[#1] Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy
Po sprzedaniu wszytkich procesorów MC68060RC60 z pierwszej partii kilka osób pytało się mnie czy będę miał jeszcze te procesory.
Udało mi się sprowadzić tym razem 8 sztuk MC68060RC50 z maską 71E41J z MMU i FPU rzecz jasna.
Wszystkie chodzą ładnie na 66MHz (sprawdzone).
Niestety zapłaciłem nieco więcej tym razem i cena drugiej partii to 180PLN/szt.
Procesory sprowadziłem głównie dla siebie do przeróbki kart turbo z 040 na 060, ale kilka sztuk mogę sprzedać.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany zakupem to ma drugą szansę OK
Mam jeszcze oscylatory, podstawki pod procesor i podstawki pod oscylatory.

Mam też jeszcze 2 sztuki MC68060RC60 z poprzedniej dostawy za 150PLN.
Mogę również wymienić procesor 040 na 060.

[#2] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@stachu100, post #1

rezerwacja 1 szt do wymiany z 040, maila wysle na dniach :)

[#3] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@pampers, post #2

super

Ostatnia modyfikacja: 29.12.2009 12:21:15
[#4] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@Dorian3d, post #3

Dziękuję za odzew

Pampers prośba dać info czy chcesz procek za 150PLN czy za 180PLN.
Technicznie rzecz biorąc są to te same procki; różnią się tylko nadrukiem na obudowie.
[#5] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@stachu100, post #1

Czy zamawiałeś też całkiem niedawno PPC604e? Nie ostało Ci się coś przypadkiem? Przyjrzałem się w końcu swojemu cyberstormowi i wygląda na to, że rdzeń na rogu jest nieco ukruszony (nie wiem, 0.1mm?) co prawdopodobnie powstało jak zakładałem taki dziadowski radiator... Szlag by to... chyba pozostaje wymiana na nowy.
A z inne beczki - czy permedia w cybervision musi mieć jakieś chlodzenie? Sfajczy się, czy raczej wyłączy jak będzie mieć zbyt ciepło?

[#6] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@BigBang, post #5

Powinna, bo grzeje się jak cholera. Nawet jeśli jakoś radziłaby sobie bez, to po co męczyć kartę...?
[#7] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@BigBang, post #5

604e nie zamawiałem tym razem.
Ale z poprzedniej partii zostały mi 3 sztuki na ew. naprawy (mam już 1 mojego Cyberstorma czekającego na półce na naprawę i 1 chętnego z amiga.org).
W moim Cyberstormie nie wiem na 100% co jest; podejrzewam procek PPC.
System z dyskietki WB3.1 się ładuje jest ekran WB; z dysku 3.9 już nie, ciągłe resety;
W chwili wolnego czasu zamienię procka PPC (odpowiedni sprzęt mam).
Zobaczymy, mam 75% szans że to wina procka PPC

Także w Twoim Cyberstormie też mogę procka PPC wymienić ale nie gwarantuję że to on jest żródłem niesprawności.
Gdybyś mógł opisac co się dzieje to byłoby prościej (Amiga nie startuje czarny ekran, Amiga nie startuje - kolor błędu taki a taki; Amiga startuje, ale
...).

Pozrawiam,
[#8] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@stachu100, post #7

Cześć,

cyberstorma kupiłem używanego jakieś 8 lat temu. Wszystko działało ok, aż się zaczęło coś psuć. Gdzieś to wysłałem (nie pamiętam, ale w Polsce) - wymienili kondensatory oraz podstawkę pod 060 bo zaczęły puszczać luty (karta wtedy była bardzo niestabilna). Przy okazji cała karta została wygrzana, odprężona itp. Faktycznie, wszystko ładnie śmigało od tej pory. Potem zauważyłem, że taki mały wentylatorek na radiatorze na ppc się zatarł. Jako że radiatorek był mały, postanowiłem go wymienić na coś nieco większego, coby sprawdzić czy pasywne chłodzenie nie wystarczy. I tu się obawiam, że za którymś razem jak to zmieniałem, zdejmowałem i zakładałem mogłem coś nadkruszyć...
Co nie działa? Mam OS3.9 ze wszystkimi BoingBagami. Po starcie ładuje się Workbench i się freeze-uje (nie można nic mysznąć, podobnie z klawiaturą). Jak się okazało, pierwszy program korzystający z ppc (coś z WBstartupa) robił zwiechę. Posprzątałem zatem w systemie tak, aby się nie ładowało nic, co używa ppc. Na samej 060 wszystko działa bez żadnego problemu. Każda próba uruchomienia czegokolwiek na ppc powoduje, że uruchomiony task poprostu sobie wisi i nic z nim zrobić nie można. W takim przypadku nie zauważyłem wpływu na stabilność (po prostu task sobie wisi i np. blokuje okienko shella). Zatem po mojemu padł sam procek, niestety (a może i lepiej, że nic więcej?).
[#9] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@BigBang, post #8

No to faktycznie na 99% procek PPC w Twojej karcie jest uszkodzony/odlutowany.
To co mogę Ci poradzić to reballing procesora PPC.
Reballing to po prostu poprawa połącze lutowanych pomiędzy układem scalonym a laminatem.

W świecie PC złe połączenia lutowane układów BGA (tzw. zimne luty) są przyczyną 90% awarii sprzętu komputerowego.
Co ciekawe sam układ scalony jest w 100% ok.
Po poprawieniu połączeń lutowanych wszystko wraca do normy.
Nie trzeba kupować nowych układów scalonych

Połączenia lutowane układów BGA mają tendencję do tracenia kontaktu przy dużych naprężeniach mechanicznych; np. duży i nierównomierny nacisk przy zakładaniu radiatora

Podejrzewam że u Ciebie jest dokładnie to samo.
Jak masz w okolicy punkt naprawy laptopów to proponuję się tam udać i poprosić o reballing.
Koszt od 200 do 300PLN w zależności od pazerności serwisanta
[#10] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@stachu100, post #9

Obyś miał rację! :)
Jakiś punkt chyba znajde w stolicy. Ale martwi mnie uszczerbek w rdzeniu. Wystaje toto totalnie gołe i narażone na uszkodzenia. Nie wiem jak to wygląda faktycznie, czy układy/ścieżki wypełniają ten kawałek krzemu od krawędzi do krawędzi, czy jest tam choć minimalny margines.
[#11] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@BigBang, post #10

Fotki dobrej jakości bardzo mile widziane (aczkolwiek z samych fotek nie można niczego na 100% wnioskować).
[#12] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@stachu100, post #11

Się robi:
http://img215.imageshack.us/img215/923/604e.jpg

Chyba nie wygląda to najlepiej...

[#13] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@BigBang, post #12

Nie wygląda to aż tak źle.
Według mnie struktura w środku jest cała.
Także polecam reballing.
[#14] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@stachu100, post #13

A ja się jeszcze włączę bo jakoś ten temat okazuje się też dotyczyć mojej A1200. Ja mam w niej Apollo 040/33. Ile by kosztowało u Ciebie przerobienie (za jakiś czas, więc pewnie te 060 droższe - bo teraz inwestuję i buduję powoli A600 Hi'endową ;) Chodziło by mi o wymiane procka na 060/66 i jeśli to możliwe (a gdzieś widziałem takie fotki) fachowe dolutowanie złącza drugiego simm'a by mieć na 2 miejsce. Ile by cena wyszła sprzętu i robocizny razem?

[#15] Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy

@xtro, post #14

Zapraszam na priv, mój e-mail jest w moim profilu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem