[#1] LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !
Witam

Na swojej A1200 używam pakietu AmigaSys4 wraz z Wb 3.1. Ostatnio postanowiłem zainstalować sobie LimpidClock'a. Po instalacji otrzymuje komunikat :

Aby używać GUI potrzebujesz ClassAct lub ReAction

Program nie uruchamia się. W readme przeczytałem że dla systemów poniżej 3.5 potrzebny jest właśnie ClassAct. Pobrałem więc z aminetu tą paczkę:

http://aminet.net/package/dev/gui/classact33

jednak są tam tylko foldery Prefs oraz Classes, żadnego instalatora - jak to odpalić ??

ReAction z komunikatu nie udało mi się odnaleźć.
Mógłby mi ktoś pomóc ?

Dodatkowo podczas instalacji istnieje także opcja 68k z ttengine.library. Na czym polega różnica instalacji z tą biblioteką a bez niej ?

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2010 10:43:34
[#2] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@Logan, post #1

Właśnie walczę z tym tematem. ReAction to jakiś wynalazek z os 3.9. Większość programów pracująca z ReAction działa również z ClassAct, widocznie są to "bratnie" pakiety. Czy ktoś może nam powiedziec jak zainstalować ten ClassAct?
[#3] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@kwaku85, post #2

rozpakowujesz archiwum i przegrywasz pliki/katalogi do odpowiednich katalogow (ta sama nazwa) na dysku systemowym.

Ostatnia modyfikacja: 17.04.2010 20:27:28
[#4] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@Norbert, post #3

Nie działa. Zainstalowałem również ClassAct2demo i potem podmieniłem pliki z nowszej wersji. Dalej nic. MUI mi nie działa, MCP też. Dziwna sprawa.
[#5] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@kwaku85, post #4

Co rozumiesz przez MUI nie działa ?
Nie działają przykładowe programiki z pakietu MUI czy nie działa jakiś duży program wymagający nowych bibliotek ?
Program SnoopDOS już zainstalowałeś ?

Pozdrawiam
[#6] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@RadoslawF, post #5

Tak. Nie działa MCP. Czy można jakoś sprawdzić czy MUI działa prawidłowo? MCP wypisuje przy próbie uruchomienia ustawień "The MUI-generation failed". Chyba że to z MCP 1.48 jest problem?
LimpidClock znowu jęczy o ClassAct i nie potrafię go zainstalować. Ciężko mi idzie z tym WB :(
[#7] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@kwaku85, post #6

Zassałem to MCP, zainstalowało się z marszu i uruchomiło.
Mogłeś coś namieszać przy instalacji ale może faktycznie nie masz MUI poprawnie zainstalowanego i przypisanego.
MUI masz zainstalowane czy tylko skopiowane na dysk ?
SnoopDOS nie podaje jakiejś ciekawej informacji przy próbie uruchomienia MCP ?
I głupie pytanie, rozmawiamy o problemach na Amidze czy pod emulatorem ?

Pozdrawiam
[#8] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@RadoslawF, post #7

Sprawę rozwiązałem. MUI prawdopodobnie działa, a MCP wymaga jeszcze paru bibliotek, których nie ma w MUI oryginalnie. Temat opisany jest tu: http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=39353 Ustawienia MCP działają, chociaż za Boga nie wiem o co w tym chodzi ;)
Aplikacja z kalendarzem dalej nie działa, nie potrafię tego uruchomić.

Ostatnia modyfikacja: 17.04.2010 23:40:44
[#9] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@kwaku85, post #8

Pakiet MUI powstał jakiś czas temu a do dzisiaj jeszcze powstają nowe wersje bibliotek lub nawet nowe biblioteki.
Trzeba czytać napisy jakie wywala przy problemach i ściągać te nowe biblioteki z aminetu.
Dosyć dokładny opis MCP był w jakiejś papierowej gazecie, ale jeśli dobrze znasz angielski to go nie potrzebujesz, ewentualnie był polski guide do jakiejś wcześniejszej wersji.

I chyba nikt Cię nie ostrzegł, jak za bardzo namieszasz w ustawieniach to możesz doprowadzić do zwieszek kompa po uruchomieniu MCP.
Więc jak będziesz eksperymentował to nie zmieniaj od razu wszystkich ustawień tylko po jednym i sprawdzaj efekty.

Co za aplikacja z kalendarzem ?

Pozdrawiam
[#10] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@RadoslawF, post #9

Ta co w temacie u góry- LipidClock. Jest on wrzucony do AmigaSYS4, fajnie to wygląda. LimpidClock wymaga ClassAct, a tego nie mogę zainstalować. Czegoś jeszcze musi brakować.
Z angielskim czasami sobie radzę. Ogólnie przydałby się taki fajny opis działania Master Crash Systemu

Widzę że połatanie systemu to jednak trudna sprawa.
[#11] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@kwaku85, post #10

W AmigaSys 3 nie 4 :P
Pamiętam że pobrałem najnowszą wersję ze strony autora, następnie instalowałem jakiegoś classacta z aminetu i śmigało. Zrezygnowałem jednak, ponieważ łącznie z TinyMeterem i innymi bajerami pożerało zbyt wiele pamięci i ogólnie przymulało system.

[#12] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@kwaku85, post #10

Zainstaluj SnoopDOS, on pokaże dokładnie czego brakuje programowi kiedy nie chce się uruchomić.
Zgadywanie to nie jest najskuteczniejsza metoda rozwiązywania problemów.

Pozdrawiam
[#13] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@RadoslawF, post #12

TUTAJ strona autora, pobierz najnowszą wersję i działaj na tej.

[#14] Re: LimpidClock 68k i OS3.1 - Pomocy !

@Logan, post #13

I kolejny problem się rozwiązał. Poprzednia wersja miała po prostu błąd i pokazywała że brakuje bibliotek ClassAct. Cały dzień kombinacji. Fajna impreza ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem