[#1] problem z FastATA
Od niedawna stalem sie posiadaczem elboksowskiego kontrolera FastATA (kupiony okazyjnie), jednak moje szczescie nie trwalo dlugo. Wlozylem nozki o jedna za blisko (uwazajac, zeby nie o jedna za daleko w strone PCMCIA) - czyli zostawilem DWIE PARY WOLNYCH PODSTAWEK na nozki romu zamiast jednej - i puscilem swoj ROM z dymem (wiem wiem, jestem lame i tak dalej ). Po kupnie kolejnego okazalo sie, ze sprzet owszem, dziala, ale bez kontrolera. Proba zalozenia FastATY konczyla sie czarnym ekranem podczas startu. Podejrzewalem niedocisniecie nozek, ale po wielokrotnym dociskaniu kontrolera do plyty glownej (az trzeszczala) i zaciskaniu tasiemka zaciskowa, dalem za wygrana.
Pytanie brzmi: W czym problem? Czy:
1. kontroler byl uszkodzony zanim go wlozylem (poprzedni wlasciciel zaklina sie ze nie, ale kto go tam wie)
2. pochrzanilem cos nie tylko z romem ale i z FastATA podczas pierwszego, nieszczesnego montazu
3. powinienem docisnac jeszcze mocniej
4. jest to schorzenie idiopatyczne (nie mylic z idiotopatyczne :)

[#2] Re: problem z FastATA

@recedent, post #1

ekhm..... nie jestem fachowcem, ale bardzo mozliwe ze spaliles nie tylko rom :(.....
[#3] Re: problem z FastATA

@recedent, post #1

Oj jak pomyliłeś nóżki to prawie na 100% spaliłeś fast/ata, o ile pamiętam w gniazdach gdzie siedzi rom płynie +5V, więc taka pomyłka mogła spalić np układy MACH , ale nie jestem pewny
[#4] Re: problem z FastATA

@Olo, post #3

:( no to wsciekly niefart, ze tak powiem. Wie ktos moze czy ( i gdzie, a takze przypuszczalnie za ile ) mozna byloby to na ten przyklad naprawic? Czy moze lepiej rozebrac FastATE na czesci i przylutowac do lodowki w celach estetycznych?

[#5] Re: problem z FastATA

@recedent, post #4

Zadzwon do Elboxu...naprawia , ale czy bedzie sie oplacalo ??( Kumpel w FastATA lite mial uwalonago MACHa i powiedzieli mu 70 pln)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem