[#1] różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200
witam

w związku z tym, że klawka jednak mi padła (taśma tak uszkodzona, że nie da się tego naprawić) chcę kupić interfejs klawiatury pc

po kontakcie z efunzine dostałem info o takich interfejsach, które mają na stanie:

Micronik kosztuje 49 zł, Elbox 59 zł.

w związku z tym mam pytania:
1) jaka jest różnica między nimi?
2) jakie są problemy z interfejsami klawiatur pc do amigi? słyszałem o blokadach klawiszy, na przykład 2ch strzałek wciśniętych w tym samym czasie, może mi ktoś więcej coś w tym temacie napisać?

dzięki !
[#2] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@atom3k, post #1

Elbox sprawia najmniej problemow

[#3] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@atom3k, post #1

Mikronik to jest straszna bieda. Montowany standardowo w obudowie Infinitiv. Elbox może być. Są wersje które obsługują kilka wciśniętych klawiszy, ale są też wersje które tego nie obsługują.
Najlepiej jak zapytasz sprzedawcy czy obsługuje kilka wciśniętych klawiszy, np. dwie strzałki.

Najlepszy interfejs klawiatury to GIFT i takiego powinieneś szukać.

[#4] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@atom3k, post #1

Zdaje sie ze ebox na atmelu dziala ok, tzn rozpoznaje wcisniecie kilku klawiszy

[#5] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@fazior, post #4

a mozna tez samemu zrobic taki interface, i na pewno wyjdzie taniej.
MMkeyboard
[#6] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@Norbert, post #5

widze ze wcale taki trudny ten interfejs do wykonania nie jest

pytanie mam z innej kategoii, bo nie zależy mi na klawiszach multimedialnych itp

chce aby klawiatura pc dzialala zamiast klawiatury amigi juz od momentu uruchomienia komputera, bez dogrywania sterownikow itp

amiga bedzie uzywana do odpalania gierek z dyskietek i z karty cf, ami wyposazona w 4mb

nie bedzie z tym problemu?
[#7] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@atom3k, post #1

Swego czasu w A1200T miałem interfejs firmy Vector (albo Wektor..już nie pamiętam).Spisywał się rewelacyjnie,nie straszne mu było naciśnięcie dwóch klawisz. Idealny do gier 3D.Dostępność chyba tylko na rynku wtórnym.

[#8] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@atom3k, post #6

mam zrobiony taki interface. klawiatura multimedialna dziala bez sterownikow jako amigowa.
Oprocz dolaczanego oprogramowania MMKEYBOARD (ktore dziala pod syystemem) mozna zmieniac ustawienia za pomoca edytora tekstu ktory bezposrednio zapisuje dane w PIC16f84.
Wszystko ladnie opisane jest w dokumentacji.

Ostatnia modyfikacja: 30.01.2010 12:24:32
[#9] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@Norbert, post #8

Witam przymierzam sić do zrobienia takiego kontrolera , jaki plik ma cala koniuracje do programowania ? bo nie mogć rozgryźć tego ;/ a posiadam programator sory za takie pytania pzdr

[#10] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@WoYtEk, post #9

O jaką konfigurację ci chodzi? Ja po prostu załadowałem wsad do programu od willema i wcisnąłem "programuj", to wszystko. Plik do p[rogramowania ma rozszerzenie hex.

[#11] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@rafgc, post #10

Dzićki oto mi chodziło ;) źle napisałem ;/ sory ehh , a na programatorze JDM zaprogramuje to bo taki posiadam

[#12] Re: różnica w interfejsach klawiatury pc do a1200

@waldiamiga, post #7

polecam interfejsy klawiatury i myszy od tego sprzedawcy "mata24" link na dole kupiłem sobie oba , klawiatury od PC oraz wszelkiej maści myszy(przynajmniej te co miałem czyli ps2,laserowa USB,optyczna na pole magnetyczne z gniazdem USB) chodzą pięknie nawet ta najtańsza PS2 chodzi bez najmniejszego zająknięcia , a oryginalna Amigowa już mnie trochę denerwowała

Interfejs klawiatury PC AT do AMIGI mam ten ale są 2 wersje najlepiej napisać dokładnie do czego potrzebne gdyby kable miały być dłuższe lub zależne jakoś od wersji wieży na pewno odpisze ja nie miałem żadnych problemów z komunikacją,nie dawno udało mnie się dostać obudowę infinitiv trochę niekompletna ale łatwo w plastiku modelować :)

Adapter myszy 5+2 PS2 i USB do komputera Amiga wybrałem ten adapter ze względu na większy wybór myszy nie chciałem za bardzo eksperymentować

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1666837

-------------------------------------------------------------------------

A1200 T,Blizzard1240_32MB,Fast-ATA Gold ,CD-RW,HDD8GB
A1200 ,Apollo1240/40_16MB,Fast-ATA rozbudowane do GOLD,HDD6GB
A600 ,z HDD lub bez zależy od potrzeb :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem