[#1] ALF3 problem z CD-ROM
Witam!
Jak w temacie mam problem z CD-Rom w mojej A2000.
Sprawa wygląda następująco: nie mogę zmusić go do działania z kontrolerem ALF3 (oktagon2008). Przy instalacji HDD z dyskietki oktagona , program widzi CD-Rom, podaje jego ID itd jednak po instalacji WB2.1 żaden pakiet sterowników CD nie widzi urządzenia. Próbowałem już zmiany sterowników łącznie z oktapussy z Aminetu, niestety ciągle nie mogę zainstalować urządzenia. CD z którego korzystam to AppleCD 300i Plus SCSI z Mac performa 640. Czy wina leży po stronie CD-ROM, czy złego "biosu" Alf3.
Czy któryś z szanownych kolegów kożysta z cd pod ALF3 i mógłby podać rozwiązanie tego problemu?

[#2] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #1

Jeżeli używasz Oktapussy bios na Oktagonie nie ma znaczenia. Podejrzyj sobie (np. SysInfo) czy w devicach pojawiła się tak długa strasznie nazwa, której oczywiście nie pamiętam. ;) Ten device podmienia scsi.device. A może masz źle terminację na SCSI ustawioną?

[#3] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@radzik, post #2

Być może to właśnie terminacja SCSI jest winna, niestety nie mam pojęcia jak to ustawić. Dysk i CD przełożyłem z maczka w którym chodziły bez problemu, sądziłem więc że to nie wina zworkologii

[#4] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #3

Cóż na terminacji SCSI się nie znam więc nie pomogę, mam fart u mnie wszystko działa. Poszukaj w Google na temat scsi, na pewno się coś znajdzie.

[#5] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@radzik, post #4

Dzięki za pomoc :D

[#6] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #5

jeżeli Twój kontroler działa z ALF.device to musisz w mountliście CD-ROM podać nazwę ALF z dużych liter. AmigaOS rozróżnia wielkości znaków w nazwach plików w przypadku plików #?.device. Poza tym jak kolega wyżej nadmienił, może to być też problem taśmy lub złej terminacji.

[#7] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #1

uzyj programu FINDDEVICE z pakietu idefix.
Pokaze Ci on jakie urzadzenia sa "podpiete" pod .device
[#8] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@Norbert, post #7

Użyłem Finddevice i pokazało mi cdrom na:
ALF.device
oktagon.device
SoftSCSI_OktagonC9XE9.device (dziwnym trafem nie ma go w devs)

programy z oktapussy wymagają SoftSCSI_OktagonC9XE9.device ale nigdzie nie mogę tego znaleźć :( mam natomiast SoftSCSI_OktagonC9X.device, niestety ten nie widzi cd-rom.

Czy ktoś mógłby podesłać SoftSCSI_OktagonC9XE9.device na mail podany w profilu?

Z góry dzięki

Acha zapomniałbym, CD jest widziane jako Unit1 więc chyba terminacja ustawiona dobrze.

[#9] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #8

Z jakiego cdfilesystemu korzystasz ?
Jak wyglada twoja mountlista do CD?

Z tego wynika ze SoftSCSI_OktagonC9XE9.device jest w kontrolerze ALF.
Uzyj tego device do moutlisty.
[#10] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #8

Dobrze jest SoftSCSI_OktagonC9XE9.device jest załadowany do ramu jak resident, nie musi być w devs. W mount liście z tego co kojarzę nie trzeba go dodawać, wystarczy zwykłe scsi.device (które jest bodaj podmieniane SoftSCSI_OktagonC9XE9.device w locie).

[#11] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@radzik, post #10

To dlaczego finddevice nie pokazało mu tego SCSI.device ?
Zamiast kombinować z "dewajsami" trzeba poprawnie zainstalować jakiś komercyjny pakiet dobrze współpracujący z kontrolerami SCSI.
Przedtem jeszcze sprawdził bym muntlistę czy skrypt z devs/DOSdrivers czy nie ma jakiegoś błędu w numerku ID napędu.

Pozdrawiam
[#12] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@RadoslawF, post #11

Wiec tak:

skrypt cd0 w dosdrivers:

Device = SoftSCSI_OktagonC9XE9.device
Unit = 1

Pakiet którego użyłem to AmiCDFS.

Cdrom jest widoczny dopiero po włożeniu płyty i resecie komputera, niestety nie można odtworzyć ani AudioCD ani żadnej płytki z danymi.

[#13] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #12

binmoder napisał(a):

> skrypt cd0 w dosdrivers:
>
> Device = SoftSCSI_OktagonC9XE9.device
> Unit = 1
>
> Pakiet którego użyłem to AmiCDFS.

Nie używam AmiCDFS ale na mój gust to jakiś mocno niekompletny ten skrypt.
W przypadku kontrolera eide i CD ustawionego jako slave w UNIT piszesz jedynkę.
W przypadku kontrolera SCSI wpisujesz numer ID urządzenia SCSI.
Numer tego napędu CD to na pewno jedynka ?

> Cdrom jest widoczny dopiero po włożeniu płyty i resecie
> komputera, niestety nie można odtworzyć ani AudioCD ani żadnej
> płytki z danymi.

Czyli jednak jest widoczny.
A ta płyta którą wkładasz to jest zwykła płytka z danymi czy może jakaś płyta bootująca ?

Pozdrawiam
[#14] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@RadoslawF, post #13

Skryptu nie przepisywałem całego, wpisałem tylko najważniejsze dane.
Płytka to zwykła płyta z danymi nagrana pod windowsem, dla wszystkiego dodam ze jednosesyjna. Jeżeli istnieje taka potrzeba, wrzucę kompletną zawartość pliku cd0.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, system na dysku to preinstalacyjne GAAE (za cienki jestem na skłasdanie wszystkiego od podstaw :/ ).

CD-rom to z pewnością unit 1.

finddevice wyświetla urządzenia w kolejnośći:

Unit 0 - pierwsza partycja hdd
Unit 1 - cd-rom
Unit 8 - druga partycja hdd

SYSinfo pokazuje:

ID TYPE
0 DISK
1 CD

Niewiem dlaczego ale softscsi_oktagon_9xe9.device przestało pokazywać ikone napędu cd na pulpicie, po zmiane devica na oktagon.device w cd0 ikona wróciła na pulpit

Ostatnia modyfikacja: 23.01.2010 08:54:58
[#15] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #14

binmoder napisał(a):

> Skryptu nie przepisywałem całego, wpisałem tylko najważniejsze
> dane.
> Płytka to zwykła płyta z danymi nagrana pod windowsem, dla
> wszystkiego dodam ze jednosesyjna. Jeżeli istnieje taka
> potrzeba, wrzucę kompletną zawartość pliku cd0.

Dla pewności sprawdź całość z kilkoma różnymi płytkami.
Zawsze istnieje możliwość że stary czytnik nie rozpozna jakiejś płytki.

> Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, system na dysku to
> preinstalacyjne GAAE (za cienki jestem na skłasdanie
> wszystkiego od podstaw :/ ).

Co to jest to GAAE ?

> CD-rom to z pewnością unit 1.
>
> finddevice wyświetla urządzenia w kolejnośći:
>
> Unit 0 - pierwsza partycja hdd
> Unit 1 - cd-rom
> Unit 8 - druga partycja hdd

Partycja nie jest urządzeniem SCSI i nie może mieć numeru, dysk owszem.
Zassałem ten pakiet, uruchomiłem finddevice i pokazało mi napęd CD, po kliknięciu na "show all...." pokazało jeszcze dyski.
Skoro urządzenia widać to oznacza że terminacje masz zrobioną poprawnie.
Pomyliłeś wprawdzie dyski z partycjami lub program pokazał kontroler SCSI jako urządzenie. Niektóre kontrolery tak się przedstawiają.

Chyba będziesz musiał jednak wkleić ten skrypt.
Zanim to zrobisz sprawdź czy masz na dysku odpowiedni filesystem i czy w skrypcie masz włączone montowanie.

Pozdrawiam
[#16] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #14

ikona pokaze sie dopiero jak plytka bedzie w napedzie.
Jakiego wersji OS uzywasz ?
Do plyty AUDIO musisz uruchomic jakic player AUDIOCD.
Czy masz dostep do plyty w CLI ?
Co pokazuje (dotyczace CD) komenda INFO po wlozenie plyty z danymi?
[#17] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@RadoslawF, post #15

GAAE - Green Amiga Alien Edition pakiet preinstalacyjny WB2.1
http://classicwb.abime.net/classicweb/gaae.htm
zawartość pliku CD0:

/* $VER: CD0 2.40 (14.12.97)
*
* CD-ROM filesystem mount entry
*/

Device = oktagon.device
Unit = 1
FileSystem = L:AmiCDFS
Flags = 0
BlocksPerTrack = 32
BlockSize = 2048
Reserved = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 11000
Surfaces = 1
Buffers = 64
BufMemType = 1
Mask = 0x7fffffff
GlobVec = -1
Priority = 10
DosType = 0x43444653
StackSize = 600
Mount = 1

Control = "LC BL=8 FB=32"

/* Control field template:
*
* LC=LOWERCASE/S,CS=CASESENSE/S,
* HF=HFSFIRST/S,LN=LONGNAMES/S,TD=TRACKDISK/S,
* BL=BUFFERLINES/K/N,FB=FILEBUFFERS/K/N,
* DC=DISKCHANGE/K/N,MT=MOTORTIME/K/N,
* SD=STARTDELAY/K/N,TDC=TDCHANGE/S,
* TOSHIBA/S,OLDMODE/S
*/

W L znajduje się AmiCDFS

Po zaznaczeniu CD0: na "pulpicie" wciskam Ami+I i pokazuje się :"Info Failed."
Z poziomu CLI pokazuje "Not a DOS disk in device CD0"

mam WB 2.1

[#18] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #17

binmoder napisał(a):

> Device = oktagon.device

W drugiej kolejności wpisz tu device pod którym finddevice wykrył napęd CD.

> Po zaznaczeniu CD0: na "pulpicie" wciskam Ami+I i pokazuje się
> :"Info Failed."
> Z poziomu CLI pokazuje "Not a DOS disk in device CD0"

To by wskazywało że masz pokaszanioną ikonkę i skrypt nie został uruchomiony.
Najpierw sprawdzenie, w shellu wpisz "assign", wyświetli ileś linijek tekstu, na dole po wyrazie device będzie spis aktywnych "dewajsów" i pomiędzy nimi powinien być CD0, jeśli go nie ma trzeba poprawić ikonkę do skryptu CD0.
Najwygodniej to zrobić kopiując plik do ramdysku, potem kasujesz CD0.info, potem kopiujesz dowolna ikonkę z kadalogu DOSdrivers a potem zmieniasz jej nazwę na CD0.info.
Kopiowanie i kasowanie samych ikonek (plików .info) najwygodniej robić jakimś DOpusem czy innym FileMasterem.
Uruchom skrypt z ram dysku i sprawdź w shellu czy pojawiło się CD0, jeśli tak to podaj mu jakąś płytkę CD i miejmy nadzieje że teraz ją zobaczy.

Pozdrawiam
[#19] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@binmoder, post #17

Chodzilo mi o uruchomienie programu INFO ktory jest w c:
Uruchom go w CLI po zamontowaniu CD i wlozeniu plytki
[#20] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@RadoslawF, post #18

Istotna jest wersja sterownika i romu. Wersja romu mniejsza niż 6.5 może mieć problemy z wymiennymi dyskami. Nazwa device'a używamy oktagon.device, ale jeśli oktapussy to scsi.device lub 2nd.scsi.device. Oktagon.device używa komend w stylu trackdisk, softscsi nie. Najlepiej skopiuj mountlist z orginalnego AsimCDFS i pozmieniaj to co trzeba.
[#21] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@cholok, post #20

Ja przy wersji 3.x romu na Oktagonie 2008 używam Oktapussy i mam w device w pamięci (ale nie w DEVS:) SoftSCSI_OktagonC9XEA.device a w residentach SoftSCSI_OktagonC9X. Natomiast w pliku/mountliscie dla napędu cd używam scsi.device. HDToolbox widzi dyski i napędy (jako nieznane) zarówno na scsi.device jak i na SoftSCSI_OktagonC9XEA.device. Amiga OS 3.9 jakby co.

[#22] Re: ALF3 problem z CD-ROM

@RadoslawF, post #18

Jako że AmiCDFS nie chciało współpracować, a przez instalacje różnych rzeczy w systemie zrobił se śmietnik, sformatowałem dysk, zainstalowałem czysty WB 2.1, wrzuciłem instalkę IDEFIX i CD-rom śmiga :D , podobno nie powinien czytać plytek nagranych szybciej niż 8x ,ale odczytuje wszystkie cd jakie mu wrzucę nawet te nagrywane 52x. Jedyną wadą jest przypomnienie o rejestracji IDEFIX, ale z tym mogę jakoś żyć.

Dzięki wielkie za udzieloną pomoc

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem