[#1] Edytor tekstu na gołej A1200
Witam !

Chciałbym wykorzystać A1200 jako "maszynkę do pisania" ami jest bez rozszerza pamięci tylko 2 Mb. Posiadam dysk twardy 2Gb + CF na PCMCIA i szukam dobrego edytora tekstu na w/w konfigurację z polskimi znakami i najlepiej jak by miał export dokumentu do rtf. oraz możliwość użycia czcionek wektorowych. Na moim worku nie jestem w stanie uruchomić takich programów jak WordWorth 6, Final Writer bo brakuje pamięci. Może ktoś poleci jakiś prosty edytor z możliwością rtf. Kiedyś na A500+ miałem taki FinalCopyII, ale przeszukałem net i nic.

Moja prośba do kolegów zaawansowanych czy dałby ktoś radę zrobić mi taki obraz dysku w *.hdf, żeby uruchomić się sam edytor pod workbenchem. Nie mam zamiaru wykorzystywać tego do komercji po prostu studiuję i lubię przepisywać notatki na kompie i pomyślałem dlaczego nie pisać na ami.

Dodam jeszcze, że monitor to Philips SVGA i pod workbenchem Productivity 640x400 29.xx odchylanie o ile dobrze pamiętam. Drukarka HPLj4L. Cóż mogę obiecać za to np. browarek.

Z góry dziękuję !

Cim !

[#2] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@cim, post #1

Szukasz procesora tekstu. Te co wymieniłeś raczej spełniają Twoje wymagania, ale nie spełniają wymagań sprzętowych. Obawiam się, że nic lepszego nie znajdziesz.

Moja prośba do kolegów zaawansowanych czy dałby ktoś radę zrobić mi taki obraz dysku w *.hdf, żeby uruchomić się sam edytor pod workbenchem.

A tego to nie rozumiem. Przecież HDF odpalisz pod emulatorem, a Ty chyba pisałeś o prawdziwej Amidze.

[#3] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@mailman, post #2

Hdf'a bym przeniósł na dysk amigi przy pomocy przejściówki 3.5/2.5" jest taka możliwość przy pomocy UAE.

Wychodzi na to, że bez pamięci ani rusz. Załamka kupić pamięć 4mb za dwie stówy to mnie trochę irytuje.

Dziękuje za zainteresowanie tematem, może ktoś coś jeszcze wymyśli ja się jeszcze nie poddaję.

[#4] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@cim, post #3

Do niektórych A1200 (Desktop Dynamite) dodawany był Wordworth (+dodatki) w starszej wersji i ten działał na gołej A1200, chociaż wstawianie grafiki na stronę, na golasie, to była mordęga i trzeba było coś kombinować z jej linkowaniem czy coś w ten deseń - za bardzo nie pamiętam - użyłem tego programu ze 2 razy w życiu (do pracy dyplomowej, którą napisałem ostatecznie w CEDzie a jedynie końcowe formatowanie zrobiłem w Ww i do czegoś jeszcze, czego nawet nie pamiętam).

[#5] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@cim, post #3

To może ja coś wymyślę. :) Chyba mi się gdzieś wala niepotrzebne w tej chwili rozszerzenie do 4MB. Napisz skąd jesteś. Jak blisko, to Ci po prostu pożyczę.
Powodzenia.

[#6] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@Kitech, post #5

Hej, super sprawa wysłałem maila na PRIV czekam na odpowiedź.
Pozdrowienia !

[#7] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@APC74, post #4

Nie w starszej, a w specjalnej wersji, która szła na tych 2 megabajtach. Gdzieś chyba mam dyskietki, bo swoją A1200 kupiłem właśnie w wersji Desktop Dynamite (całkiem ciekawej - dołączony ów WW, DeluxePaint 4 i 2 platformówki - taki sobie Dennis i całkiem niezły Oscar).
Nie zmienia to tego że lepiej te 4 czy 8 mega fastu dorzucić, koszt pewnie nie jest wielki...
[#8] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@cim, post #3

4MB za dwie stówy? To chyba się coś zmieniło. Ja pamiętam jak z 6 czy 7 lat temu znajomy wywalił 4MB Elsatu do śmietnika, bo było warte 0 zł. :)

[#9] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@MDW, post #8

Wszystko się zmienia.
Klika lat temu nie chciałem dać 500zł za A4000 z kartą GFX.
Teraz ktoś chciał ponad tysiąc za gołą A4000.

Pozdrawiam
[#10] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@RadoslawF, post #9

Dogadałem się z kolegą Kitech może coś z tego będzie, a wniosek mój z tego taki, że są jeszcze Ludzie, którzy mają dobre serce.
Najbardziej wkurzają mnie ci, którzy handlują starymi śmieciami i życzą sobie nie wiadomo jaką kasę za coś, co ktoś kiedyś wyrzucił i nie mam tu na myśli, że amiga to śmieci albo złom (byliście kiedyś np. na pchlim targu). Po prostu trzeba być człowiekiem. Odnośnie cen to na pewno dobrze się orientujecie jakie ceny niektórzy wystawiają na "aledrogo". Ja tego nie popieram i nie mam zamiaru podbijać cen na nie wiadomo jakie, kiedy tak naprawdę wartość jest znacznie niższa, a to że jest tylu chętnych na powiedzmy osprzęt amigowy to też wynika w pewnym sensie z lenistwa kupujących. No bo po co czytać ogłoszenia na PPA lepiej poklikać na aukcjach i podbijać ceny, a że chętnych nie brakuje no to biznes to samo tyczy się sklepów z osprzętem do ami i nie tylko.
Dobra wystarczy już biadolenia.

Dlatego ja też mam dobre serce i oddam w dobre ręce Amigę 500 z 1Mb i modulator TV, ale bez zasilacza - Kto chce ?
Zapraszam

Do madman15 - interesowały by mnie te dyskietki jak znajdziesz to daj info :)

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2010 15:47:35
[#11] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@cim, post #10

Skoro masz na tyle dobre serce aby oddać sprzęt - może przekaż go Benedyktowi ?? Taka moja sugestia, trwa zbiórka na pomoc choremu koledze...

[#12] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@Logan, post #11

A możesz mi podać więcej szczegółów gdzie, co i jak ?

[#13] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@cim, post #12

Jest temat na forum:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=6&i=4692&t=4692

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2010 16:09:53
[#14] Re: Edytor tekstu na gołej A1200

@Logan, post #13

Amiga 500 pojedzie do Benedykta

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i pozdrawiam !

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem