[#40]
Re: Flopki DD, czy jest zapotrzebowanie?
@Dark_luke,
post #39
http://eab.abime.net/showthread.php?t=47787
Popatrz...a ostatnio kupowałem - rezystory 0805 220R sztuk 100 za 1zł, LED 5mm zielone sztuk 10 za 1zł. Gdy na podanej wyżej stronie rezystory (1206 ale w Polsce różnicy cenowej zasadniczo nie ma ;) ) to 3,50 euro!! Diody 30szt 3,60 euro (1,2 euro za 10 sztuk czyli jak mówiłem 4x więcej niż w Polsce). Ogółem gdybyś porównał pozostałe elementy to praktycznie w każdym przypadku jest to od 2 do właśnie 4x drożej. Dodatkowo wybór nieco egzotycznego w Polsce PICa mnie dziwi, a użycie FPGA jeszcze bardziej - no cóż, wychodzi to co u nas w kraju jest normalne - szukanie wszędzie rozwiązań prostszych i tańszych. W innych rejonach świata po prostu się ktoś pobawi w VHDLu, załaduje do FPGA wsad i już się cieszy działającym 'emuflopkiem' bez względu na cenę. No ale tutaj ponad 200zł to już taka kasa troszkę konkretna...szczególnie gdy się weźmie pod uwagę że LCD to nawet i 10zł, MCU to z 5zł (który raczej wystarczyć powinien) i koło dyszki karta SD...a reszta to drobnica, płytka parę zł, stabilizator, jakieś bufory...Jak napisałem wcześniej - będę miał czas to się temu przyjrzę.