[#1] FlieSystemCD
Kiedyś musiało się to stać. HD padł a wraz z nim wszystkie zbiory.
Na szczęście troche zapisałem na CD (a może na nie szczęście) bo
zainstalowałem WB3.1 z dyskietek i nie widzi CD.
Czy ktoś wie gdzie znajde jakiś FileSystem do CD
[#2] Re: FlieSystemCD

@DarAmi, post #1

Tutaj masz trochę: http://aminet.net/search?query=cd+filesystem.

Problem w tym, że cdfilesystemy były rozwiązaniami komercyjnymi (w większości). Świetny jest CacheCDFS, ale trzeba było za niego zapłacić. Co ciekawe jego autorami są ludzie z Elaborate Bytes (ci od CloneCD na pieca). Poza tym jeżeli chcesz zgrać dane z płyty na dysk, to możesz użyć winuae. Tam nie potrzeba sterowników. Wystarczy tylko w sekcji Hard Drives zaznaczyć opcję Include CD/DVD drives at startup.

[#3] Re: FlieSystemCD

@Red_Bullet, post #2

Posiadam orginalny WB3.5 na CD a tam jest dobry FileMaster do CD musze tylko uruchomić CD. Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ niemam neta na Ami to jak przenieść sciągnięte pliki z PC do dyskietek Ami?
[#4] Re: FlieSystemCD

@DarAmi, post #3

Amiga odczyta i zapisze PC dyskietki sformatowane na 720kB, okazyjnie do małych plików starczy.
Przy większych ilościach kabelek NULmodem.
Przy hurtowych ilościach karta sieciowa lub jakaś przelotka PCMCIA-CF, dla mniej ambitnych płytka CD.

Pozdrawiam
[#5] Re: FlieSystemCD

@DarAmi, post #3

Najszybciej i najpewniej, to podpiąć dysk do pc i uruchomić winuae -disableharddrivesafetycheck. Wtedy masz dostęp do dysku (musisz go dodać w zakładce hard drives). Jeżeli mam przenieść duże ilości danych to stosuje ten myk. Ethernet jest dobry, ale tam transfer powyżej 400KB/s rzadko się zdarza, CF u mnie wyciąga 1,5-1,8MB/s (na PCMCIA). HDD ma u mnie trochę większy transfer niż CF (2,2-2,5MB/s bez FastATA). Jeżeli będziesz kopiował coś na winuae to polecam użyć Opusa5. Filemaster i DOpus4 miały problemy z kopiowaniem dużej ilości danych. Opus5 robi to sprawnie i o wiele szybciej.

Co do manewrów z brakiem CD, jak już uruchomisz system to zrób sobie bootująca dyskietkę żeby od razu montowało Ci CD. Mała rzecz a cieszy.

[#6] Re: FlieSystemCD

@Red_Bullet, post #5

Ja mam złe doświadczenia z podpinaniem AmiTwardego do Pieca. Z reguły samo już podpięcie wiązało się z uszkodzeniem filesystemu. Najłatwiej karty CF :)
[#7] Re: FlieSystemCD

@kwaku85, post #6

No to ja wbiję kij w mrowisko i powiem, że u mnie dyski z Ami pod piecem hulały jak trzeba. Po podłączeniu na powrót do Ami, działały tak samo jak przed odpięciem. Nie wiem co ma uszkadzać filesystem.

[#8] Re: FlieSystemCD

@Red_Bullet, post #7

Niektóre windowsy tak miały że bez pytania "reperowały" podpięty dysk.
W dzisiejszych czasach nikogo nie namawiał bym do podpinania głównego Amigowego dysku do PC.
Jakiś dodatkowy robiący jako przenośka owszem proszę bardzo, zwłaszcza że jest naprawdę sporo innych bezpieczniejszych możliwości.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem