[#6]
Re: Zasilanie urządzeń IDE
@bartekxyz,
post #5
Może najpierw odpowiem 11MASTEr:
Poszperałem i znalazłem właśnie takie przełączniki, które mogą odcinać np. dwa obwody z różnymi napięciami. I zamierzam z nich skorzystać:
http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtml#cleanParameters%3D1%26search%3DRSM201%26bf_szukaj%3D+
Co do reszty proszę czytać poniżej.
> A może kolega uruchamiając komputer chce się poczuć jak pilot
> śmigłowca? Pstryk HDD, pstryk CD-ROM, pstryk monitor,
> sprawdzenie procedur.... uderzenie w pstryczek od zasilacza
> Amigi... I się zaczyna kręcić wszystko:)
Blisko, blisko. Wkurzają mnie kable na biurku oraz, że jest niebezpiecznie z zasilaczem od PC i kabelkami wprawdzie z końcówkami ale leżącymi na biurku dla moich domowników jak i dla mnie. Dlatego też pomyślałem sobie, że zrobię AmiWieżę dla tego zasilacza oraz dla CD-RW, dysku twardego(w kieszeni wymiennej od PC) i zewnętrznej stacji dysków. To wszystko wpakuję do małej obudowy specjalnie do tego celu zaprojektowanej prze ze mnie. Potem wytnę na wodzie z blachy aluminiowej, pognę, pomaluję proszkowo. Będzie to wyglądało jakby wyszło z linii produkcyjnej:D.
Co do elektryki/elektroniki to planuję z Ami wyprowadzić kabel z IDE 44, do którego będę podłączał tą wieżę. W środku wieży będzie czytnik IDE CF, CD-RW i dysk twardy(w kieszeni). Wszystkie te 3 urządzenie będą na jednej taśmie IDE. Wiem, że mogą być tylko dwa urządzenia na jednym porcie. Dlatego, też chcę zrobić takie przełączniki do napięcia. Sygnałowych kabli nie będę ruszał(mam nadzieję, ze to zadziała). Dzięki temu, myślę, że będę mógł PRZED odpaleniem Amigi po ustawiać z czym w danej chwili chcę używać Ami. CD-RW będzie zawsze ustawione na SLAVE, CF na MASTER a dysk twardy w zależności co ustawie to SLAVE/Master. Będzie przez to kilka kombinacji odpalenia Ami. Do dysku będzie łatwy dostęp przez kieszeń wymienną. Mam nadzieję, ze to wszystko będzie działać. Aaa a do karty CF będzie dostęp bez rozkręcania obudowy. Tak, że można będzie ją zawsze wymieniać, po uprzednim wyłączeniu zasilacza. Będzie jeszcze jedna rzecz w tej wieży ale to już zobaczycie jak zrobię:). Dążę do tego aby na biurku leżała Amiga 1200 desktop+ta moja wieża(z kablem zasilającym ją+kabel do Ami+kabel do zewnętrznej stacji dysków do Ami)+ myszka i zero innych zbędnych rzeczy. Może uda się mi to wszystko zrobić na zjazd w Warszawie, który ma być w okolicach marca. Będę chciał być na tym party, choć na chwilę aby może zakupić/wymienić co nie co:D.