[#8]
Re: Procesory MC68060RC50 z maską 71E41J ciąg dalszy
@stachu100,
post #7
Cześć,
cyberstorma kupiłem używanego jakieś 8 lat temu. Wszystko działało ok, aż się zaczęło coś psuć. Gdzieś to wysłałem (nie pamiętam, ale w Polsce) - wymienili kondensatory oraz podstawkę pod 060 bo zaczęły puszczać luty (karta wtedy była bardzo niestabilna). Przy okazji cała karta została wygrzana, odprężona itp. Faktycznie, wszystko ładnie śmigało od tej pory. Potem zauważyłem, że taki mały wentylatorek na radiatorze na ppc się zatarł. Jako że radiatorek był mały, postanowiłem go wymienić na coś nieco większego, coby sprawdzić czy pasywne chłodzenie nie wystarczy. I tu się obawiam, że za którymś razem jak to zmieniałem, zdejmowałem i zakładałem mogłem coś nadkruszyć...
Co nie działa? Mam OS3.9 ze wszystkimi BoingBagami. Po starcie ładuje się Workbench i się freeze-uje (nie można nic mysznąć, podobnie z klawiaturą). Jak się okazało, pierwszy program korzystający z ppc (coś z WBstartupa) robił zwiechę. Posprzątałem zatem w systemie tak, aby się nie ładowało nic, co używa ppc. Na samej 060 wszystko działa bez żadnego problemu. Każda próba uruchomienia czegokolwiek na ppc powoduje, że uruchomiony task poprostu sobie wisi i nic z nim zrobić nie można. W takim przypadku nie zauważyłem wpływu na stabilność (po prostu task sobie wisi i np. blokuje okienko shella). Zatem po mojemu padł sam procek, niestety (a może i lepiej, że nic więcej?).