[#1] PCIe w Nowej "amidze"????
niech ktos kuknie na stronke i sie wypowie:

http://a-eon.com/4.html

ba ja tu widze:
jakis procek ppc obok baterii
4 banki pamieci
4x SATA
1x ATA
8xUSB
1xEthetnet
2xPCI
no i PCIe x1 i szybsze

[#2] Re: PCIe w Nowej

@stebel, post #1

Ciężko się wypowiadac na podstawie samej fotki.
Ale zapowiada się faktycznie ciekawie.

Moim marzeniem byłaby właśnie taka płyta plus do tego karta PCI z układami AGA + procesor 060.
Wtedy to już można spokojnie odstawić linię klasyków do muzeum

Wszystkie nowe rzeczy odpalamy na głównym procku.
Wszystkie stare rzeczy odpalamy na tej karcie z "AGA+060"

Do pełnego szczęścia to tylko wódka z kranu mogłaby jeszcze lecieć

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2010 10:11:53
[#3] Re: PCIe w Nowej

@stachu100, post #2

AGA? 68k? i co z tym zrobisz? problemy jak w klasykach z ppc tylko w druga strone?dzis kazdy procek potrafi to to zemulowac ... wiec po co?
[#4] Re: PCIe w Nowej

@stachu100, post #2

mnie by wystarczyl znosny ppc (tzn. szybszy badz porownywalny z tym AOne)
zeby mozna bylo odpalic aos4.1 i mos2.4:). no i zeby karta graf na PCIe dzialala ze specyfikacja zlacza, a nie ze dziala, ale na poziomie PCI 66Mhz
[#5] Re: PCIe w Nowej

@DRACOX, post #3

ok, może nie do końca jasno się wyraziłem.

Chodz mi bardziej o sprzętowy emulator całej A4000 z procesorem 060.
Nie zależy mi na programach użytkowych pod m68k; to samo znacznie wygodniej znacznie taniej i znacznie szybciej zrobię na PC z Win XP.

Jestem zwolennikiem dem odpalanych na prawdziwym hardware.
Wiadomo że niektóre dema odwołują się do sprzętu i dla takich dem emulacja jest albo kiepska albo nie sprawdza się wogóle.
To samo z niektórymi grami.

Taka karta rozwiązałaby problem kompatybilności sprzętowej.
Po prostu na karcie byłyby zamontowane odpowiednie układy scalone.

Jeżeli komuś nie zależałoby na sprzętowym emulatorze A4000 to po prostu nie kupiłby karty do tej nowej płyty tylko zainstalował UAE; ot i wszystko.
[#6] Re: PCIe w Nowej

@stachu100, post #5

Może najpierw poznaj definicje "emulator" i "emulować".

[#7] Re: PCIe w Nowej "amidze"????

@stebel, post #1

Obok baterii raczej na pewno jest chipset.

[#8] Re: PCIe w Nowej

@stachu100, post #2

Do pełnego szczęścia to tylko wódka z kranu mogłaby jeszcze lecieć

:D :D :D :D :D :D - chyba mnie zabiles :)

[#9] Re: PCIe w Nowej

@stachu100, post #5

Kombinowano z czymś takim:

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=41

;)
[#10] Re: PCIe w Nowej

@stachu100, post #5

Ech ... kiedy ostatnio próbowałeś używać WinUAE na "PC z Win XP"? Emulacja nie jest "albo kiepska albo nie sprawdza się wogóle" - długość listy łamańców które sprawiają jakiekolwiek problemy nieuchronnie dąży do zera, i to nie od wczoraj.

Jeśli chodzi o sprzętowy emulator A1200/A4000 ... dziś to może być jedynie FPGA - nikt nie wznowi produkcji chipsetu. Ile w tym sprzętu ... nie napiszę, bo fani NatAmi się na mnie rzucą. :P

Mam nadzieję, że Hyperion pokaże coś naprawdę fajnego, dużo ciekawszego niż zintegrowany MiniMig za kupę pieniędzy.

[#11] Re: PCIe w Nowej

@Daclaw, post #9

Właśnie o coś takiego mi chdziło!
Dzięki wielkie za linka! OK
Aż wstyd że sam nie znalazłem...
[#12] Re: PCIe w Nowej

@Hareton, post #10

Biję się w pierś i przyznaję że odpalałem WinUAE jakieś 3-4 lata temu.
[#13] Re: PCIe w Nowej

@Hareton, post #10

FPGA to prawie emulacja.

[#14] Re: PCIe w Nowej

@stebel, post #1

Fajna fotka, ale jest tu jeden problem. Jeśli nowa Amiga ma być na czasie, musi w niej być wszystko na czasie a nawet lepiej. Tylko wtedy optymalizacja sprzętu i software dla niego będzie miała sens i nie odejdzie za szybko do pokoiku z napisem "Retro". Gdyby ta płyta miała ujrzeć światło dzienne na półkach sklepowych jutro to powinno tam być:

Gniazdo procesora: procek na tyle szybki aby pociągnął filmy HD i wielowątkową pracę z wymagającymi aplikacjami,
RAM: min 4GB (DDR 3),
PCI-E x16 : aby obsługiwać nowoczesne karty grafiki jeszcze przez kilka dobrych lat,
PCI-E x1: przynajmniej cztery sztuki (nowe dźwiękówki, karty telewizyjne, itp),
USB 3.0: najlepiej 10 portów
Kontroler HD: SATA II (a najlepiej poczekać trochę i dać SATA III - Info ) (ze cztery minimum) i zewnętrzny eSata (ze dwie sztuki),
Karty sieciowe: 2x Gigabit Ethernet, 1x WiFi
BIOS: typu "EFI BIOS" Info,

No i tak by to mniej więcej wyglądało.

Można oczywiście się przesiadać na PowerBooki i Macmini (kompy "na czasie"), które właśnie naciskają klamkę do pokoiku "Retro" , a z racji selekcji naturalnej jest ich co raz mniej.

Takie fakty... :(

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2010 15:59:39
[#15] Re: PCIe w Nowej

@Azzorek, post #14

Usmialem sie tylko nieco z tego EFI BIOSu. W porownaniu z OpenFirmware, EFI nie ma wlasciwie zadnych zalet. Poza tym, dzieki temu, ze EFI zostalo stworzone przez Intela, jest dosc mocno przywiazane do architektury x86. Tymczasem OpenFirmware na PowerPC juz od dawna jest, nawet w kilku roznych implementacjach. Ja bym preferowal OF.

[#16] Re: PCIe w Nowej

@strim, post #15

Masz rację, mnie chodziło tylko o łatwość obsługi. Open Firmware był w Apple'ach z prockami Gx, w momencie wprowadzenia Maków z Intelami dla wielu Apple się skończył (w sensie hardware). Teraz są to po prostu bardzo ładne PC z bardzo ładnym OSem.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2010 16:25:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem