[#1] Karta sieciowa
Witam

Mam zamiar podlaczyc sie do internetu przez lacze stale.
Jednak nigdzie nie moge znalezc karty sieciowej opartej
na procesorze ktory Elbox podaje w spisie podawanym przy
abgrejtach do Mediatora.
Wszystkie jakie widzialem w sklepach komputerowych sa oparte
na procesorze RTL 8139D, ktorego nawet niema w Vendor.txt.
Mam mozliwosc zakupienia karty opartej na procesorze RTL8139B.
Mam pytanie do uzytkownikow podlaczonych do sieci czy ktos
posiada sieciowke opartym na tym prcesorze lub jaka karta
bylaby dobra.

[#2] Re: Karta sieciowa

@Phibrizzo, post #1

A jest jakaś różnica między RTL8139, RTL8139B i RTL8139D?
[#3] Re: Karta sieciowa

@Phibrizzo, post #1

Ja mam wersje "D"...
tez myslalem, ze moze cos nie bedzie
gralo ale dziala.
PciInfo wykrywa ja jako RT8139A/B/C.
A jesli nawet sa w niej jakies zmiany
to i tak jest kompatybilna "w dol".

Wg mnie spokojnie mozesz kupowac D.
[#4] Re: Karta sieciowa

@kmilota, post #2

jakas pewnie jest, co nie zmienia faktu ze wszytskie powinny dzialac :)
[#5] Re: Karta sieciowa

@v., post #4

A czy istnieje mozliwosc sprawdzenia "na sucho" tz bez podlaczenia do sieci czy karta bedzie obslugiwana przez Miami albo Genesis? Chcialbym sie poprostu dowiedziec czy nie bedzie pozniej zadnych problemow.
[#6] Re: Karta sieciowa

@Phibrizzo, post #5

miami "rozmawia" z fastethernet.device. to od niego zalezy czy jarta zadziala. nie wiem jak sobie to "na sucho" wyobrazasz. mialem kilka kart na RTL 8139 i wszytskie dzialaly. nieststy nie wiem czy D byla wsrod nich bo nigdy na ta literke nie zwracalem uwagi
[#7] Re: Karta sieciowa

@Valwit, post #6

A jakiego programu do obslugi karty sieciowej jest uzywacc najlepiej?
Miami, MianiDX czy Genesis?
[#8] Re: Karta sieciowa

@Phibrizzo, post #7

Moim zdaniem najlepszy jest MiamiDX (ma wiecej mozliwosci niz Miami), a podobno Genesis ma problemy z DHCP. Wiekszosc dostawcow wymaga tego, chyba ze sie dogadasz i bedziesz mogl korzystac na Static. Z drugiej strony Gensis jest duzo szybszy od MiamiDX.
[#9] Re: Karta sieciowa

@Phibrizzo, post #7

najlepiej to co ci potrzeba. jesli to lan ze stalymi ip to genesis wystarczy. jesli potrzebujesz klienta dhcp to miami. miamidx jesli chcesz np routowac, albo obslugiwac wiecej niz jedno polaczenie, albo potrzebujesz firewall. duzej roznicy w predkosci nie ma bo sam mediator wiele nie wyciaga ale przy porcie pcmcia roznica wynosi nawet do kilkudziesieciu procent na korzysc genesis
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem