus, post #8

Na allegro stały od 200 do 350 zł

Kiedyś na nią polowałem

http://www.starekompy.pl/c128.html

Commodore 1581 - bardzo rzadką stację dyskietek 3,5" - dziś nawet w Niemczech osiąga na aukcjach cenę 100 Euro. Bardzo przydatna zwłaszcza przy posługiwaniu się GEOSem - jej pojemność bardzo ogranicza konieczność wachlowania dyskietkami. System operacyjny stacji zaszyty w jej BIOSie był pełen bugów - Ze stacji 1541 można kopiować tylko pojedyńcze pliki, w stacji nie można używać dyskietek HD. Wielu fanatyków Commodore we własnym zakresie wymieniało BIOS by wyeliminować te uciążliwości.

Ostatnia modyfikacja: 21.12.2009 10:47:17

Ostatnia modyfikacja: 21.12.2009 10:51:25
[#10] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Dorian3d, post #9

slyszalem o tej stacji do commodorka jednak nie zdawalem sobie ile ona kosztuje. A co z predkoscia ..czy jest taka jak w 1571 II

Ostatnia modyfikacja: 21.12.2009 11:20:15
[#11] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@QkiZ, post #4

Wcześniej rozpoznawała gęste dyskietki i kilka z nich mi w tym formacie zostało, jednak teraz już ich nie rozpoznaje. :)
Jakiś czas je rozpoznawała to próbowałem klikać formatowanie na 1,76 i podmieniałem dyskietki. Teraz niestety ten "numer" też już nie działa.
Mam dwie stacje FDD. Wcześniej gęsta była jako df0 a zwykła na df1. Jakiś czas temu je zamieniłem i gęsta jest jako df1 (rzadka lepiej czytała dyskietki a denerwowało mnie wciskanie "boota" by startował ndos-owe gry z df1). To jednak nie powinno mieć wpływu na rozpoznawanie gęstości dyskietek. (?)
W komendzie format obecnie nie ma opcji 1,76 (mimo, że dla pc1: 1,44 jest :)). Jakiś czas rozpoznawała je i wtedy stosując komendę format z system i wyżej opisany "numer" udawało mi się formatować je na 1,76.
Co do prędkości obrotów to je zmienia, bo słyszę, że kręci wolniej (te 1,44 z PC).

[#12] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Rafał A-3000, post #11

Ja stawiam na padniętą stację. System Amigi sam rozpoznaje dyskietki HD i jeśli takowej nie widzi, to masz problem mechaniczny.
[#13] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Rafał A-3000, post #11

Gęsta stacja musi być DF0:. Może ta zamiana miejsc jest úródłem problemów.

Dawno temu zrobiîem tak samo i stacja teű zachowywaîa sië w taki sam sposób jak u Ciebie.

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2009 08:55:40

Ostatnia modyfikacja: 22.12.2009 08:56:07
[#14] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Olek, post #13

Wygląda na to, że to ta zmiana miejsc. Też to podejrzewałem, ale nie myślałem, że taka zamiana może mieć na to wpływ. Widać system ma tu jakąś lukę. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

[#15] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Rafał A-3000, post #14

To raczej będzie jakieś ograniczenie sprzętowe.
W czasach pięćsetek wyszła na rynek partia gęstych stacji zewnętrznych.
Do pięćsetek trzeba było mieć mountlisty ale w pluskwach podobno działało bez żadnych wymagań.
Z założenie były to stacje zewnętrzne czyli DF1:.
Niestety znam je tylko z opisu w jakiejś AmiGazecie.
Zanim dotarły do naszego kraju miałem już HD i flopy przestały mnie zainteresować.

Pozdrawiam
[#16] Re: Amiga i stacja dyskietek HD

@Olek, post #13

Rzeczywiście. Po zamianie stacji gęstej na df0 wykrywa dyskietki hd bez problemów.
Swoją drogą to ciekawe, czy można to jakoś obejść, by je rozpoznawała także gdy jest df1? Pewnie to zadanie dla bardzo wytrwałych ;)
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem