[#1] co to za uszkodzenie?
witam

odebrałem dzisiaj płytę główną od a1200 kupioną na allegro

pytanie mam, co to za brzydactwo na tej płycie i dlaczego właściciel coś takiego zrobił:

http://retro-mania.pl/brzydal.jpg

?

płyty jeszcze nie podłączałem
[#2] Re: co to za uszkodzenie?

@atom3k, post #1

Jest to kondensator elektrolityczny przylutowany i przyklejony klejem na gorąco metodą chałupniczą. Albo został wymieniony w miejscu starego, albo coś poprawia (np. hack likwidujący miganie obrazu podczas używania stacji dyskietek).
Jeśli tylko lut mocno trzyma, a płyta działa jak trzeba nie martwił bym sie i zostawił jak jest.
[#3] Re: co to za uszkodzenie?

@atom3k, post #1

Kondensator C303 filtruje dodatnie napięcie zasilające obwód wyjściowy audio (m. in. widoczny na zdjęciu poczwórny wzmacniacz operacyjny TL084 (Q3)). Oryginalny kondensator ma pojemność 22µF i napięcie pracy 25V, jest identyczny jak C304 obok. Prawdopodobnie oryginalny kondensator został uszkodzony, trudno powiedzieć w jaki sposób, być może mechanicznie (C304 też ma jakby ślady wgnieceń, czy ubytki). Osoba dokonująca naprawy nie miała najwidoczniej dostępu do kondensatora do montażu powierzchniowego i zastosowała typowy kondensator do montażu przewlekanego, wlutowując go mniej lub bardziej elegancko i dodatkowo mocując klejem. O ile kondensator ma takie same parametry, to ta modyfikacja psuje jedynie estetykę. Jeżeli ścieżki na płycie nie są uszkodzone, można kupić kondensator SMD i wlutować zamiast tego zastępczego.

[#4] Re: co to za uszkodzenie?

@atom3k, post #1

dzieki

odpaliłem płyte, działa
dołorzyłem katę z 4mb fastu, też działa

pytanie mam odnośnie klawiatury, bo nie wiem czy dobra

podłączyłem ją, i na ekranie co ta dyskietka sobie wlatuje do stacji już klawiatura powinna działać? tzn jak wcisne caps-lock to sie kolorek powinien zaświecić?

jak mam sprawdzić klawiaturę? nie mam żadnych dyskietek
[#5] Re: co to za uszkodzenie?

@atom3k, post #4

Zrób reset - naciśnij Ctrl + A +A jednoczesnie. Jeżeli klawiatura działa to komputer powinien zrestartować.

DODANE: Zaraz po włączeniu Amigi dioda w Caps Lock powinna mrugnąć.

Ostatnia modyfikacja: 19.12.2009 19:27:25
[#6] Re: co to za uszkodzenie?

@APC74, post #5

dioda się nie pali ...

ale jak wcisnę ctr+A+A to mi się komputer resetuje

wymontuję diodę i sprawdzę ją
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem