[#1] Jaka częstotliwość PPC?
Witam,

Preferencje fast-ata podaja, ze maja do czynienia z procesorem PPC 160MHz, a procek mial miec 225MHz. Na ile te informacje sa wiarygodne?

Z drugiej strony, po przeczytaniu artykulu Jacka Rzeuskiego, stwierdzilem, ze ten procek ma 250MHz. Oscylator na skraju karty ma wartosc 50MHz, a ten drugi 80MHz (68040/40MHz). Uklad rezystorow 1011 Wychodzi (zgodnie z tabelka w Magazynie Amiga nr 8/99), ze procek ma 250MHz. Czy sie myle?

Jak sprawdzic obiektywnie czestotliwosc taktowania procesora PPC? Istnieje jakis kompetentny program? Mam nadzieje, ze prawda nie jest po srodku.

Pozdrowienia
Robert Jackowski
[#2] Re: Jaka częstotliwość PPC?

@rjack1, post #1

rjack1 napisał(a):

> Preferencje fast-ata podaja, ze maja do czynienia z procesorem
> PPC 160MHz, a procek mial miec 225MHz. Na ile te informacje sa
> wiarygodne?

Widocznie udało im się odczytać z flashromu oryginalny zapis o typie karty. Program do flashowania karty też to umie.

> Z drugiej strony, po przeczytaniu artykulu Jacka Rzeuskiego,
> stwierdzilem, ze ten procek ma 250MHz. Oscylator na skraju
> karty ma wartosc 50MHz, a ten drugi 80MHz (68040/40MHz). Uklad
> rezystorow 1011 Wychodzi (zgodnie z tabelka w Magazynie Amiga
> nr 8/99), ze procek ma 250MHz. Czy sie myle?

Nie pamiętam co oznaczało 1011, ale jeżeli 5.0x to tak.

> Jak sprawdzic obiektywnie czestotliwosc taktowania procesora
> PPC? Istnieje jakis kompetentny program? Mam nadzieje, ze
> prawda nie jest po srodku.

PPCTool pod PowerUP.
[#3] Re: Jaka częstotliwość PPC?

@Jacek Rzeuski, post #2

Jacek Rzeuski napisał(a):

> Widocznie udało im się odczytać z flashromu oryginalny zapis o
> typie karty. Program do flashowania karty też to umie.

OK.

> > Z drugiej strony, po przeczytaniu artykulu Jacka Rzeuskiego,
> > stwierdzilem, ze ten procek ma 250MHz. Oscylator na skraju
> > karty ma wartosc 50MHz, a ten drugi 80MHz (68040/40MHz).
> Uklad
> > rezystorow 1011 Wychodzi (zgodnie z tabelka w Magazynie Amiga
> > nr 8 / 99), ze procek ma 250MHz. Czy sie myle?
>
> Nie pamiętam co oznaczało 1011, ale jeżeli 5.0x to tak.

Jak piszesz, 5 razy.

> > Jak sprawdzic obiektywnie czestotliwosc taktowania procesora
> > PPC? Istnieje jakis kompetentny program? Mam nadzieje, ze
> > prawda nie jest po srodku.
>
> PPCTool pod PowerUP.

Już zassałem z Aminetu. Dzieki.

[#4] Re: Jaka częstotliwość PPC?

@rjack1, post #3

> Istnieje jakis kompetentny program?

Scout ladnie pokazuje.
Aha..ATA3.prefs v6.1 pokazuje rzeczywista czestotliwosc.(z WB ofkoz)

[#5] Re: Jaka częstotliwość PPC?

@mi^AMI^, post #4

mi^AMI^ napisał(a):

> > Istnieje jakis kompetentny program?
>
> Scout ladnie pokazuje.
> Aha..ATA3.prefs v6.1 pokazuje rzeczywista czestotliwosc.(z WB
> ofkoz)

Cześć

Czyli mam jakieś stare ata3.prefs, bo PPCTool i SysSpeed pokazuje 225MHz

[#6] Re: Jaka częstotliwość PPC?

@rjack1, post #5

Czyli mam jakieś stare ata3.prefs, bo PPCTool i SysSpeed pokazuje 225MHz

I tyle bedzie..x 4.5, 225MHz to gorna granica dla tej karty ( wyzej jest niestabilna, mialem taka i testowalem ), no chyba ze jakies wodne chlodzenie bys zainstalowal;)

[#7] Przy okazji o Fast Acie.

@mi^AMI^, post #4

A tak przy okazji dlaczego nie moge uruchomic prefsow fast-aty6.1 na WB3.9 + CGX+DOpusMagellan? Jest zwiech za kazdym razem.

[#8] Re: Przy okazji o Fast Acie.

@Arbuz, post #7

A dlaczego chcesz te prefsy odpalać pod WB?;) U mnie kiedyś działały potem się chyba rozmyśliły i mam to co u Ciebie. Zresztą, raz ustawiłem preferencje i więcej tego już nie zmieniałem (co najwyżej sprawdzałem czy jest nadal tak samo;))
[#9] Re: Przy okazji o Fast Acie.

@Arbuz, post #7

Te prefsy dzialaja tylko z ATA3.driver v6.1,
sprawdz czy taka masz wersje.
Oczywiscie o ile w ENVARC masz ATA3.Prefs.
W libsach powinna byc tez biblioteka "select.gadget"

I to tyle;)

[#10] Re: Przy okazji o Fast Acie.

@Arbuz, post #7

jesli uzywasz cgx na agacie to polecam cgxsystem.lib v4, wtedy razem z cyberbugfix'em nie wiesza sie ata3prefs. Natomiast uzywanie v3 ma ten problem i sam kiedy uzywalem tego rozwiazania nie moglem go ominac (olalem wtedy to z uwagi na szybsza ppc cgx v3, bo v4 nie korzystala juz z tego).
Ad.cyberbugfix i v3. cyberbugfix posiada dodatkowe zmnienne do ktorych wpisuje sie nazwy programow, ktore maja omijac system cgx na agacie, sprobuj wpisac tam ata3prefs (poczytaj dokladnie readme od programu)-dotyczy TYLKO CGX-AGA. Zwykle pomaga i innym programom, ktore nie chca sie uruchamiac badz wywalaja kasze na ekranie.

ale jesli uzywasz cgx z karta graf. to problem moze tkwic w latce reqtools z mcp i visualprefs (a przynajmniej to sa najczestsze powody)- chodzi mi tu tez o cyclemenu w obu programach.Oba programy nie sa niestaty dopracowane do konca, bo u mnie np.mcp (kazde) rozbi zwieche kiedy w napedzie cd jest plyta i uruchomie wtedy hdtoolbox'a z os3.9, to samo odnosi sie do snapowania tekstu (kiedys dzialalo a od bodajze wesji 1.38 zwiechy), tak wiec widac tu "kompatybilnosc" z systemem:).

i jeszcze jedno wpadlo mi do glowy:
domniemam ze uzywasz 3.9 bb2 to pewnie korzystasz z nowego exec.library v45. Zauwazylem ze ladowanie go przez remapollo badz blizkicka powoduje nieraz zwisy ata3prefs. Co sie okazalo? ze wazna jest kolejnosc ladowania modulow w maperze. Naprawde nie wiem jaka to roznica, ale pomoglo. Niestety nie pamietam kolejnosci modulow, bo siedze w kafeji, ale postaram sie ja dopisac wkrotce:)

pozdrawiam
stebel
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem