[#1] padla mi stacja dyskietek
Witam,
Wlasnie padla mi stacja dyskietek w A1200. Bylem w trakcie archiwizacji baz z Super Memo gdy zaczela walic bad sektory. Najpierw myslalem ze to dyskietka, ale teraz wszyskie moje dyski sa niedosowe a stacja dziwnie rzezi.
Juz od paru lat nie jestem na bierzaco ze sprzetem amigowym. Pamietam cos niejasno ze w stacji do PC trzeba bylo zmienic dwa kabelki?
Jest to nadal aktualne? Jesli kupie stacje do PC, to musze prosic o jakas stara wersje czy kazda bedzie pasowac? Musze instalowac jakies dodatkowe oprogramowanie?
Slowem, czy ktos moglby mi poradzic jak najlepiej uzdrowic moja Amige?
Z gory dziekuje.

Leszek

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2010 21:06:09
[#2] Re: padla mi stacja dyskietek

@Lechu 44, post #1

Poszukaj na forum.
Wszystko zależy jaką wersję Amigi masz. Ostatnie (te produkowane przez Escom) były "przystosowane" do typowo pecetowych napędów fdd. Jedynie co należałoby zmienić to przestawienie domyślnego FD1 na FD0 (często jest to zworka gdzieś na elektronice).
W przypadku starszej wersji - potrzebny jest "zmodyfikowany" kabel do podłączenia fdd (zmiana połączenia pinów 2 i 34). "Problemem" może też być brak obsługi sygnału _RDY przez stację.

[#3] Re: padla mi stacja dyskietek

@Lechu 44, post #1

http://eab.abime.net/showthread.php?t=30944
http://www.pitsch.de/stuff/amiga/tepe/samsungsfd312b.jpg
[#4] Re: padla mi stacja dyskietek

@MaaG^dA, post #2

Dzieki.
Mam wlasnie Amige Escomu. Czy w moim wypadku tez moge miec problemy z sygnalem RDY?

Poza tym, zastanawialem sie... Amiga wykrywa wlozona dyskietke. PC tego nie robi. Czy to nie bedzie sprawialo problemow?

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2010 00:21:44
[#5] Re: padla mi stacja dyskietek

@Lechu 44, post #1

Witam !!!
Temat był już kiedyś poruszany na ppa.

http://free.of.pl/n/norbid/

Ja zrobiłem wg. tego schematu 4 szt kabelków do flopka od PC.
Wszystkie działają. Z a500, i a1200.
Flopek wykrywa włożenie dyskietki, obsługuje gry wielodyskietkowe.
Jak na razie nie sprawia problemów.

Z tego co wiem to nie wszystkie stacje się do tego nadają.

pozdrawiam marcin34

[#6] Re: padla mi stacja dyskietek

@Lechu 44, post #4

Polecam napęd Samsung SFD-321B i to. Czyta dos i nie dos, na mojej plycie, z Amiga Technologies już, dzialają stare gry z dyskietek a i produkcje scenowe (trackma) też dają radę na tym kombosie. Koszt stacji max. 10PLN, czas przeróbki 10min (z nagrzaniem lutownicy), trudność 3/10 (w porywach 4/10) - jeżeli potrafisz posługiwać się lutownicą. Nie bój się o ten element SMD na zdjęciu poglądowym. To zworka, jak ją zasiejesz to można zwykłym drutem to zasztukować. Plus tej operacji jest taki, że nic nie trzeba cudować przy taśmie. Jakbyś nabył oryginalnego Chinona później, to przepięcie zajmie Ci 3 minuty (z rozłożeniem i złożeniem Amigi). Minus jest taki że ta stacja nie pasuje (nawet po zdjęciu maskownicy) do otworu w obudowie. Nie pasuje też mocowanie samej stacji do obudowy (obudowa się nie zamyka, bo stacja jest za wysoka).

[#7] Re: padla mi stacja dyskietek

@Red_Bullet, post #6

Odgrzebuję temat, pacjentką jest stacja Teac oryginalna z A600.
Otóż od jakiegoś czasu po włączeniu nie czyta dyskietek, tzn. wykrywa, zaczyna kręcić i cyklicznie rzęzi przy tym głośno, już na ucho wiadomo, że nie trzyma właściwych obrotów. Po kilkunastu takich próbach raz po raz, zaczyna łapać i czyta dyskietki, obroty już są normalne, a stacja działa cicho (w każdym razie o wiele ciszej).
Macie pomysł na diagnozę i czy da się coś zaradzić?
Wolałbym przywrócić do życia tę, zamiast kombinować z inną na razie
[#8] Re: padla mi stacja dyskietek

@Jacques, post #7

A dyskietka na pewno jest sprawna? Dziwny objaw z tym zwalnianiem obrotów.
[#9] Re: padla mi stacja dyskietek

@Jacenty, post #8

Tak, dyskietka jest sprawna.
Objawy takie jakby stacja kręciłą z wyraźnym oporem (łożysko?), a później się rozkręcała po wielu próbach. Po paru godzinach postoju problem wraca.
[#10] Re: padla mi stacja dyskietek

@Jacques, post #9

Wygląda na zacierające się łożysko. Może rozbiórka i smarowanie pomoże choć wątpię.
[#11] Re: padla mi stacja dyskietek

@Jacques, post #7

Czasem działają za szybko jak kondensatory są do wymiany ale najlepiej przerób sobie jakąś albo jak chcesz to 20 zł mogę Ci sprzedać przerobiona i dopasowana czyta idealne mam kilka

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2016 13:42:38 przez kataklysm
[#12] Re: padla mi stacja dyskietek

@Jacques, post #9

Możliwe, że kondensatory w samej stacji.

Poszukaj na alledrogo pecetowego TEAC-a. przeróbka nie jest trudna a nawet przycisk ze starej przełożysz i będzie idealnie pasować do obudowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem