[#1] Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord
Czy ktoś ma jakąś receptę czy sposób na zobaczenie przez aPDF polskich znaków w dokumentach PDF, które to zostały wygenerowane przez program Microsoft Word (w tym przypadku 8.0)? Zamiast tych znaków widać spacje...

[#2] Re: Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord

@grxmrx, post #1

iirc to potrzeba odpowiednie fonty
[#3] Re: Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord

@v., post #2

Które to są te odpowiednie i skąd można je pobrać?
Z Google korzystałem i nic nie znalazłem.

[#4] Re: Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord

@grxmrx, post #3

niestety nie wiem. ja w ami uzywam zwykle ttfy, a apdf odpalam tak dawno temu ze nawet nie wiem czy mial jakies problemy :( msgnij mi na ircu jak bedziesz to moze cos wymyslimy
[#5] Re: Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord

@grxmrx, post #1

na sieci cie nie ma wiec skrobne tu: do czasu az zwykli smiertelnicy beda mieli apdf 3.x zawarty w MOSie mozesz sprobowac ghostscript. tez potrafi wyswietlac pdf i podobno robi mniej problemow.
[#6] Re: Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord

@Valwit, post #5

Ghostscript (mam wersje gs 4.03 ( 1-MAY-98 ))
) tak samo źle radzi sobie z tymi znaczkami co aPDF. Nie udało mi się go zmusić do wyświetlania (coś się wczytuje, ale po chwili nic się nie dzieje). Po konwersji przykładowej strony na PNG na stronie tej nadal nie ma polskich znaków.

[#7] Re: Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord

@Valwit, post #5

Zainstalowałem Ghostscript w wersji 8.0 i ten widzi polskie znaki, w każdym razie po konwersji danej strony z PDF do obrazka PNG widać, że polskie znaki są. Inna sprawa to wyświetlanie tych dokumentów. Także w tej wersji Ghostscript tylko wczytuje, ale nie wyświetla. Może mam zbyt mało pamięci (na 32 MB RAM zostaje mi jakieś 22 MB wolnego RAM-u... po starcie systemu)? Korzystam z GUI do Ghostscript więc nie wiem czy program wysyła jakieś komunikaty, które są nieświadomie ukrywane przez GUI (być może).

[#8] Re: Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord

@grxmrx, post #7

a nie wiem. GS nie uzywam, to tylko sugestia z innego forum :) ja apdf nie daje rady to plik leci u mnie na peceta.
[#9] Re: Znaki diaktryczne w dokumentach PDF stworzonych przez MSWord

@grxmrx, post #7

Witam,

Polskie fonty w formacie Adobe Type 1 (można użyć ich do GS) znajdziesz tu:

ftp://ftp.gust.org.pl/pub/TeX/GUST/contrib/fonts/cm-pl/plpsfont.zip

Osobiście instalowałem je, ale na potrzeby TeX-a (do generowania plików pdf i ps). Jeśli chodzi o fonty i GS to odsyłam Cię do znawcy w tym temacie:

http://polo.po.opole.pl/~pch/

lub na listę dyskusyjną

http://www.man.torun.pl/archives/gust-l.html

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem