[#1] CF po raz xyz...
Zaraz zapewne nalapie za odswiezanie watku sprzed kilku lat :) Sam juz pisalem o tym na forum czesc userow zapodala mi solucje ale problemy sie nie skonczyly ;/ A wiec z czym do ludzi:

Swego czasu moj kolega dawny amigowiec zapragnal powrotu do korzeni, zakupil karte 040/40 i adapter CF z karta i zlecil mi postawienie tam systemu. Troche mialem problemow z przeniesieniem danych z jedenj Amigi na druga zapewne z powodu kombinowania co opisalem w

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=65208&t=65151#reply_65208

ale zaradzilem i z tym chodzi mi o to ze adapter podpiety do wlasciwej Amigi nie jest widziany przez HDToolBox:

Drive does not support the SCSI Inquiry command!

Co ciekawae podpiety przez taki ladny adapter made by Micronik (na wejsciu 2,5'' na wyjsciu 2,5'' i 3,5'') jest rozpoznawany (a raczej karta w nim siedzaca). Sprawdzalem jej dzialanie na 2 Amigach i na wszystkich bylo ok tylko w tym jednym przypadku wyskakuje mi ten upierdliwy komunikat ;/ Sprawdzalem czy moze cos powoduje zwarcie ale nie, ekran gorny jest idealnie dociety. Chcialem sie po prostu zapytac czy ktos moze mial podobny problem lub chociaz wie o co moze chodzic. Czyli tak adapter z karta CF wpiety bezposrednio w plyte "Drive does not support the SCSI Inquiry command!", wpiety przez przelotke Micronik jest ok. Problem w tym ze ta przelotka musi pozostac w jednej z Amig a dwa ze ten Adapter z karta CF nie chce dzialac tylko z ta jedna ;/
[#2] Re: CF po raz xyz...

@Krencik, post #1

Porownywałes rewizje płyt, ROMy, może jakieś karty turbo/pamieci. Czyms te dwie ami musza sie roznic.

[#3] Re: CF po raz xyz...

@taurus, post #2

No wlasnie chodzi o to ze niczym (chyba ze data produkcji). Jak dobrze pamietam ten adapter CF w pierwszej kolejnosci po zakupie byl wlasnie testowany z ta Amiga z ktora nie chce dzialac i bylo ok... a pozniej te problemy. Sprawdzalem go na Amidze 600 i dziala z moja 1200 dziala a ta z ktora ma dzialac to smiga tylko poprzez przelotke Micronika. Sadzilem wlasnie ze to moze byc wina jakiegos zwarcia bo z przelotka siedzi troche wyzej ale niczego wlasnie na plycie tam nie dotyka ;/
[#4] Re: CF po raz xyz...

@Krencik, post #3

kup sobie dysk 2.5 cala i zapomnij o problemie

[#5] Re: CF po raz xyz...

@Krencik, post #1

Hmm o ile pamiętam to miałem podobny problem z microdrivem CF 2,5 GB i dyskiem twardym 2,5`
Ale zaskoczyło coś było ze stykami Adapter CF płyta A600 i o ile dobrze pamiętam coś nie tak z zasilaczem.

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2010 20:43:13
[#6] Re: CF po raz xyz...

@Dark_luke, post #5

Dysk 2,5'' funkiel nowke niesmiganego to niedawno zalupilem. Problem byl tylko z odpaleniem wyzej opisanego tandemu na drugiej Amidze, trudno sie mowie i pojde po najnizszej linii opuru zainstaluje tam wpierwej przelotke na przelotke :P Chodzilo tylko mnie o roaziwazanie problemu ze cos na jednaj Ami dziala na drugiej nie chce a jak juz dziala to na "obkoło" tak jak to w ToyStory2 było "- lece na obkoło tak będzie szybciej" i chyba tak zrobie :)
[#7] Re: CF po raz xyz...

@Krencik, post #6

Ja miałem tak problem dwi przelotki CF i dwa microdrive 2,5GB pierwszy dziłałcacy pod HDtoolbox a właśnie drugi i potem dysk 2,5`.
Mam głupie pytanie bo wystapił też u mnie problem gdy zapisałem konfigurację w Hdtoolbox to użyłem innej dyskietki bo pokrywały się konfiguracje i było nie teges.
A próbowałeś na Amidze i na Winuae ?
Zauważyłem że nie które dyski CF microdrive bez problemu działały pod HDtoolbox pod Winuae podzieliłem sformatowałem ok.
A pod Amiga ni huhu. Ale dysk przeniesiony z WinUae działa ok na Amidze.
Ogólnie polecam instalcję i konfiguracje pod winuae. Szybko bez problemowo bez steresowo gdy padają dyskietki instalacyjne ;))
Ach i jedna rzecz u mnie przelotka 2,5 => 3,5 szybko się przepaliła linia zasilania na pinie chyba 44 i raz trybiło raz nie.
[#8] Re: CF po raz xyz...

@Dark_luke, post #7

Otoz chodzi o to ze u mnie problem jest niby trywialny bo ta przelotka z karta CF dziala na kazdej Amidze w jakiej ja testowalem, a chodzi o to ze w tej ostatniej nie jest idealnie rozpoznawana w HDToolBox po wpieciu bezposredniu w plyte glowna a jedynie po wpieciu w przelotke made by Micronik, to tak fajna przelotka ze po wpieciu w plyte ma wyjscia 2,5'' i 3,5'' i chodzi o to ze wtedy karta CF w adapterze jest poprawnie rozpoznawana. Wymontuje przelotke Micronika i w HDToolBox widze: Drive does not support the SCSI Inquiry command!, myslalem ze moze sie gdzies styka z jakims elementem z plyty glownej ale nie. Sprawdzalem piny czy sa moze powykrzywiane i tez nie jak dla mnie glupie wiem ze diablem tkwi w szczegolach i za jakis czas o tym zapomne tylko czego ten badziew cholerny idelnie dziala w kazdej Amidze tylko nie tej pomino tego ze na poczatku dzialal, baaaa przepialem ostatnio dysk 2,5'' na takiej samej tasmie i jest widziany przez ta nieszczesna Ami... w sumie wielkie dzieki za podpiowiedzi ide ja na piwo :)
[#9] Re: CF po raz xyz...

@Krencik, post #8

Może scsi.device się buntuje. Zamiast 40.12 spróbuj wersji 43.45 załadowanej przez LoadModule (przykładowo). Spróbuj. Jak nie masz odpowiednich plików to mogę podesłać (LoadModule i scsi.device V43.45 do a1200). LoadModule można pobrać z Aminetu, scsi.device trzeba sobie "zrobić". U mnie to niedawno pomogło na zwykłym HDD. HDTB nie widział dysku, a po załadowaniu mu scsi.device złapał HDD i nawet geometrię poprawnie odczytał. Ewentualnie coś może bruździć karta turbo. Jeżeli to Apollo to ono ma odchyły czasem (czyli karta do czyszczenia). Więcej mi nic nie przychodzi do głowy.

Aha, jeszcze może adapter nie kumać karty, albo na odwrót. Próbowałeś innych kart (inni producenci inne pojemności) albo innego adaptera?

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2010 19:44:21
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem