[#1] SFS, czy warto?
Witam. Mam pytani odnoście systemu plików SFS na classica. Otrzymałem informacje że jest to dobra alternatywa dla FFSu, który osobiście irytuje mnie ciągłymi błędami validacji. Nie zależy mi jakoś specjalnie na zwiększeniu prędkości odczytu, jaką ponoć daje SFS, ale przede wszystkim chcę pozbyć się wyżej wymienionego błędu. Myślicie że warto przesiąść się na to?
Jakie są inne za i przeciw SFSowi??
[#2] Re: SFS, czy warto?

@kwaku85, post #1

Za - nowszy, szybszy.
Przeciw - ograniczona liczba narzędzi do naprawy, do odzyskiwania plików.

Zastanów się z czego wynikają ciągłe błędy walidacji ?
Może faktycznie dysk pada i wymiana na inny załatwi problem.

Pozdrawiam
[#3] Re: SFS, czy warto?

@kwaku85, post #1

Jest jeszcze PFS (komercyjny), który zoptymalizowany jest dla procków 000-060, SFS tylko dla 020. W testach z przed 10 lat PFS był sporo wydajniejszy od SFS, ale przez ten czas mogło się sporo zmienić. PFS owego czasu miał też więcej narzędzi do naprawy.

[#4] Re: SFS, czy warto?

@radzik, post #3

wydajnosc odpada jak uzyjesz FFS z blokiem 4096 czy 2048, bo dostaje wtedy niezlego kopa. SFS sam w sobie jest fajny, problem walidacji odpalda, ale psuł sie co kilka dni jak uzywalem jako systemu plikow na partycji YAM-a gdzie przychodzilo kilkaset maili dziennie.
[#5] Re: SFS, czy warto?

@kwaku85, post #1

Dziwne troszke te ciagle bledy.Ja uzywam od "zawsze" FFS i blad validacji zdarza mi sie niezwykle rzadko, jedynie gdy podczas kopiowania zabraknie energi, lub zawiesi sie komputer.A w Twoim wypadku wyglada na to, ze sie sypie kiedy popadnie :) Raczej nie szukal bym problemu w FFS, a w sprzecie.

[#6] Re: SFS, czy warto?

@Hellena, post #5

No właśnie sprawa wygląda dość dziwnie. Nie jest to wina dysku, bo używałem już kilku i obecnie zatrzymałem się na karcie CF. Błędy pojawiają się zawsze na partycji, gdzie mam gry z WHDLoad. Chyba nie miałem nigdzie więcej problemów z validacją. Problem pojawiał się średnio raz w miesiącu, czasem częściej i był uporczywy, bardzo często po naprawie validacji musiałem kopiować pliki na dysk na nowo, bo były uszkodzone. Zawsze wychodze z gier WHD i nigdy nie wyłączam Ami ot tak sobie, żeby właśnie nie doprowadzić do rozpadu FFSa.
[#7] Re: SFS, czy warto?

@kwaku85, post #6

Jeszcze kilka tygodni temu mialem na moich CF-kach FFS. Po przesiadce na SFS z blokiem 2048 przeszly wszystkie problemy validacji. Wiec polecam. Teraz kiedy system napotka uszkodzony plik jedynie mnie o tym uprzejmie informuje i nie wysypuje systemu plikow.

[#8] Re: SFS, czy warto?

@taurus, post #7

Czyli poszło. Teraz muszę wykombinować jak oswoić CFkę z SFSem i instaluję system na nowo :)
[#9] Re: SFS, czy warto?

@kwaku85, post #6

co do walidacji to był taki programik na aminecie, chyba turboval sie zwał, a co do sfs, jest o tyle fajny, że można trzymać na nim pliki o dłuższych nazwach (przydatne np przy mp3)

[#10] Re: SFS, czy warto?

@Valwit, post #4

To ciekawe, bo ja jeszcze na Amidze Classic z FastATA ja też miałem dosyć częste problemy z partycjami SFS (4-5 razy w roku na pewno). Ale na Pegasosie w ciągu kilku lat problem pojawił się tylko raz (i to dawno temu). W dodatku SFSDoctor, który właśnie wtedy dopiero powstał, ładnie sobie z nim poradził. Od temtej pory nie pamiętam żebym miał jakiekolwiek problemy z SFS. Wszystkie partycje mam w SFS. Czyli to albo sprawa sprzętu albo SFS dla AmigaOS 3.x i dla MorphOS są zupełnie z innych bajek.

[#11] Re: SFS, czy warto?

@kwaku85, post #6

to co piszesz o WHDload i validacji w pale mi sie nie miesci ..
wlacz snoopdosa i obadaj sprawe bo to nie normalane poprostu.

Podstawowa sprawa jaka wersjie masz FFSa ? (jest nowasza nawet na Amige 500 dostepna na minecie)

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2010 16:11:33
[#12] Re: SFS, czy warto?

@HOŁDYS, post #11

No widzisz ja używam FFSa z dyskietek z WB 3.1, możliwe że jest to stary system, ale jednak spróbuję tego SFSa. Jeśli nie ma nic przeciw, to może to lepsze wyjście? Snoopdosa używać i sprawdzać za każdym razem to dużo zabawy, poza tym jak mam stawiać nowy system i formatować dysk na SFS, to już mi się nie przyda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem