[#1] Yam i SimpleMail...
Po dlugim okresie zainstalowalem najnowsze wersje Yama (2.5) i Simplemail (0.35). To co bylo przyciagajace dla mnie w Yamie bylo to ze wyswietlal okno z informacja jakie maile sa na serwerze. Mozna bylo zaznaczyc nie chciane maile i usunac wprost na serwerze a reszte sciagnac na kompa. Obecnie nie ma tego okienka tylko automaycznie poczta jest sciagana na kompa.
Czy to okno zostalo usuniete czy moze wylaczone i trzeba je jakos aktywowac ?

To co podoba mi sie w SimpleMail to to, ze mozna wybrac w oknie pisania nowej wiadomosci z ktorego konta chcemy wyslac pisana wiadomosc. W Yamie wlasnie to mi brakuje.
A moze w Yami ejest taka opcja ?
No i w SimpleMail nie ma okna z informacja przes sciagnieciem poczty z serwera...
A moze jest ?

[#2] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #1

Korzystam z YAM-a 2.5 pod MOS-em, ale zakładam, że opcje konfiguracji są takiesame.
Settings > New Mail > pole download i tam rozwijane pole pre-selection włącza okno wyboru listów z serwera.

Ostatnia modyfikacja: 29.12.2009 18:52:49
[#3] Re: Yam i SimpleMail...

@Leander, post #2

Faktycznie. Jest.
W SimpleMail tez jest ta opcja!

Jeszcze muszę pogrzebać czy Yam ma w oknie pisania nowej wiadomości możliwość wyboru konta z którego ma zostać wysłana ta wiadomość.

[#4] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #3

Chyba nie, bo jest miejsce tylko na jeden serwer (tak na pierwszy rzut oka). Nie szukałem, bo nigdy mi to nie było potrzebne :).

[#5] Re: Yam i SimpleMail...

@Leander, post #2

A czy jest możliwość w Yam lub SimpleMailu czytanie wiadomości online bez ściągania ich na komputer?

[#6] Re: Yam i SimpleMail...

@radzik, post #5

radzik napisał(a):

> A czy jest możliwość w Yam lub SimpleMailu czytanie wiadomości
> online bez ściągania ich na komputer?
>
>

Hehe a jak sobie to wyobrażasz Nawet przeglądarka internetowa, którą wchodzisz na konto emailowe WP, Onetu czy czegokolwiek to ściąga ona tekst w formie strony na twój komputer.

[#7] Re: Yam i SimpleMail...

@QkiZ, post #6

No tak, ale robi to chwilo. Chodzi mi o odczyt maili na zasadzie przeglądarek webowych w yam/simplemail.

[#8] Re: Yam i SimpleMail...

@radzik, post #7

Jest coś takiego. Musisz podczepić pod Yama albo SimpleMaila programik OWB, Ibrowse, AWeb... Yam przekierowuje ciebie wtedy do jednego z podanych programików i wyświetla "webowo". Ale wtedy chyba nie ma sensu uruchamiać Yama. Lepiej od razu któryś z podanych programików :D

P.S. Czy komuś udało się podpiąć pod SimpleMaila konto GMail ?

[#9] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #8

Udało się, screenshot ustawień SimpleMaila -> http://korni.ovh.org/temp/SimpleMail_GMail.png , nie pamiętam czy w samym GMailu nie trzeba też czegoś ustawić.

[#10] Re: Yam i SimpleMail...

@Korni, post #9

Dzięki Korni! Jeszcze nie sprawdziłem bo Mosa mam w pracy...
Widzę wielkie różnice! Czemu IMAP4 a nie pop3 Port 993 a ja wpisywałem 995 (tak podają na stronie: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=13287 ).
I jeszcze trzeba w GMailu jeszcze coś ustawić

P.S. To widzę, że mam braki :( Problem tez mam z Yahoo ale tu wyczytałem, że do obsługi ich poczty poprzez program wymagane jest Yahoo Plus i trzeba zapłacić 20$
Eng: http://help.yahoo.com/l/us/yahoo/mail/original/mailplus/overview/overview-01.html
PL: http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fhelp.yahoo.com%2Fl%2Fus%2Fyahoo%2Fmail%2Foriginal%2Fmailplus%2Foverview%2Foverview-01.html&sl=en&tl=pl

Czy ktoś może obszedł to i ma podpięte Yahoo! do Yam`a lub SimpleMaila
Czy może kaplica

[#11] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #10

Ustawiałem dawno temu, sprawdziłem i przez pop3 też działa.

[#12] Re: Yam i SimpleMail...

@radzik, post #7

szukasz czegos z obsluga IMAP. simple mail chyba to umial. oba umieja siagnac maila lokalnie za pomoca POP3 ale pozostawic kopie na serwerze
[#13] Re: Yam i SimpleMail...

@Korni, post #11

Próbowałem, kombinowałem, przestawiałem i nie poszło...
Wyskakuje błąd z połączeniem, albo czeka długo na połączenie z kontem i wtedy wyskakuje błąd. W ustawieniach konta na stronę mam ustawione żeby włączyć POP3 dla programów pocztowych ale i tak nic :/

[#14] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #13

Czy działa na SimpleMail wysyłanie prze gmail?
Ustawienia mam takie jak u Korniego.
Wczoraj jeszcze działało a dzisiaj pisze, że 'nie można uzyskać bezpiecznego połączenia'.
'System' to AmiKit.

[#15] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #13

Też tak miałem, brakowało bibliotek z AmiSSL, zobacz sobie snoopdosem.

@Artur Jarosik jutro jak wrócę to sprawdzę czy działa.

A tak swoją drogą to wiecie może dlaczego simplemail nie sciąga mi załączników? W ogóle nie pokazuje, że one są (archiwa zip) konto gmail.

[#16] Re: Yam i SimpleMail...

@Banderas, post #15

Zgadza się. Nie mam SSL. Wysyłanie z GMail też nie działa.
Znalazłem AmiSSL v.3.6 dla 68k (mam Morpha2.4). Zainstalowałem ale nidzie nie widze pliku amissl.libray którego SimpleMail szuka ... gdzie on jest ?

[#17] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #16

Musisz dograć tą jak i inne biblioteki ze starszej wersji AmiSSL.

[#18] Re: Yam i SimpleMail...

@Banderas, post #17

Czyli trzeba zainstalować każdą wersje AmiSSL zacząwszy od tej pierwszej ?

[#19] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #18

ja zainstalowałem najnowszą, a ze starszej (bodajże wersji 2) dograłem brakujące biblioteki i działa, tylko mam ten problem z załącznikami, ale to już nie jest wina SSL.

[#20] Re: Yam i SimpleMail...

@Artur Jarosik, post #14

Zgrałem z netu AmiSSL v.2.2. Po wypakowaniu zgrałem tylko pliki .libs i wgrałem do katalogu w którym zainstalował się AmiSSL.

Wysyłanie maili z gmail działa ale pobieranie nie.

Co teraz może być ?

Jak wygląda poprawna instalacja AmiSSL ?

Dalej nie widzę nigdzie biblioteki amissl.library...

[#21] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #20

SimpleMail używa AmiSSL V1. AmiSSL zainstaluj najlepiej wszystkie, instaler działa, kolejność nie ma znaczenia.

[#22] Re: Yam i SimpleMail...

@Korni, post #21

Zadziałało! Zainstalowałem wszytskie wersje AmiSSL (1.1, 2.2, 3.6).
Teraz ściąga i wysyła poczte z gmail na SimpleMail!

@ll Dzieki!

P.S. Dodam tyle, że AmiSSL v1.1 Musi być zainstalowana bo to w niej jest ta biblioteka amissl.libray. V2.2 i 3.6 to TYLKO UpDate.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2010 22:13:08
[#23] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #22

Podpisuje sie pod tym!

[#24] Re: Yam i SimpleMail...

@MaveRick, post #22

witaj

jak ci się udało yahoo zainstalować na simplamaila....bo walcze z nim,możesz nakierować
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem