[#1] Turbo A5000-16 - problem
Witam

Jakiś czas temu kupiłem takie urządzenie: http://www.amiga-resistance.info/bboahfaq/index.php?action=artikel&cat=46&id=2130&artlang=en . Po włożeniu turbo w slot od 68000 komputer się uruchamia, ładuje WB 1.3. Jednak na belce nie mam dodatkowej pamięci, po włączeniu Sysinfo w teście widzi kooprocesor oraz wyższe Mhz ale procek nadal pozostaje 68000... no i brak tej pamięci... Czy do tego turbo trzeba mieć jakąś dyskietkę z oprogramowaniem ?

[#2] Re: Turbo A5000-16 - problem

@PrzemasIII, post #1

pamiec w tym urzadzeniu nie jest autokonfigurowalna i trzeba dodac ja za pomoca komendy w AmigaDOS (addmem czy jakos tak ...jes to zewnetrzny program dolaczany razem z karta)

tu masz opis tej karty
http://www.cucug.org/amiga/amiinfo/reviews/SolidStateLeis.txt

"The memory is *not* autoconfig; you must run an AllocMem program in your
Startup-Sequence, which searches for 32-bit memory, and adds any found to
the system's memory list"

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 16:09:13
[#3] Re: Turbo A5000-16 - problem

@HOŁDYS, post #2

Dzięki za pomoc . Czyli muszę skołować dyskietkę do karciochy ... Tak naprawdę wyciągnąłem ją z piwnicy żeby wystawić na alledrogo ale bez tej dyskietki nie mam pewności czy wszystko działa...

[#4] Re: Turbo A5000-16 - problem

@PrzemasIII, post #3

kiedys chcialem sobie kupic ta karte do A1000 .. ale z braku autokonfigu bylaby dla mnie zbyteczna.

Ktos kto ma twardy dysk w A500/2000 na pewno sie ucieszy

[#5] Re: Turbo A5000-16 - problem

@PrzemasIII, post #1

ale procek nadal pozostaje 68000

Być może na karcie jest jakaś zworka która wyłącza 020.

[#6] Re: Turbo A5000-16 - problem

@waldiamiga, post #5

nie jestem pewny bo nie mialem tego urzadzenia ale przelaczanie miedzy 68000/68020 .. odbywalo sie poprzez dwuklick na ikonie progamu - czyli w trybie programowym.

Przemas lepiej przeczytaj ten text w linku co ci wkleilem .. moge sie mylic

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 16:42:34
[#7] Re: Turbo A5000-16 - problem

@HOŁDYS, post #4

na BBoAH jest napisane ze na CDTV też ruszy . Przekopałem już google i niestety nie ma zadnego info na temat tej dyskietki ...

[#8] Re: Turbo A5000-16 - problem

@PrzemasIII, post #7

sproboj poszukac dyskietki do blizniaczego M-Tec 68030 /14 Mhz
tam ten sam patent byl .. trzeba bylo dodac pamiec z lapy

moze ta komenta zadziala z twoja karta

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 16:49:15
[#9] Re: Turbo A5000-16 - problem

@PrzemasIII, post #7

http://aminet.net/search?query=addmem

Zapytaj się autora tego wątku na EAB czy nie ma dyskietki do swojego mtec'a http://eab.abime.net/showthread.php?t=50025

Ostatnia modyfikacja: 13.01.2010 12:48:25
[#10] Re: Turbo A5000-16 - problem

@rafgc, post #9

to AddMem napisalem z pamieci :))

ten program dla tego modelu nazywa sie AllocMem

[#11] Re: Turbo A5000-16 - problem

@HOŁDYS, post #10

To prawdopodobnie nie ma znaczenia czy użyje addmem czy allocmem, celem tych programów jest poinformowanie amigi o zainstalowanej pamięci.

PrzemasIII, jak chcesz potestować pamięć to możesz ściągnąć program memcheck i ją testowac bez autokonfiguracji

memcheck addedonly from 200000 to 5fffff (jeśli masz 1MB to wpisz 2fffff)

Ja tak robiłem z tym ruskim ramem wyłączałem autokonfigurację i pomimo, że pamieć nie była wykrywana to był do niej dostęp, robiłem tak bo nie mogłem robić testu adresowania w pierwszym megabajcie fastu, bo się wieszała amiga przy zaalokowanej pamięci fast (co było zresztą napisane w instrukcji, że tak się nie da).

Jeśli twój mtec działa tak jak ruski ram, czyli mimo nie wykrywania pamięci będzie do niej dostęp (czego dowiesz się próbująć ją przetestować ww programem), to będziesz mógł użyć każdego programu do dodawania pamięci do systemu, czyli addmem powinien być ok. Jeśli jednak elektronika tej karty jest tak skonstruowana, że potrzeba do niej dedykowanego programu, to pozostanie Ci tylko szukać oryginału.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem