[#1] Problem z A570
Witam wszystkich.

Mam "mały" problem z przystawką wymienioną w tytule. A więc:

Dawno dawno temu kupiłem okazyjnie na aukcji napęd A570, niestety bez caddy. Po przysłaniu paczki sprawdziłem - działa. Na ekranie widać było ładne logo CDTV. Niestety z powodu braku caddy, napęd na dłuższy okres czasu powędrował do szafy. Potem miałem przeprowadzkę, podczas której jakiś debil upuścił ten skarb z niedużej wysokości (głowa spadła ... ;) ) Niedawno upolowałem caddy na giełdzie z rupieciami. Ucieszony wyciągnąłem drugą Amigę z szafy, podłączyłem wszystko i ... lipa. Podłączałem napęd do kilku Amig i za każdym razem działo się to samo.

Objawy:

Na A500+ , A500+ z dod. 0,5MB Chip, A500 z dod. 0,5MB Chip:
- system ładuje się (migają ekrany), CD-Rom na chwile zaczyna się kręcić. Gdy się ma pojawić logo CDTV zaczyna mrugać dioda zasilania (6 razy), reset ... i replay.

Na "gołej" A500:
- to samo, tylko przed resetem pojawia mi się wredny komunikat: "Guru Meditation #00000003.00001970"

Co może być nie tak, i czy da się reanimować ten sprzęt?

[#2] Re: Problem z A570

@BlackT, post #1

z zasilaniem jest wszystko ok ? bo wyglada na jego brak (do A570 podlacza sie taki sam zasilacz jak do A500)

[#3] Re: Problem z A570

@HOŁDYS, post #2

Prawdopodobnie wszystko z zasilaniem ok. A570 bez podłączonego zasilania zwiesza Amigę i zatrzymuje się na starcie. Amiga bootoje się dopiero w momencie włączenia prądu w A570.

Zasilanie jest podłączone z ATX'owego zasilacza. Miałem na stanie 2 uszkodzone zasilacze od Ami, wiec zamiast się bawić w ich naprawę - odlutowałem kable i przylutowałem szeregowo do PCtowskiego zasilacza.

Sprawdziłem A570 na zwykłym amigowskim zasilaczu. Objaw ten sam z drobną różnicą. Po komunikacie GURU i po kliknięciu myszą czarny ekran i brak reakcji. Dopiero reset powoduje następny komunikat GURU itd.

Podłączyłem również sam napęd do zewnętrznego zasilania od ATX'a (ma on wejście takie samo jak FDD w PC-tach). Rezultat ten sam.

Posprawdzam jeszcze miernikiem wyjścia zasilania, ale wątpię czy tam leży przyczyna awarii.

[#4] Re: Problem z A570

@BlackT, post #3

Mam cichą nadzieję, że pisząc "szeregowo" miałeś na myśli "równolegle"

[#5] Re: Problem z A570

@offca, post #4

Yhmm.. Masz dobrą nadzieję że elektronik ze mnie żaden, ale amiga startuje. Co oznacza że mimo błędnego nazewnictwa kabelki są połączone poprawnie :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem