[#1] A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow
Ostatnio wykonałem Piggymoda a mojej 600 i teraz mam pod klapką nieużyte 1MB. Zacząłem przeglądać net i patrząc na mapę pamięci doszedłem do wniosku, że ten ram można by przeadresować na slow.
Nie wiem czy dobrze rozumuje, ale wystarczyłoby zmienić 4 ostatnie linie adresowe:
222211111111110000000000
321098765432109876543210 linia

110000000000000000000000 slow
110011111111111111111111 slow + 1 MB

000100000000000000000000 chip
000111111111111111111111 koniec chipu

Z tego wynika, że wystarczyłoby 4 linie adresowe "przetłumaczyć" dla rozszerzenia. i w momencie gdy na magistrali adresowej pojawia się 1100 do rozszerzenia pamięci podawać 0001.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem moją logikę jasno.
Teraz mam prośbę, czy ktoś obeznany w adresowaniu pamięci może poprzeć lub obalić moją teorię?

[#2] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@brada, post #1

Nikt nie wie nic na temat adreswoania pamięci?

Trochę inne pytanie:
Czy w A600 sygnały CAS i RAS dla górnego Chip (LCAS1 i UCAS1), też będą adresowały pamięć Slow?
Czy wogóle goła A600 adresuje pamięć Slow? Czy do tego potrzebny jest kontroler pamięci (jak dla fast)?

[#3] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@brada, post #2

Muszę Cię rozczarować ale zdecydowana większość Forumowiczów to użytkownicy komputerów i na ich budowie i szczegółach technicznych znają się raczej słabo (wilczając mnie samego).

Pozostaje Ci tylko jedno wyjście:
Spróbuj sam i podziel się swoją wiedzą.
Nagrodą będzie satysfakcja z własnych osiągnięć i szacunek nas wszystkich.
OK
[#4] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@brada, post #1

Sygnały CAS i RAS są dla pamięci Chip. Nie przewidziano w A600 możliwości podpięcia pamięci SLOW, w innym przypadku mielibyśmy rozszerzenia CHIP+SLOW na jednej płytce jak dla A500. Wiem co masz na myśli z tym adresowaniem, ale na złączu rozszerzeń masz sygnały adresowe z agnusa, który obsługuje tylko chip. Jak chcesz mieć SLOW, to musisz mieć niezależny kontroler pamięci, tak jak w przypadku rozszerzenia 9.5MB dla A600.

Robiąc piggybackmod robisz to samo jak gdybyś przylutowywał te kostki do złącza rozszerzenia.

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2010 14:59:18
[#5] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@rafgc, post #4

Wiem na czym polega PiggyMod, ale miałem nadzieję, że Agnus adresuje Slow, tak jak w A500 i da radę przełączyć pamięć z klapki na tą przestrzeń. Szkoda, bo łatwo możnabyłoby zyskać 1MB ;)

Wraz z Twoją informacją projekt upadł :(

[#6] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@brada, post #5

Nie jestem tego na 100% pewien, ale w A500 agnus nie adresował SLOW tylko odświerzał tą pamięć na równi z chip, przez co była ona ... powolna :)

Być może da się ten patent odtworzyć w A600 jednak nie jestem w stanie powiedzieć co trzeba dołożyć, zapytaj się Phibrizzo, on zrobił sobie prototypowy slow do cdtv nakładany na agnusa, używał też jakichś zewnętrznych sygnałów.

Sygnały UCAS i LCAS są takie same dla wszystkich kości, zmienia się tylko sygnał RAS. Trzeba taki wygenerować jakąś logiką, resztę chyba można wziąć z złącza rozszerzeń.

Wadą takiego odtwarzania jest powolność tej pamięci, w efekcie działa gorzej niż chip, bo dostęp do niej jest możliwy, gdy nie są wykonywane operacje na chip. W przypadku wykonania własnego kontrolera na procesor, ta limitacja zostaje zniesiona i SLOW jest szybka jak FAST.

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2010 15:26:58
[#7] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@brada, post #5

to ze sygnaly nie sa na zlaczu nie przeszkadza chyba aby wziac je sobie z agnusa, nie? czy tam tez nie sa wyprowadzone?
[#8] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@stachu100, post #3

jaja se robisz stachu tym swoim stwierdzeniem? :]

Bo jak na moje to jesteś Master (skromny do tego) i jestes nie od dziś moim Guru...

"Wadą takiego odtwarzania jest powolność tej pamięci, w efekcie działa gorzej niż chip, bo dostęp do niej jest możliwy, gdy nie są wykonywane operacje na chip. W przypadku wykonania własnego kontrolera na procesor, ta limitacja zostaje zniesiona i SLOW jest szybka jak FAST."

Słusznie ujęte... chciałem to samo napisać lecz mnie wyprzedziłeś :)

[#9] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@bombermax, post #8

To że sam nie umiesz nic zrobić przy samochodzie nie znaczy, że ten co umie w nim coś wymienić powinien być wzniesiony w niebiosa. Wysokie uznanie należy się temu co taki samochód umie zaprojektować i zbudować. Tak samo jest z elektroniką, pomiędzy elektronikiem amatorem umiejącym polutować sobie płytkę, wymienić jakiegoś scalaka a człowiekiem, który projektuje obwody płyt głównych do komputerów jest głęboka przepaść. Nie znaczy to oczywiście, że elektronik amator nie może oczekiwać jakiegoś dowartościowania za swój nawet szczątkowy wkład w jakąś dziedzinę, ale nazywanie kogoś guru i masterem, to chyba lekko przesadzone. Ja bym nie chciał być tak nazywany nawet jakbym umiał zrobić turbo z core i7 + pciExpressx16 + 8GB DDR3 do A1000 zachowując 100% kompatybilność z oryginałem. To oczywiście moja opinia, ale jeśli stachu lubi takie "komplementy", to ok :)

[#10] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@rafgc, post #9

Zgadzam się w 100%.
Guru nie jestem i nigdy nie byłem.
Po prostu umiem lutować i nie bałem się zaryzykować moich pieniędzy.
Ot i wszystko.

Komplementów nie lubię.
Wolę prawdę.

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2010 20:13:42
[#11] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@rafgc, post #9

Ja i tak wiem swoje :)

Jestem laikiem z elektroniki (prawie) ale poczynania swoje będę rozwijał widząc choćby co robisz Stachu.

A przykład z autami nie jest zbytnio poprawny. Bo Fabryka czasami wypuszcza kicz, gdzie użytkownik potrafi zmienić ten kicz w COŚ i dopiero wówczas mogę nazwać tą osobę masterem, nie fabrykę!...
Przykład? sąsiad który kompleksowo robi auta od A-Z wraz z malowaniem oraz zmianiami w konstrukcji mechanicznej i technicznej. "Robi" również repliki... tak więc..

Kwestia gustu :) dla jednej osoby Guru może stanowić osoba która kątem oka innych jest leszczem... I myślę że nie powinni się wypowiadać w tej sprawie osoby pośrednie ;) bo to indywidualne odczucie danej jednostki.

To tak jakby Tobie się podobał kolor żółty a ja bym powiedział myślę że się mylisz bo niebieski ładniej się mieni i to niebieski zasługuję na miano a nie żółty ;)

Niemniej jednak Stachu zasługujesz na mój podziw i zdania nie zmienię ;)
I to prawdziwa opinia a nie plastikowy komplement.

Znowu strolowałem

sorry ;)

Ostatnia modyfikacja: 06.02.2010 15:11:34
[#12] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@bombermax, post #11

Po pierwsze, nie podałem przykładu fabryki tylko osoby. Człowiek, kóry przerabia samochody robi to zazwyczaj na oko na jednostce, w której już jest wszystko poprzeliczane, a że zastosowane zostały tanie rozwiązania, to nie wina projektanta tylko zarządu fabryki (jest kasa, nie ma kitu). Ciekawe czy te przeróbki twojego sąsiada są poparte jakimiś badaniami wytrzymałościowymi, czy po prostu wkłada co mu do głowy przyjdzie a inni się cieszą. Zrobić replikę to umiejętność wymagająca wiedzy co kupić i jak poskładać do kupy bo kopiuje coś co zostało już przez kogoś opracowane, sam nie wnosi nic do tej konstrukcji, a czy umie zaprojektować nowy samochód podpierając się wyliczeniami i testami. Nie wiem jak ma się porównanie dwóch kolorów, to przecież kwestia gustu a nie wiedzy i umiejętności, nie da się orzec argumentami który kolor jest lepszy, bo każdy powie co innego, natomiast po poziomie wiedzy można określić bez wątpliwości, kto umie więcej, to tak jakbyś mówił, że Stachu jest lepszy od projektanta amigi tylko dlatego, że lubisz Stacha bardziej od niego.

Nie jestem osobą pośrednią, umiem lutować, obsługiwać programator, czasem coś zmodyfikować i wierz mi, że gdybym miał sprzęt, to bym mógł robić to samo co Stachu, mam taki sam wkład w dziedzinie amigi w przypadku elektroniki jak Stachu tylko dotyczy innego urządzenia. Przelutowanie procesora i wgranie nowego flasha to umiejętności poziomu podstawowego, programator i sprzęt lutowniczy urządzenia od czarnej roboty, a obsługa tego nie jest trudna.

Jak nie umiesz lutować to się naucz.

Używanie określeń typu master i guru podchodzą pod fanatyzm a tego wiele osób nie lubi, ja np bym starał się unikać takiej osoby.

Przepraszam za ten offtop.

Stachu, co Ty myślisz o takich laikach co zamiast ruszyć tyłek składają ofiary na ołtarzu takim jak my ? :)

Ostatnia modyfikacja: 06.02.2010 16:53:22
[#13] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@rafgc, post #12

rafgc napisał(a):

>
> Stachu, co Ty myślisz o takich laikach co zamiast ruszyć tyłek
> składają ofiary na ołtarzu takim jak my ? :)
>

Szczerze mówiąc dziwi mnie to...
Guru nie bylem, nie jestem i nie będę (chociaż tutaj prawdopodobienstwo zostania guru wynosi 2,42e-1234567890)
Ja naprawdę jestem tylko zwykłym facetem któremu niedługo stuknie 40lat.
A to że to robię to po części ciekawość, chęć nauczenia się czegoś nowego, pomoc innym i kasa.

@bombermax:
Bardzo Cię proszę nie stawiaj mnie na piedestał, nie zasługuję na to.

Ja sam nikogo na piedestal nie stawiam.
Jeżeli ktoś mi czyś imponuje to staram sie osiągnąć to samo.
Skutek u mnie bywa różny, ale próbować warto OK
[#14] Re: A600 przeadresowanie ram z Chip na Slow

@stachu100, post #13

I to mi się podoba Stachu, to bardzo dobrze, że znasz swoją wartość i zamiast sprawiać wrażenie lepszego próbujesz stać się lepszym.

@bombermax:
Bardzo Cię proszę nie stawiaj mnie na piedestał, nie zasługuję na to.

Może stawiania na piedestał nie zasługujesz, ale myślę że zasługujesz na wdzięczność wielu ludzi, którym pomogłeś, którzy powiedzą po prostu " Dzięki Stachu, kawał dobrej roboty, masz u mnie piwo" :) to brzmi i wygląda sto razy lepiej niż padanie na kolana i kłanianie się nisko.

BOMBERMAX, weź lutownicę, cynę, kalafonię, jakąś płytkę, ściągnij jakiś schemat, naucz się go czytać, to nie jest naprawdę nic trudnego, trochę poćwiczysz i zawitasz w naszym klubie :)

BRADA
Poddajesz już się? A nie myślałeś, żeby trochę się pomęczyć i zrobić normalny fast? Schematy znajdziesz w sieci.

Aha, slow możesz mieć 1.5MB od c00000 do d7ffff
czyli maska na pierwsze 1Mb musiałby wyglądać tak (x to stan 1 lub 0)
1100xxxxxxxxxxxx...
dla następnego 512k
11010xxxxxxxxxxx...

W sumie to trzeba by było się zagłębić w schemat A500, żeby dojść czego brakuje, ale ogólnie jest to możliwe, tak jak 11.5MB w A600 :)

Ostatnia modyfikacja: 06.02.2010 21:45:11

Ostatnia modyfikacja: 06.02.2010 21:46:02
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem