[#1] Takie tam różności
Witam!
U mnie jak zwykle kilka drobiazgów:

1. Pojawiający się czasami widok "miliona dyskietek" jest często strasznie niewyraźny (jakby walnięta grafika). Czy może to być ze względu na złe zamontowanie romów (np. za słabe dociśnięcie)?
2. Czy OS3.9 rejestruje sie na stronie http://www.amiga.com/3.9/ (a dokładnie rzecz biorąc https://www.haage-partner.de/registration/product.php) i co się wpisuje w pola "Version" oraz "Serial Code"?
[#2] Re: Takie tam różności

@Kitech, post #1

Kitech napisał(a):

> 1. Pojawiający się czasami widok "miliona dyskietek" jest
> często strasznie niewyraźny (jakby walnięta grafika). Czy może
> to być ze względu na złe zamontowanie romów (np. za słabe
> dociśnięcie)?

U mnie od czasu do czasu stacja wykrywa niewidzialną dyskietkę, tzn. stacja dysków jest pozbawiona dyskietki, a mimo to pokazują się ikonki na blacie, df0??, pc0?? Ale więcej ikonek się nie pojawia. Czy masz ten sam dfekt na myśli?

> 2. Czy OS3.9 rejestruje sie na stronie
> http://www.amiga.com/3.9/ (a dokładnie rzecz biorąc
> https://www.haage-partner.de/registration/product.php)
> i co się wpisuje w pola "Version" oraz "Serial Code"?

I don't know.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#3] Re: Takie tam różności

@rjack1, post #2

Termin widok "miliona dyskietek" pojawił sie kiedyś na niniejszym forum, więc go zastosowałem bez tłumaczenia. Chodzi po prostu o widok ROMu i animację z dyskietkami wkładanymi do stacji dyskietek, kiedy czasami Amisia nie chce sią zabootować!
[#4] Re: Takie tam różności

@Kitech, post #3

Kitech napisał(a):

> Termin widok "miliona dyskietek" pojawił sie kiedyś na
> niniejszym forum, więc go zastosowałem bez tłumaczenia. Chodzi
> po prostu o widok ROMu i animację z dyskietkami wkładanymi do
> stacji dyskietek, kiedy czasami Amisia nie chce sią zabootować!

Rozumiem. Nie widziałem u siebie nigdy takiego efektu.

Pozdrawiam
Robert Jackowski

[#5] Re: Takie tam różności

@Kitech, post #1

ab1. Prawdopodobnie przez romy. Spróbuj je zamapować.

ad2. AmigaOS3.9 nie rejestruje się. Tylko AmigaOS3.5 podlegał rejestracji.
[#6] Re: Takie tam różności

@rjack1, post #4

Odłącz twardy dysk, a do stacji FDD nie wkładaj żadnej dyskietki. Teraz po uruchomieniu komputera obejrzysz ten efekt (oczywiście Amigi600/1200).

[#7] Re: Takie tam różności

@kmilota, post #5

Witam!
Dzięki za odpowiedź.
1. Co to jest mapowanie romów?
2. Jeśli OS3.9 się nie rejestruje, to jak mam mieć dostęp do supportów na w/w stronie?
[#8] Re: Takie tam różności

@Kitech, post #7

ad 1. Mapowanie jest to przepisywanie ROMu do RAMu. Czym to zrobić? To zależy od użytkownika. Jest RemApollo, Blizzkuck, potrafią to też sprzętowo karty turbo i procesirowe.
ad 2. Jakich supportów? Co tam jest ciekatego?
[#9] Re: Takie tam różności

@Kitech, post #7

Odp. na pyt.2: Zajrzyj na stronę http://ato.exec.pl/ Tam znajdziesz odpowiedni link do informacji na temat OS3.9 i dalej na temat rejestracji. Dzięki wysiłkowi polskiej sekcji ATO możesz poczytać PO POLSKU na interesujące cię tematy. Pozdrowienia i podziękowania dla ATO za ich pracę !!!

[#10] Re: Takie tam różności

@el, post #9

A można prosić o dokładny link do informacji dotyczącej rejestracji AmigaOS3.9?
[#11] Re: Takie tam różności

@kmilota, post #10

kmilota napisał(a): > A można prosić o dokładny link do informacji dotyczącej > rejestracji AmigaOS3.9? Można tylko wcześniej jedna uwaga natury ogólnej. Ostatnio Mandi z ATO napisał mi, że ludzie nie zwracają uwagi na to co zamieszcza na stronie ATO. A szkoda, bo to naprawdę kawał dobrej roboty! Doceńmy ich bezinteresowną prace! I czasami można coś ciekawego się dowiedzieć. A oto link: http://ato.exec.pl/os39faq/miscellaneous.html i dalej na wymienionej stronie czyli "Różności" pkt.3 i odpowiedź na pkt.3 Mam nadzieję, że dotrzesz już do interesujących Ciebie informacji. Z Twoich pytań wynika, że jesteś ciekawy informacji na temat OS3.9, proponuję więc przeczytać całość OS39FAQ, dlatego poprzednio podałem tylko link do strony ATO Ja chętnie podzielę się z Tobą swoją skromną wiedzą na temat OS3.9. Ale może po lekturze i na PRIV?

[#12] Re: Takie tam różności

@el, post #11

Nie musisz mi opowiadać o AmigaOS3.9. Mam go od początku, tak jak AmigaOS3.5 jak się pojawił w Polsce. Stronkę i to FAQ o OS3.9 zeż znam bardzo dobrze, jak i pracę ludzi z ATO. Chciałem się jedynie dowiedzieć coś o tej rejestracji, bo myślałem że się coś zmieniło (twierdziłeś że AmigaOS3.9 się rejestruje), a ty podałeś mi link do już znanych przeze mnie wiadomości. A teraz coś zacytuję z tej stronki:
"Pyt:

Moja kopia systemu 3.9 nie zawiera karty rejestracyjnej lub numeru seryjnego, dlaczego? I jak mogć sić zarejestrować?

Odp:

System 3.9 nie jest rozpowszechniany z kartami rejestracyjnymi ani numerami seryjnymi. Pole na numer seryjny na stronie rejestracyjnej systemu 3.9 (które było opatrzone komentarzem) zostało usunićte. [Markus Nerding, H&P]"

Więc jeszcze raz się zapytam. Gdzie się rejestruje AmigaOS3.9?
[#13] Re: Takie tam różności

@kmilota, post #12

kmilota napisał(a): > Nie musisz mi opowiadać o AmigaOS3.9. Mam go od początku, tak > jak AmigaOS3.5 jak się pojawił w Polsce. Stronkę i to FAQ o > OS3.9 zeż znam bardzo dobrze, jak i pracę ludzi z ATO. Chciałem > się jedynie dowiedzieć coś o tej rejestracji, bo myślałem że > się coś zmieniło Właśnie po to podałem Tobie ten link, żebyś sobie przeczytał informacje, a raczej podobne pytanie do Twojego na temat rejestracji OS3.9 Skoro tak, świetnie znasz ten system i FAQ to znaczy, że znałeś odpowiedź na swoje pytanie zanim je zadałeś ! :) Czyli było to pytanie retoryczne z Twojej strony! > (twierdziłeś że AmigaOS3.9 się rejestruje),> Proszę nie wmawiaj mi słów których nie napisałem! Jeśli pytasz o rejestrację, a ja podaję Tobie link, w którym jest wyrażnie napisane że: OS3.9 SIĘ NIE REJESTRUJE !!! i pod tą informacją podpisuje się H&P, to powinno zakończyć niepotrzebną dyskusję! a > ty podałeś mi link do już znanych przeze mnie wiadomości. ? > > Odp: > > System 3.9 nie jest rozpowszechniany z kartami rejestracyjnymi > ani numerami seryjnymi. Pole na numer seryjny na stronie > rejestracyjnej systemu 3.9 (które było opatrzone komentarzem) > zostało usunićte. [Markus Nerding, H&P]" > > Więc jeszcze raz się zapytam. Gdzie się rejestruje AmigaOS3.9? > Skoro musisz mieć dosłownie i wyraźnie napisane: NIGDZIE SIĘ NIE REJESTRUJE OS3.9 !!! P.S. Zapewne jak podajesz, znasz system OS3.9 lepiej ode mnie, więc nie musisz korzystać z mojej wiedzy na ten temat. Zgłosiłeś problem na forum? Podzieliłem się swoją skromną wiedzą na ten temat i tyle. Proponuję zakończyć tę niepotrzebną dyskusję na tym forum, bo internautów to pewnie nie interesuje i nic nowego nie wniesie do tematu. Ale to Ty wywołałeś temat i decyzja należy do Ciebie. Jeśli koniecznie chcesz kontynuować to proponuję pisz na priv, zawsze można coś szerzej opisać. Pozdrawiam

[#14] Re: Takie tam różności

@spiryt, post #6

U mnie na Ami również występował taki efekt, prawdopodobnie zależy to od dysku. Po zamontowaniu FastATY efekt występował sporadycznie, a po wymianie dysku już chyba nawet nie występuje.
[#15] Re: Takie tam różności

@el, post #13

Uff. Przebrnąłem przez to cytowanie :)

Biję się w pierś. Trochę się nie dogadaliśmy i pomyliłeś mi się z "Kitech". Razem wcześniej o wszystkim wiedzieliśmy i zaczeliśmy niepotrzebnie ze sobą dyskutować Ja także uważam temat za zakończony. Jeszcze raz tylko dla wszystkich napiszę: AmigaOS3.9 się nie rejestruje.
[#16] Re: Takie tam różności

@kmilota, post #15

Wszystko OK! oprócz moich cytatów , ale nad tym pracuję. Pozdrawiam :D

[#17] Re: Takie tam różności

@el, post #16

Witam!
Panowie "kmilota" i "el". Ja też przeczytałem w FAQ, że OS3.9 się nie rejestruje oraz o usunięciu pola na nr seryjny na stronie rejestracyjnej systemu. Jednakże wymyśliłem sobie, że rejestracja będzie polegała tylko na podaniu danych osobowych i adresu e-mail, po czym będzie się otrzymywało np. informacje o supportach do ściągnięcia. Tymczasem na stronie rejestracyjnej OS3.9 (patrz temat główny) jest okienko do podania nr seryjnego. Dlatego Was pytałem co z tym zrobić!!! Bo teraz rozumiem, że w ogóle sie nie rejestrujemy, a wiedzę o ewntualnych supportach bierzemy z nieba??!!

[#18] Re: Takie tam różności

@Kitech, post #17

Support do nowych BB nie wymaga rejestracji. Każdy może sobie pobrać dowolne uaktualnienia do AmigaOS3.9.
[#19] Re: Takie tam różności

@Kitech, post #17

>> Bo teraz > rozumiem, że w ogóle sie nie rejestrujemy, a wiedzę o > ewntualnych supportach bierzemy z nieba??!! > > Tak mniej więcej dobrze rozumujesz! :D Ja bym proponował wiedzę raczej czerpać z Internetu! :D Niebo trochę wyżej i nie wiem jak u Ciebie z "transferem" :) A tak poważnie do OS3.9 były OFICJALNIE tylko dwie aktualizacje ( jeśli nie liczyć dwóch wersji BB różniących się datą), były to BB-1 i BB-2. Wszystkie następne "aktualizacje" są nieoficjalne, o czy możesz poczytać w podanym przeze mnie FAQ. Myślę, że więcej nie będzie gdyż niestety wycofała się jedna ze stron czyli firma H&P. :( Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem