[#1] Uruchamianie programow dla PPC

Witam,

Po zainstalowaniu WarpOS-a pod AmigaOS v3.1, juz moge uruchamiac programy dla WOS-a? Czy musze dokonac jeszcze jakis specjalnych zabiegow? Z PowerUP-a na razie nie chce korzystac. Pod AmigaOS XL v3.9 nie trzeba instalowac WarpOS-a?

Do WarpOS v4.0 jest tylko upgrade do v5.1 czy pelna wersja v5.1?

Jest AmiAMP pod WOS-a? Istnieje spis programow dla PowerPC?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#2] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #1

"Po zainstalowaniu WarpOS-a pod AmigaOS v3.1, juz moge uruchamiac programy dla WOS-a? Czy musze dokonac jeszcze jakis specjalnych zabiegow?"

Mozna od razu (chyba ze nalezy jeszcze skonfigurowac za pomoca WOSPrefsa (Aminet). Niektore programy wymagaja wersji v5.1

"Z PowerUP-a na razie nie chce korzystac"

Jezeli sie zdecydujesz to musiz zainstalowac LibEMU i chyba bez Blizkicka sie nie obejdzie.

"Jest AmiAMP pod WOS-a? Istnieje spis programow dla PowerPC?"

Tak. AmigaAMP potrafi pracowac z WOS, PUP, MPEGA a takze ze sprzetowym dekoderem MP3 (musisz ustawic w prefsach.
[#3] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #2

Witam,

Wczoraj walczyłem z uruchamianiem programów dla PPC. Niestety z mizernym skutkiem. Uruchomiłem demo rysujące fraktala oraz obliczające liczbę Pi (dema z katalogu demos pakietu Warp v4.0). Inne dema z tego katalogu nie chciały się uruchomić. Był komunikat, że potrzebna jest wersja v8 lub wyższa powerpc.library Zainstalowałem zatem upgrade WarpOS do v5.1, ale nic się nie zmieniło. Moim celem było uruchamianie programów pod WarpOS zatem po starcie komputera wydałem polecenie bppcfix install reboot by usunąć system PowerUP, ale nie przyniosło to zmian. Czy wydawałem to polecenie czy też nie to i tak uruchomić mogłem fraktala i liczbę Pi. Reszta dem nie chce się uruchomić.

Dopiero po ręcznym skopiowaniu pliku ppc.library z PowerUpEmu do katalogu Libs: ruszył frogger PowerUP. Za to jego wersji dla WarpOS w żaden sposób uruchomić nie mogłem. SnoopDos pokazywał, że otwierana jest powerpc.library poprawnie, ale na tym koniec informacji. Ruszył też wtedy PPCTool. Czy PPCTool korzysta z PowerUP czy WarpOS? Dlaczego inne dema nie uruchamioają się? Skąd dorwać powerpc.library v8 ?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#4] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #3

PPCTool jest pod PowerUP. Łatwo to rozpoznać SnoopDOSem, bo otwiera ppc.library a nie powerpc.library.
[#5] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #3

Wychodzi na to ze WOS nie jest zainstalowany, poniewaz nie instalowales emulacji PUPa a programy pod niego dzialaja. Podesle ci wszystkie moje pliki z wosa i emulacji razem z prefsami.
[#6] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #5

Cześć Andrzej!

Byłbym Ci za to bardzo wdzięczny, bo się biedziłem wczoraj i nic mądrego nie wymyśliłem.

Nie potrafię tego WOS-a dobrze zainstalować. PowerUP działa, bo uruchomiłem Froggera na PowerUP i PPCTools.

Pozdrawiam
Robert Jackowski

[#7] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #5

Moj adres rjack1 (małpka) wp.pl
[#8] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #5

Jeszcze jedno. Gdzieś, kiedyś wyczytałem, że potrzebny jest zainstalowany system CyberGFX by uruchamiać programy na PowerPC, ale chyba to jest już nie aktualne, bądź to nieprawda?

Robert
[#9] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #5

Program BPPCFIX uruchamiamy za każdym razem (czyli wstawiamy go do startup-sequence) jeśli chcemy zacząć używać programów dla WOS-a?

Robert
[#10] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #8

W innym watku wpomniales ze uzywasz Mediatora. Na Mediatorze nie dziala system graficzny CGX, tylko P96.
[#11] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #9

U mnie WOS dziala takze bez BPPCFix. Najlepiej jednak BPPFix uzywac jako modul do Blizkicka.
[#12] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #11

Andrzej Drozd napisał(a):

> U mnie WOS dziala takze bez BPPCFix. Najlepiej jednak BPPFix
> uzywac jako modul do Blizkicka.

Blizzkicka nie mam w sekwencji, ale spróbuje. Mam też włączone mapowanie romu w karcie Blizzard, ale to pewnie nie ma znaczenia?

Robert

[#13] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #10

OK. A więc w moim przypadku CGX jest nieistotne.

Robert

[#14] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #11

> U mnie WOS dziala takze bez BPPCFix. Najlepiej jednak BPPFix
> uzywac jako modul do Blizkicka.

Cześć

Skorzystałem wczoraj z Twoich plików, ale niestety bez zmian. Coś chyba robię źle. Próbowałem Blizkicka, ale moduł BPPCFix nie chciał się załadować. Tobie działa bez BPPCFix - to ciekawe. Myślałem, że ten programik jest wymagany.

Kiedy próbuję uruchamić programy dla WOS-a z katalogu demo, to wciąż pojawia się komunikat, że potrzebna jest powerpc.library v8 lub wyższa.

W bootmenu karty PPC nie mam opcji pci romflash.

Żeby blizkick podmieniał mi rom w bootmenu karty PPC musi być ustawione: maprom czy no-maprom?

Robert Jackowski

[#15] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #14

"Skorzystałem wczoraj z Twoich plików, ale niestety bez zmian. Coś chyba robię źle. Próbowałem Blizkicka, ale moduł BPPCFix nie chciał się załadować. Tobie działa bez BPPCFix - to ciekawe. Myślałem, że ten programik jest wymagany."

U mnie dziala takze bez. Aktualnie uzywam go jako modul Blizkicka"

"Kiedy próbuję uruchamić programy dla WOS-a z katalogu demo."

Programy z katalogu demo oprocz "niby comacha" wieszaja mi sie.

"to wciąż pojawia się komunikat, że potrzebna jest powerpc.library v8 lub wyższa."

Sprobuj uzyc innych preferencji ktore ci podeslalem (np. PowerPC_orig tylko zmien nazwe na PowerPC

"W bootmenu karty PPC nie mam opcji pci romflash."

Chyba dlatego masz problemy z Mediatorem i komputer nie startuje. Aktualnie masz Mediatora na "zapas" i nic do niego nie podlaczyles? Musisz koniecznie updejtnac FlashRom (podesle ci odpowiedni)

"Żeby blizkick podmieniał mi rom w bootmenu karty PPC musi być ustawione: maprom czy no-maprom?"

no-maprom, ale blizzkick jest nie tylko od mapowania romu, a praktycznie mozna nim romu nie mapowac a uzywac do innych rzeczy. Podesle ci przykladowa linijke (niestety sam blizkicka uzywam od niedawna i dopiero z nim eksperymentuje).

Aha, jezeli odkupiles karte od kogos kto nigdy nie uzywal WOSa to pewnie karta ta ma oryginalny FlashRom (poniewaz programy z PowerUP pracuja na standardowym prawidlowo) i wlasnie to moze byc przyczyna problemu z WOSem. Sprobuj odlaczyc calkowicie Mediatora i zainstalowac nowy FlashRom. Gdy bedzie wszystko grac dopiero wtedy zacznij boje z Mediatorem.
[#16] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #15

Cześć Andrzej!

> "Kiedy próbuję uruchamić programy dla WOS-a z katalogu demo."
>
> Programy z katalogu demo oprocz "niby comacha" wieszaja mi sie.

"niby comacha" u mnie też działają, no i działa fraktal i liczba Pi. To dziwne, że część działa, a część nie, a u Ciebie w dodatku reszta oprócz "niby comacha" nie działa. Ciekawe dlaczego u Ciebie te dema nie działają skoro WOS Ci funkcjonuje w systemie?

> Sprobuj uzyc innych preferencji ktore ci podeslalem (np.
> PowerPC_orig tylko zmien nazwe na PowerPC

Oczywiście zmieniałem na PowerPC, próbowałem różnych ustawień zmiennych od Ciebie, ale jest bez zmian.

> "W bootmenu karty PPC nie mam opcji pci romflash."
>
> Chyba dlatego masz problemy z Mediatorem i komputer nie
> startuje. Aktualnie masz Mediatora na "zapas" i nic do niego
> nie podlaczyles? Musisz koniecznie updejtnac FlashRom (podesle
> ci odpowiedni)

W medku jest Voodoo3 i SB128. Grafika P96 na Voodoo działa dobrze, ale z SB128 nie mogę wycisnąć dźwięku. Pewnie coś namieszałem z ahi lub sterami do sb128.

> "Żeby blizkick podmieniał mi rom w bootmenu karty PPC musi być
> ustawione: maprom czy no-maprom?"
>
> no-maprom, ale blizzkick jest nie tylko od mapowania romu, a
> praktycznie mozna nim romu nie mapowac a uzywac do innych
> rzeczy. Podesle ci przykladowa linijke (niestety sam blizkicka
> uzywam od niedawna i dopiero z nim eksperymentuje).

Blizkicka używałem do BlizzardaIV. Działał całkiem dobrze. Chyba tę samą wersję można użyć do BPPC? Ale byłbym wdzięczny za linię z Twoim Blizkickiem.

> Aha, jezeli odkupiles karte od kogos kto nigdy nie uzywal WOSa
> to pewnie karta ta ma oryginalny FlashRom (poniewaz programy z
> PowerUP pracuja na standardowym prawidlowo) i wlasnie to moze
> byc przyczyna problemu z WOSem. Sprobuj odlaczyc calkowicie
> Mediatora i zainstalowac nowy FlashRom. Gdy bedzie wszystko
> grac dopiero wtedy zacznij boje z Mediatorem.

Zrobie jak piszesz, ale trochę się boję flashowania, bo ponoć można uszkodzić kartę? Gdzieś to wyczytałem kiedyś. Czy to prawda? Czy to znaczy, że programy na PowerUP-a bardzo źle działają na niestandardowym flashromie. Czy emulacja PowerUpa pod WOS-em działa zadowalająco?

Właśnie dostałem Twego maila z nowym flashromem. Opis jest dla mnie jasny. Wielkie dzięki! Można wrócić do starego flasha?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#17] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #16

"To dziwne, że część działa, a część nie, a u Ciebie w dodatku reszta oprócz "niby comacha" nie działa. Ciekawe dlaczego u Ciebie te dema nie działają skoro WOS Ci funkcjonuje w systemie?"

Demek tych juz dawno nie mam w systemie, a odpalalem je na jednej z pierwszych wersji WOSa. Moze autor pisal je na CyberstormiePPC i niestety maja problem na Blizzardach?
A jak dziala ci AmigaAMP skonfigurowany na WOS (WarpUP)?

"Zrobie jak piszesz, ale trochę się boję flashowania, bo ponoć można uszkodzić kartę? Gdzieś to wyczytałem kiedyś. Czy to prawda?"

Jezeli w czasie Flaszowania wylacza prad to moze sie cos pomieszac (ale nie fizycznie), ale sa na to sposoby, mam gdzies zapisane. Poki co 5 razy to robilem i nic sie nie stalo.

"Czy emulacja PowerUpa pod WOS-em działa zadowalająco?"

Tak.

"Można wrócić do starego flasha?"

Tak
[#18] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #1

Ja tak to wszystko przepisałem i doszedłem do wniosku, że chyba instalację przeprowadziłeś ręcznie i bez czytania instrukcji. Terminator na jaki numer ustawiłeś?
[#19] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #17

> Demek tych juz dawno nie mam w systemie, a odpalalem je na
> jednej z pierwszych wersji WOSa. Moze autor pisal je na
> CyberstormiePPC i niestety maja problem na Blizzardach?

WOS działa. Dziękuję Ci serdecznie za okazaną pomoc. Przegrałem zmienne środowiskowe z katalogu PowerPC_Orygi i pomogło. Za wczorem spieszyłem się bardzo i chyba po prostu nie wypróbowałem tej możliwości. Moja wina.

Flashowania nie zrobiłem. Blizkicka nie używam. Nie używam też BPPCFix-a i WOS-działa. Działają także wszystkie dema z WOS-a v4.0. Nie zrobiłem jeszcze emulacji PowerUP-a pod WOS-em. W obecnej konfiguracji nie działają programy dla PowerUp-a.

> A jak dziala ci AmigaAMP skonfigurowany na WOS (WarpUP)?

Na razie się tylko uruchamia :) gdyż mam żle skonfigurowane ahi i AmigaAMP krzyczy, że nie ma wyjścia audio. Podglądałęm SnoopDOS-em jak się uruchamia AmigaAMP i szuka jakiegoś AC97audio.device, a w prewsach ahi mam ustawione sb128pci - te z Elboxu. W weekend się tym zajmę.

> Jezeli w czasie Flaszowania wylacza prad to moze sie cos
> pomieszac (ale nie fizycznie), ale sa na to sposoby, mam gdzies
> zapisane. Poki co 5 razy to robilem i nic sie nie stalo.

Czyli podobnie jak w komórkach.

Można powiedzieć, że PowerPC jakoś opanowałem. Tu jeszcze raz Ci dziękuję za ogromną pomoc. Jedyny kłopot z którym wciąż się borykam to sprawa nie uruchamiania się kompa po właczeniu zasilania. Jakby się rozgrzewał, bo po 5 minutach dopiero się go da odpalić normalnie, a wcześniej można z nim robić cuda i tak go nie uruchomisz.

Wczoraj popodginałem styki w gnieździe BPCC, przeczyściłem, ale nadal komp uruchamia się przez 5 minut.

Będę tę sprawę poruszał w wątku "Znowu uruchomienie kompa" na tym forum.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#20] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #19

"Nie zrobiłem jeszcze emulacji PowerUP-a pod WOS-em. W obecnej konfiguracji nie działają programy dla PowerUp-a."

Do emulacji sluzy ppc.library ktorego ci podeslalem. Nie pamietam dokladnie jak byl skonfigurowany PowerPC_orig, ale musi byc w WOSPrefs zaptaszkowany NOPATCH. Na PowerPC_orig i bez Blizzkicka programow pod PUP mozna uzywac tylko do czasu uzycia czegos pod WOS. Gdy potwierdzisz "Terminate" nic juz sie nie odpali pod PUP. Dopiero z Blizkickiem mozna uzywac caly czas programow pod PUP. Kiedys na jakims forum pytalem czy istnieje mozliwosc emulacji "caly czas" bez Blizkicka jednak nie otrzymalem zadnej konkretnej odpowiedzi. Aha jezeli nie pojawia ci sie requester oznajmiajacy ze nic juz nie odpalisz pod PUP to odptaszkuj HIDEWARNING.

PS. Wczesniej podeslalem ci WOSPrefs ale bez polskich locali tu jest pelne archiwum http://us.aminet.net/util/misc/WOSprefs.lha
[#21] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #20

> Do emulacji sluzy ppc.library ktorego ci podeslalem. Nie
> pamietam dokladnie jak byl skonfigurowany PowerPC_orig, ale
> musi byc w WOSPrefs zaptaszkowany NOPATCH. Na PowerPC_orig i

OK. NOPATCH - sprawdzę.

> bez Blizzkicka programow pod PUP mozna uzywac tylko do czasu
> uzycia czegos pod WOS. Gdy potwierdzisz "Terminate" nic juz sie
> nie odpali pod PUP.

Potwierdzałem Terminate.

> Dopiero z Blizkickiem mozna uzywac caly
> czas programow pod PUP. Kiedys na jakims forum pytalem czy
> istnieje mozliwosc emulacji "caly czas" bez Blizkicka jednak
> nie otrzymalem zadnej konkretnej odpowiedzi.

Program BPPCFix usuwa PowerUp-a, a więc emulowany PowerUP pod WOS-em powinien wtedy działać, ale pewnie się mylę.

> Aha jezeli nie
> pojawia ci sie requester oznajmiajacy ze nic juz nie odpalisz
> pod PUP to odptaszkuj HIDEWARNING.

Requester pojawia się.

> PS. Wczesniej podeslalem ci WOSPrefs ale bez polskich locali tu
> jest pelne archiwum http://us.aminet.net/util/misc/WOSprefs.lha

Dzięki raz jeszcze i za powyższego linka.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#22] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #21

Z CSPPC nie ma najmniejszych problemów z emulacją PUP na WOS. Można śmiało uruchamiać w tym samym czasie programy napisane pod PUP i WOS. Z BPPC jest mały problem bo biblioteka obsługująca PUP (ppc.library) siedzi we flash romie BPPC (w CSPPC nie ma tego we flash romie) i trzeba ją najpierw usunąć. Potem już wszystko działa tak jak na CSPPC. A emulacja PUP na WOS polega tylko na skopiowaniu do LIBS specjalnej wersji ppc.library.
[#23] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #20

Cześć Andrzej!

Zrobiłem upgrajta flashromu. Poszło bez kłopotów. Pojawiła się nowa opcja PCI w bootmenu karty BPPC, ale jeśli w nią wejdę to nie ma tam podopcji flash rom, jak wcześniej pisałeć. Jest po prostu pusta tabeklka. Ty ma coś w tej tabelce?

Pisałeś by wyłączyć opcje dla kontrolera scsii, ale u mnie są te opcje nieaktywne, bo nie mam kontrolera. To normalne, że są nieaktywne?

Pytałeś się jak u mnie chodzi AmiAMP pod WOS-em. Skonfigurowałem w końcu AHI. Uruchomiłem AmiAMP ale mp3 są odgrywane fatalnie. Znacznie gorzej niż na procesorze 68030. Ty też miałeś z tym problem? Może muszę spróbować odpowiedniej wersji mpega.library? Choć próbowałem odtwarzać przez mpega, ale na wersji dla procesora 030 zamiast 040. Spróbuję na wersji dostosowaniej do procesora.

Chociaż mam nowego flasha, to komp nadal nie odpala się normalnie. 5 minut musi być włączony, dopiero się uruchomi. Z Elboxu odpisali, że to kwestia zasilania. Jestem niepocieszony. Miałem już takie problemy z BlizzardemIV Pewnie z Blizzardami takie problemy są dość często, alo ja mam pecha.

[#24] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #23

> prostu pusta tabeklka. Ty ma coś w tej tabelce?

Nie. Nie mam mediatora. Ale powinno cos tam byc (takze uzytkownicy BVision ktorzy nie maja PCI, maja tam informacje o tej karcie).

> Pisałeś by wyłączyć opcje dla kontrolera scsii, ale u mnie są
> te opcje nieaktywne, bo nie mam kontrolera. To normalne, że są
> nieaktywne?

Tak, musza byc wylaczone poniewaz gdy sa zalaczone a niema napedow SCSI komputer startuje 2 minuty (ale to pewnie dotyczy tylko kart z SCSI, ja taka mam).

> Pytałeś się jak u mnie chodzi AmiAMP pod WOS-em.
> Skonfigurowałem w końcu AHI. Uruchomiłem AmiAMP ale mp3 są
> odgrywane fatalnie. Znacznie gorzej niż na procesorze 68030.

Mozliwe ze problem tkwi w konfiguracji AHI. Ustaw np. Jednostke muzyczna 0 na 44100Hz i taka sama wybierz w prefsach AmigaAMPa (zdaje sie ze bez konfiguracji AHI standardowo jest 8000Hz co okropnie brzmi). Ja uzywam AmigaAMPa pod WOSa, mpega.library pod PPC w moim przypadku jest troche mniej wydajny.
[#25] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@kmilota, post #18

kmilota napisał(a):

> Ja tak to wszystko przepisałem i doszedłem do wniosku, że chyba
> instalację przeprowadziłeś ręcznie i bez czytania instrukcji.
> Terminator na jaki numer ustawiłeś?

Cześć

WOS-a v4.0 instalowałem za pomocą dołączonego skryptu. Stosowałem się do wskazówek zawartych w ACS (nie pamiętam teraz który nr). Było opisane co trzeba wybrać podczas sktyptu instalacyjnego.

WOS ładnie chodzi tylko jeszcze nie zrobiłem emulacji PowerUp-a. Pobawię się BlizKick-iem.

[#26] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@Andrzej Drozd, post #24

Cześć Andrzej!

Chciałem podzielić się radosną wiadomością. Wczoraj zmieniłem zasilacz w mojej Amidze i komputer zaczął uruchamiać się od razu po włączeniu!!! Chyba to prawda, że karty BPPC są wrażliwe na zmiany zasilania. Mam nadzieję, że moja radość nie jest przedwczesna, ale wstając dziś rano, włączyłem Amigę i ruszyła bez pudła!

Pierwotnie siedział tam zasilacz AT z Elboxu. Kupiłem go niedawno razem z obudową Elbox. Był chyba rozbierany, bo plomby ma naruszone. Zamieniłem go wczoraj na mój zasilacz AT z obudowy Infinitiv. Teroetycznie ten zasilacz z Infinitiv jest słaby ponieważ na wolnej wtyczce daje ledwie 4,92V (mierzyłem), a podobno winno być co najmniej 5,10V. Ale ostatecznie działa i mam nadzieje, że będzie działał.

> Mozliwe ze problem tkwi w konfiguracji AHI. Ustaw np. Jednostke
> muzyczna 0 na 44100Hz i taka sama wybierz w prefsach AmigaAMPa
> (zdaje sie ze bez konfiguracji AHI standardowo jest 8000Hz co
> okropnie brzmi). Ja uzywam AmigaAMPa pod WOSa, mpega.library
> pod PPC w moim przypadku jest troche mniej wydajny.

Oczywiście, że miałeś rację. W prefsach AHI było 8000Hz, ale musiałem zmienić w dwóch miejscach, tzn. w music unit oraz w unit 0 na 44100Hz i wybrałem dla nich SB:HiFi 16bit stereo++ gdyż kiedy zmieniłem tylko w unit 0 to dźwięk był bardzo źle odgrywany.

Teraz dźwięk jest bardzo dobrze odtwarzany (jak na moje uszy :) Ale uświadomiłem sobie, że preferencje AHI są dla mnie owiane mgiełką tajemicy ponieważ nie wiem, np dlaczego ustawienia są dla kilku unitów no i jeszcze ta muzyczna jednostka?

AmiAmp działa pod WOS-em dobrze (jak na takie krótkie testy). Do Libs: wrzuciłem mpega.library dla PowerPC. Tylko jak przesuwam okienko AmiAmp, to na chwilkę granie się przytnie. Trochę dziwne, bo przy PPC myślałem, że przesuwanie okienka AmiAmp nie będzie wpływać na odtwarzanie mp3. A u Ciebie wszystko działa dobrze, bo pytałeś się jak działa u mnie AmiAMP?

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#27] Re: Uruchamianie programow dla PPC

@rjack1, post #26

rjack1 napisał(a):

> Chciałem podzielić się radosną wiadomością. Wczoraj zmieniłem
> zasilacz w mojej Amidze i komputer zaczął uruchamiać się od
> razu po włączeniu!!!

:)

> Ale uświadomiłem sobie, że preferencje AHI są dla mnie owiane
> mgiełką tajemicy ponieważ nie wiem, np dlaczego ustawienia są
> dla kilku unitów no i jeszcze ta muzyczna jednostka?

Ustawienia jednostki muzycznej to takie globalne ustawienie, natomiast w unitach mozesz sobie skonfigurowac rozne ustawiania AHI dla roznych programow . Najlepiej wszystkie unity skonfiguruj tak samo jak 0, ale np. dla gier 68k mocno obciazajacych AHI, mozna ktorys z unitow ustawic np. na mono 22khz itp. (o ile gra korzysta z Unitow, poniewaz niektore maja wlasne ustawienia).

> Tylko jak
> przesuwam okienko AmiAmp, to na chwilkę granie się przytnie.
> Trochę dziwne, bo przy PPC myślałem, że przesuwanie okienka
> AmiAmp nie będzie wpływać na odtwarzanie mp3.

W Prefsach/System AmigaAMPa priorytety taskow mam tak:

Main - 4
Play - 25
PPC - 10
Vis - 15

Ale musisz troche poeksperymentowac ustalajac jak najlepsze parametry dla twojego sprzetu aby nie przerywalo a takze nie zabieralo za duzo czasu procesora innym programom
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem