[#31] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #30

Tak sobie kombinuje ale nie wiem czy na pewno, partycję systemową masz sformatowaną filesystemem którego nie rozpoznaje kickstart.
Z drugiej strony komputer startuje normalnie, dysk jest widoczny a znika po resecie to chyba nie koniecznie to.
Pytanie czy mapujesz oryginalny kickstart czy jakiś z HD.
Jeśli z HD podstaw może jeszcze jakiś, może mapujesz jakiś przekombinowany do emulatora.

Znikanie dysku po resecie było czasami spowodowane długim okresem czekania na rozkręcenie czy rozpoznanie.
Jak zniknie, uruchom kompa z dyskietki instalacyjnej i odpal HDToolBoxa, jak po skanowaniu partycje się nagle pojawią na WB masz do przecięcia pierwszy pin na taśmie sygnałowej do HD.

Pozdrawiam
[#32] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #30

Ja wiem:

Czy przypadkiem nie miasz kickstartu 3.0 w kościach?
Dysk sformatowany pod KS3.0 nie jest widoczny pod 3.1 (przynajmniej tak jest u mnie).
[#33] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #30

Może kick, który mapujesz jest jakiś lewy, a może to mapowany kick 3.1 gryzie się z tym co mapuje OS3.5 (jeśli jest tam tak samo jak w OS3.9)

[#34] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@stachu100, post #32

Sprawa wyglądała tak:
Z pakietu WHDLoad wyjąłem kick 3.1 i podstawiłem pod BlizzKicka
Jak już Kick został podmieniony zainstalowałem WB.3.5
Do momentu aż nie zresetowałem całkowicie Blizzarda (odpiąłem zasilanie, mapowany kick został zresetowany) wszystko chodziło ok.
Teraz podczas startu Amigi w boot menu wszystko jest OK, ale po podmianie kicka Amiga strasznie długo wstaje (jakby nie mogła rozpoznać dysku??) i jak juz dojdzie do siebie to w BootMenu nie widać dysków w ogóle.
Jeśli wyłączę Blizzarda i nie mapuje kicka wszystko jest ok (oczywiście WB 3.5 na Kicku 3.0 nie wstaje).
[#35] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #34

Spróbuj może takiego myku. Odpal komputer bez startupa, odpal Blizkicka z palca (u mnie w tym momencie się resetuje komp, ale to chyba przez scsi.device, które też jest mapowane). Sprawdź wersje (rozkaz version coś mógłby zdziałać, ale to sprawdzę jak będę w domu). Możesz mieć jakiś dziwny obraz KS (mogę podesłać Ci mój to sobie sprawdzisz). Jak u Ciebie wygląda linijka z Blizkickiem w s-s? U mnie ostatnio były jajca, dopóki nie zapodałem pełnej ścieżki po parametrze Kickfile= (czyli od zera DH0:Devs/ i nazwa pliku - zależy gdzie co masz). Inne możliwości mi nie przychodzą do głowy. Ja u siebie mapuje kick 3.1, ale hardwareowy mam taki sam - ponoć to przyspiesz trochę pracę systemu. U Ciebie sprawa wygląda gorzej, bo bez 3.1 nie ruszysz z OS3.5.

[#36] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@Red_Bullet, post #35

Zaraz będę sprawdzał jak będzie wyglądać sprawa z pełną linijką do pliku. Dobrze byłoby problem rozwiązać, zostałem bez jedynie słusznego komputera na świecie ;)
[#37] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #36

I nic, niestety. Wygląda na to że będę musiał zainstalować WB 3.1 i powtórzyć mapowanie. Ewidentnie po zmianie kicka na 3.1 nie widzi dysku, lub całego IDE.
[#38] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #37

U mnie zmiana kicka z 3.0 na 3.1 spowodowala "niewidzenie" partycji założonej pod 3.0 ale za to zobaczyłem partycję AOS4.0.
Przy KS 3.0 stosowałem blizzkick 3.1 ale i tak partycji AOS 4.0 nie widziałem.
Generalnie proponuję zmienić KS na 3.1, u mnie wyelimonował problem SetPatcha na kartach Blizzard PPC ze SCSI które przerabialiśmy.

Gdybym wiedział o tym wcześniej zaoszczędzilibyśmy wtedy 5 godzin na "kopanie się z koniem"....
[#39] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@stachu100, post #38

Ja param się teraz z podobnym problemem (opisanym w temacie - dysk nie bangla). Spratycjonowałem dysk pod aos 4.0 i pod 3.0 dysk jest widoczny, pod 3.1 już nie, oraz czasem na odwrót. Ogólnie cyrki są niesamowite. Za radą Valvita czekam na przelotkę USB-IDE2,5 cala żeby skurczybyka sformatować pod piecem i spróbować od nowa.

[#40] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@pampers, post #39

Ogólnie po formacie mamy powrót do prehistorii, o czym pisałem w założeniach, teraz jest gorzej niż myślałem.
Mam zainstalowany WB 3.1,golutki, bez czegokolwiek. CFki gdzie mam blizkicka nie czyta, bo sterowniki mam na CDromie. Z CDromem ciężka lipa bo znalazłem na dyskietkach AsimCDFS, który skraca nazwy plików i do niczego się nie nadaje, żadna instalka z CD nie wystartuje, bo poskracało większość nazw plików i programy sypią błędami.
Mam!! IDE-Fix. Pakiet, na którym działałem wcześniej. Fajnie. tylko g... z tego, bo instalator wymaga instalera w C. No tak, jest gdzieś... na płycie.
Czy ktoś chce mi zarzucić jeszcze że bootowanie z CD i instalacja "rozszerzonego" systemu (choćby o instaler i CF) nie powinno stać się pewnym... standardem? Kicka trzeba przerobić i wrzucić go do flasha na płycie. Obowiązkowo.

Czy ktoś poratuje mnie jakimś ludzkim sterownikiem CD?
[#41] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #40

Installer masz na dyskietce Install. Wystarczy wrzucić go do C. Tu minus dla Commodorowskiego skryptu, że nie kopiuje tego pliku. Stery mam poludzkie, ale w adf. Może być?

edit:

W którym miejscu wstawiłeś blizkicka? U mnie jak był przed setpachem to stwarzał masę problemów. Jak wstawiłem po setpatchu to działa. W dokumentacji do Blizkicka jest napisane, że to bez znaczenia.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2010 00:14:44
[#42] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@Red_Bullet, post #41

Właśnie jestem w trakcie walki z startup-sequence pod os 3.9 W odróżnieniu od 3.5 tu się strasznie dużo rzeczy namieszało. Wcześniej blizkicka miałem przed setpatch. Teraz nie mogę setpacha zlokalizować :P

Zauważyłem jedną rzecz- jeśli zainstalujemy IDE-fixa i w startupie zostawimy linijki odnośnie idefixa w pętli "IF", workbench nie startuje, zawiesza się. Trzeba wyśrednikować wszystko, łącznie z c:idefix żeby system ruszył

Wracając do tematu, teraz w ogóle blizkick nie startuje, sprawdzam dlaczego.
[#43] Re: A1200 i wybór systemu. Nowicjusz :)

@kwaku85, post #42

Udało mi się. IDE fix 97 pomimo wywalenia go ze stratupu uruchamia się prawidłowo (chociaż teraz wyskakują mi dwa okienka do rejestracji tego pakietu, nie jak wcześniej jedno ). Poprawiłem kilka rzeczy w linijce od blizkicka i przeniosłem je za setpach i jest teraz ok. WB 3.9 działa aż miło, ale teraz muszę wymyślić co zrobić, żeby 3.5 ruszył :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem