[#48]
Re: stacja amigi i dyskietki HD
@HOŁDYS,
post #46
Od jakiegoś czasu zbieram informacje dotyczące stacji dysków, więc spróbuję spisać to co wiem.
W przypadku dyskietek 5,25" są dwie niekompatybilności co do źródła: nośników i napędów.
1) Nośniki HD wymagają wymagają dwa razy silniejszego strumienia magnetycznego (600 Oe) do pełnego i trwałego przemagnesowania. Stacje HD są do tego przystosowane, więc spokojnie realizują zapis na takich dyskietkach. Stacje DD (i SD :) ) są dostosowane do 300 Oe. Pewnie były projektowane z zapasem, ale nie aż dwukrotnym.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Koercja_magnetyczna
2) Napędy 80-o ścieżkowe mogą swobodnie odczytywać dyskietki zapisane w napędzie 40-o ścieżkowym, ale w drugą stronę już niekoniecznie. Ślad magnetyczny - ścieżka jest dwa razy węższa, więc słabszy będzie sygnał odczytywany w napędzie 40-o ścieżkowym. Ponadto jeśli nośnik był wcześniej zapisany w napędzie 40-o ścieżkowym i nadpisany w 80-o to napęd 40-o będzie "widział" mieszaninę starych i nowych danych.
AD 2) Celowo piszę o napędach 40-o i 80-o ścieżkowych zamiast DD i HD, dlatego że istniały napędy DD o 80-u ścieżkach (np. dedykowane do Elwro 800 Junior). Pisząc 40 mam na myśli również starsze napędy (np. z commodore'a) o 35 ścieżkach.
Podsumowując. Dyskietek HD nie da się swobodnie używać w napędach DD ze względu na pkt. 1. Kiedyś kupiłem w zestawie C64 kupę dyskietek. Wyobraźcie sobie zdziwieni, gdy po 3 latach chciałem odczytać jakieś gry i... nic. Okazało się wtedy, że dyskietkami nieczytelnymi były wszystkie HD. Co ciekawe, kiedy po zakupie niektóre sprawdzałem to nawet działały, co oznacza, że problem dotyczy nie tylko nadpisywania starych danych ale i trwałości zapisu.
W przypadku dyskietek 3,5" nie ma aż takich różnic koercja DD wynosi 660 Oe a koercja dyskietek HD 720 Oe. Jak pisałem napędy mają najczęściej zapas jeśli chodzi o natężenie strumienia magnetycznego głowicy, więc "łykają" HD.