[#31] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@silverbud, post #30

W kwestii dyskietek. Kiedyś to nawet noname były bardziej trwałe od niektórych markowych flopów. Nie da się ukryć, że Verbatimy są nie do zdarcia. Dzisiejsze dyskietki padają jak muchy za wyjątkiem Verbatimów, przetestowane i na piecu i na Ami. Nie raz mi dyskietka skórę uratowała kiedy musiałem odzyskiwać mbr w laptopach IBM. Więc szanujcie dyskietke swoją... o możecie mieć gorszą! ;)

[#32] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@magiel, post #31

Ja mam Verbatimy i też padają jak muchy. Ale fakt: mam stare dyskietki DD i działają do tej pory bez badblock'ów. Ale oczywiście dbałem o nie, nie walając je byle gdzie.

[#33] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@QkiZ, post #32

Verbatim - owszem trwałe (do dziś nagrywam na CD i DVD tylko z tej firmy). Nowe dyskietki HD to jakieś nieporozumienie. Producenci po prostu olali sprawę i walą co popadnie (pewnie jakieś resztki proszku po taśmach magnetofonowych :D ). A z DD najlepsze były takie "microfloppy" (chyba). Nie do zdarcia i ceny ich na giełdach osiągały spore wartości.
[#34] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@AlaN, post #33

Ja słyszałem jeszcze inną opinię że od dyskietek HD bardziej zużywają się głowice w stacji w Amidze. Ile w tym prawdy nie wiem.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2018 20:33:19 przez seng164
[#35] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@seng164, post #34

od dyskietek HD bardziej zużywają się głowice w stacji w Amidze
Zwłaszcza od tych, w których blaszka zasłaniająca otwór jest zrobiona z plastiku, a nie z metalu. Potwierdzone info.

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2018 09:14:39 przez Krashan
[#36] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@gorzyga, post #8

Jeśli chodzi o ścisłość to proces zapisu na dyskietce składa się z dwóch etapów: 1 to kasowanie starego zapisu i 2 to nagranie nowych danych. Każda głowica w stacji składa się z dwóch głowic: kasującej i zapisująco odczytującej. Problem głównie jest ze skasowaniem starego zapisu. Dla dyskietek HD potrzebne jest mocniejsze pole magnetyczne do skasowania starego zapisu. W dyskietkach 3,5" różnica jest niewielka i dlatego w Ami działają dyskietki DD i HD na jednych stacjach. W przypadku dyskietek 5,25" różnica jest na tyle duża, że stacja DD nie nagra nic na dyskietce HD. To znaczy nagrać to by i nagrała ale nie daje rady skasować starego zapisu. Swego czasu testowałem różne stacje i dyskietki pod tym kątem. Przerobiłem sobie nawet jedną stację DD od C64 tak, że nagrywa na dyskietkach HD. W Ami 1200 Tower też mam jedną stację 5,25" nieco przerobioną i doskonale działa z dyskietkami DD i HD.
[#37] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Marcin74, post #36

W C64 w stacji używałem dyskietek HD 5,25", wycięcie z boku powodowało, że mogłem nagrać też na drugiej stronie. Rozumiem, że problem z dyskietkami HD 5,25" występuje w Amidze, ale w C64 już nie? - nie pamiętam aktualnie czy nagrywałem coś kilka razy na tej samej dyskietce 5,25".
[#38] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Adinfo, post #37

To musisz mieć wyjątkową stację. Generalnie HD nie działają np. moja stacja strzela jak z karabinu po włożeniu dyskietki HD. Łyka tylko DD, ale także 4DS.
[#39] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Adinfo, post #37

Jaka to była stacja bo ja sprawdziłem wszystkie modele jakie były produkowane do C64 i ani jedna stacja nie chciała nagrywać na dyskietkach HD bez przeróbki. Chyba, że rzeczywiście nagrywałeś tylko raz na czystych dyskietkach to wtedy daje radę.
[#40] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@seng164, post #34

Ja od 93' przez 7 lat w A 600 używałem dyskietek Hd na oryginalnej stacji i nie było żadnych problemów. Miałem je za darmo więc żal było płacić 100 000 tyś za paczkę noname. Lepiej było wydać te pieniądze na nowości na giełdzie w TCK :)
[#41] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Marcin74, post #39

Mam 4 stacje, muszę je wyjąć i odpalić C64. Z tymi dyskietkami HD było tak, że znajomy pozbywał się starego 486dx i razem z nim dał mi masę dyskietek 5.25, z czego sporo HD. Tym dedykowanym dziurkaczem wyciąłem otwory pod użycie drugiej strony dyskietki. Potem jak miałem nieco czasu to zgrywałem zawartość z kaset oraz pożyczonych dyskietek od znajomych. Mam je do dziś, muszę zerknąć które to HD i przetestować. To było około 15 lat temu, od tego czasu podłączyłem tylko raz na dwa miesiące C64 w 2016 roku. Sprawdziłem kilkanaście dyskietek z grami i demami czy da się z nich jeszcze coś odczytać, ale nie wiem czy wśród tych kilku były HD. Jak znajdę chwilę to potwierdzę co i jak. Nie chcę Was wprowadzać w błąd.
[#42] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Adinfo, post #41

Pewny jesteś że to były hd a nie dd ? Mam 3 stacje 1541II i żadna nie dała rady z hd. Na czym konkretnie mają polegać te mody które pozwalają na działanie z hd ?
Różnica w tpi pomiędzy hd i dd była nie do przeskoczenia dla zwykłych stacji, chętnie się dowiem jeśli taki istnieje ;)

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2018 02:12:44 przez mikecios
[#43] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@mikecios, post #42

Zajrzę do pudeł z dyskietkami tylko muszę się tam wbić w piwnicy bo mam to zarzucone gratami. W wolnej chwili sprawdzę nagrane na C64 dyskietki.
[#44] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@mikecios, post #42

Mod polega na zwiększeniu prądu głowicy kasującej. Niestety nie wszystkie stacje się do takiego moda nadawały. Ja przerobiłem stacje 1541 z długa elektroniką bo tylko w tej wersji cała elektronika głowic nie jest w scalaku.
[#45] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Marcin74, post #44

Gra nie warta świeczki z racji wieku sprzętu.
[#46] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Marcin74, post #36

W przypadku dyskietek 5,25" różnica jest na tyle duża, że stacja DD nie nagra nic na dyskietce HD.

a nie chodzi o tracki ? DD to 40 trackow a HD to 80 Trackow
mialem taka stacje z przelacznkiem i po przelaczeniu dopiero dzialaly dyskietki geste jako 880 kb

mam chyba na zbyciu ok 50 dyskietek SD od C64 sprawne z tego co pamietam
jesli ktos potrzebuje zapraszam na pm

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2018 21:35:11 przez HOŁDYS
[#47] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@HOŁDYS, post #46

Owszem chodziło o TPI.
Jakos nigdy nie zaglebilem sie w temat, bo wizualnie hd od dd różniły się didatkowym kołnierzem na środkowym otworze dyskietki, a czemu on miał służyć nie mam pojecia.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2018 23:13:00 przez mikecios
[#48] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@HOŁDYS, post #46

Od jakiegoś czasu zbieram informacje dotyczące stacji dysków, więc spróbuję spisać to co wiem.
W przypadku dyskietek 5,25" są dwie niekompatybilności co do źródła: nośników i napędów.
1) Nośniki HD wymagają wymagają dwa razy silniejszego strumienia magnetycznego (600 Oe) do pełnego i trwałego przemagnesowania. Stacje HD są do tego przystosowane, więc spokojnie realizują zapis na takich dyskietkach. Stacje DD (i SD :) ) są dostosowane do 300 Oe. Pewnie były projektowane z zapasem, ale nie aż dwukrotnym.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Koercja_magnetyczna

2) Napędy 80-o ścieżkowe mogą swobodnie odczytywać dyskietki zapisane w napędzie 40-o ścieżkowym, ale w drugą stronę już niekoniecznie. Ślad magnetyczny - ścieżka jest dwa razy węższa, więc słabszy będzie sygnał odczytywany w napędzie 40-o ścieżkowym. Ponadto jeśli nośnik był wcześniej zapisany w napędzie 40-o ścieżkowym i nadpisany w 80-o to napęd 40-o będzie "widział" mieszaninę starych i nowych danych.

AD 2) Celowo piszę o napędach 40-o i 80-o ścieżkowych zamiast DD i HD, dlatego że istniały napędy DD o 80-u ścieżkach (np. dedykowane do Elwro 800 Junior). Pisząc 40 mam na myśli również starsze napędy (np. z commodore'a) o 35 ścieżkach.

Podsumowując. Dyskietek HD nie da się swobodnie używać w napędach DD ze względu na pkt. 1. Kiedyś kupiłem w zestawie C64 kupę dyskietek. Wyobraźcie sobie zdziwieni, gdy po 3 latach chciałem odczytać jakieś gry i... nic. Okazało się wtedy, że dyskietkami nieczytelnymi były wszystkie HD. Co ciekawe, kiedy po zakupie niektóre sprawdzałem to nawet działały, co oznacza, że problem dotyczy nie tylko nadpisywania starych danych ale i trwałości zapisu.

W przypadku dyskietek 3,5" nie ma aż takich różnic koercja DD wynosi 660 Oe a koercja dyskietek HD 720 Oe. Jak pisałem napędy mają najczęściej zapas jeśli chodzi o natężenie strumienia magnetycznego głowicy, więc "łykają" HD.
[#49] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@Marcin74, post #36

Drobna uwaga.
Proces zapisu na dyskietce różni się od zapisu na taśmie magnetofonowej. Proces skłąda się z dwóch etapów: 1 przemagnesowanie nośnika i 2 trymowanie brzegów ścieżek.

Zapis na dyskietce jest bardzo prosty, nie ma żadnych stanów pośrednich, nie ma zmiennego prądu podkładu - głowica zawsze wali ile fabryka dała i magnesuje 100% NS lub 100% SN w ten sposób pozbywa się starego śladu magnetycznego (o ile natężenie strumienia jest wystarczające do przemagnesowania).
Trymowanie brzegów to coś ciekawego. Polega na kasowaniu części dopiero co zapisanego sygnału a konkretnie jego brzegów. Dlaczego? Żeby ślad magnetyczny nie "rozlewał się" na sąsiednie ścieżki a nade wszystko po to, żeby zapewnić kompatybilność i powtarzalność procesu zapis-odczyt. Każdy napęd może być minimalnie rozkalibrowany, tudzież za każdym seek'iem ustawić się delikatnie poza środkiem ścieżki. Po prostu elementy mechaniczne mają określoną dokładność i już. Trymowanie zapewnia, że nawet jeśli ustawimy się delikatnie poza środkiem ścieżki to nie odczytamy sygnału z sąsiedniej - trymowanie zapobiega przesłuchom z sąsiednich ścieżek.

Zainteresowanym polecam kompendium wiedzy o FDD: http://www.retrotechnology.com/herbs_stuff/drive.html.
Jest też tam oddzielna strona o różnicach pomiędzy dystkietkami HD i DD: http://www.retrotechnology.com/herbs_stuff/guzis.html
[#50] Re: stacja amigi i dyskietki HD

@brian-82, post #48

No ciekawe i całkiem logiczne- dzięki OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem