[#1] os 3.5 psioczymy dalej
Ostatnio w innym poście narzekałem na sposób instalacji WB 3.5.
Niewyobrażalną głupotą było wypuścić system instalowany na CD, ze sterownikami... na CD. "Ale nic to". Generalnie są w sieci jakieś darmowe/demowe sterowniki pozwalające na zainstalowanie WB. Ja zainstalowałem pakiet idefix 97 zawierający cacheCDFS. Wersja shareware z wyskakującymi drażniącymi okienkami przypominającymi o rejestracjo produktu. Ale w instrukcji od OS 3.5 dowiadujemy się że system ten posiada już swoje własne wypasione sterowniki (akurat cacheCDFS) i można sobie je spokojnie zainstalować. Fajnie. Tylko że nie działają. Instalator nie kopiuje pliku atapi.device na dysk (bo pewnie go nie ma) i cały czas używamy drażniącej wersji shareware z pakietu IDEfix 97. Ma ktoś na to lekarstwo? Czy te sterowniki CD w OSie 3.5 w ogóle działają?
[#2] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #1

Wyedytuj mountlistę CD0 z Devs/Dosdrivers i zmień atapi device na scsi.device. Rozumiem, że podmieniłeś w L: cachecdfs z pakietu idefix97 na analogiczne z OS3.5 (profilaktycznie wcześnie skopiuj CD0 np. do Storage/Dosdrivers. Jak wszystko zadziała, to KONIECZNIE zrób sobie dyskietkę EMERGENCY i będziesz mógł później zawsze sobie odpalić Amisię z obsługą CDROMu (to tak na zaś).
Powodzenia.

[#3] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@Kitech, post #2

Niestety scsi.device nie rozpoznaje mojego napędu, jedynie atapi.device, któe jest w wersji shareware. Obawiam się że nici z tego :(
[#4] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@Kitech, post #2

Emergency nie widzi napędu, nie wiem dlaczego. Strasznie pod górę z tym systemem.
[#5] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #3

Było coś takiego kiedyś jak eide.device i bardzo ładnie to chodziło (gdzie scsi.device nie dawało rady), spróbuj poszukać.

[#6] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #3

Nie napisałeś jaki masz naped i jak go podłączyłeś. Systemowy scsi.device powinien spokojnie obsłużyć CDROMy IDE. Jaką masz wersję scsi.device? Może masz w s-s wpisane SKIPROMMODULES scsi.device ?
[#7] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #3

Masz zainstalowany OS3.5, to chyba masz spaczowane scsi.device i CDROM powinien być rozpoznawany?

[#8] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@radzik, post #5

Napęd IDE z laptopa podłączony z CFką do IDE amigowego. Widzi mi go tylko atapi.device z IDEfixa. Poza tym nie zauważyłem żeby os 3.5 posiadał w instalatorze od CDromu jakiekolwiek *.device, instaluje tylko mountlistę i cacheCDFS, może jeszcze jakieś dodatkowe pierdoły, ale bez sterownika. Może twórcy doszli do wniosku, że skoro udało się os 3.5 zainstalować, to najwyraźniej posiadasz swój sterownik.
[#9] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kmilota, post #6

Sprawdzę jak będę w domu.
[#10] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #1

Nie ukrywam, że bardzo możliwe, iż ja jestem po prostu głupi.
Ale... Ale... Ale..
Ale OS3.5 uważam za jedną z większych porażek w amigowym światku. Kompletnie nie czaję, po co powstałą ta wersja systemu po co się z nią męczyć. Toć nie ma w tym niczego nowego, naprawdę unikalnego i tak dalej.
To nie lepiej zainstalować sobie klasycznego Workbencha 30/31 i dopieścić go rozmaitymi łatkami?
Na moje oko - sprawniej, wygodnie, z mniejszym poziomem stresu, a efekt finalny. czyli wygląd i możliwości sytemu te same.
A, no i przy okazji więcej frajdy po drodze, bardziej elastycznie, bo można kontrolować to, co się do podstawowego "gołego" systemu dodaje, ustawić go pod swoje potrzeby.
Jak dla mnie - 3.5 jest jedną wielką pomyłką; 3.5 suuuuuuuuxxxxxxx!

Z szacunkiem
Des

[#11] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #8

kwaku85 napisał(a):

> Poza tym nie zauważyłem
> żeby os 3.5 posiadał w instalatorze od CDromu jakiekolwiek
> *.device, instaluje tylko mountlistę i cacheCDFS, może jeszcze
> jakieś dodatkowe pierdoły, ale bez sterownika.

I prawidłowo. Bo obsługa CDROMu IDE jest zapisana w nowym scsi.device, a ten jest w "nowym ROMie".

> Może twórcy
> doszli do wniosku, że skoro udało się os 3.5 zainstalować, to
> najwyraźniej posiadasz swój sterownik.

Coś w tym jest. Ja także startowałem instalkę na atapi.device, a potem ręcznie zamieniłem na scsi.device i wszystko działało.
Obecnie i tak działam na cybppc.device.
[#12] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@Des, post #10

Des napisał(a):

> Nie ukrywam, że bardzo możliwe, iż ja jestem po prostu głupi.
> Ale... Ale... Ale..
> Ale OS3.5 uważam za jedną z większych porażek w amigowym
> światku. Kompletnie nie czaję, po co powstałą ta wersja systemu
> po co się z nią męczyć. Toć nie ma w tym niczego nowego,
> naprawdę unikalnego i tak dalej.

W tamtym czasie (kiedy wyszła) była najlepszym rozwiązaniem. Jako jedyny bezproblemowo obsługiwał duże i ładnie wyglądał na kartach graficznych (przyciski systemowe nie były spłaszczone w pionie). dodatkowo dawał obsługę CDROMów (nie trzeba było kupować atapi.device), posiadał masę sterowników dla drukarek (nie trzeba było kupować TurboPrinta). O internecie już nie będę pisał.
No i najważniejsze wtedy dla mnie. W pudełku z systemem były kości ROM3.1 (bo miałem wtedy 3.0).
Tak więc wtedy to miało sens. Obecnie to albo samemu łatać AmigaOS3.1 albo instalować AmigaOS3.9.

> Jak dla mnie - 3.5 jest jedną wielką pomyłką; 3.5
> suuuuuuuuxxxxxxx!

A dla mnie miłym przejściem na AmigaOS3.9. Dodatkowo pudełko ładnie wygląda.
[#13] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kmilota, post #12

I tu sie zgodzę :) Chciałem mieć swój oryginał w ładnym pudełku na meblach i mam Teraz muszę powalczyć z obsługą CD.
os 3.9 długo mi się odpala i nawrzucane jest duuużo niepotrzebnych rzeczy jak dla blizzarda 030.
Ja tylko chcę CDRom bez wyskakujących okienek rejestracyjnych. Będę koło 20 bawił się z tym, jeśli ktoś może mi pomóc to bardzo wdzięczny będę OK
[#14] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kmilota, post #11

Niestety scsi.device które mam dostępne nie widzi mojego CD. Więc albo go nie obsługuje, albo ten IDEfix namieszał niemiłosiernie na dysku. W którym miejscu powinien znajdować się scsi.device z ROMu?
[#15] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #14

On jest wgrywany do pamięci razem z "AmigaOS ROM Update" ktory siedzi w devs, wysłałem Ci na maila podanego w profilu najnowszy scsi.device, żeby z niego z korzystać musisz po SetPatch wpisać SKIPROMUPDATES "scsi.device"

[#16] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #14

Użyłem sterownika EIDE.device i działa. Czy ten sterownik jest godny "zaufania"? Czy szukać na siłę działającego scsi.device?
[#17] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@Banderas, post #15

I nic, wpis w startupie po setpatch zrobiony, cd0 wpis ze scsi.device zrobiony, scsi.device w devs wrzucony i nic. Nie widzi CD.
[#18] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@Banderas, post #15

Jesteś pewny że ten "amigaos rom update" ma być w devs? nie ma u mnie niczego takiego.
[#19] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #16

Jeśli za chiny nie działa Ci ten scsi.device to eide jest też dobry, używałem go pod OS3.1
.
edit: co do rom update to opierałem się na OS3.9, 3.5 nigdy nie miałem, ale myślałem, że jest tak samo.

Ostatnia modyfikacja: 15.02.2010 23:04:10
[#20] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #18

Kwaku, jeżeli nie możesz zmusić sprzętu do działania ze scsi.device, to go po prostu olej (devicea znaczy się). Jak działa Ci eide czy inny, to korzystaj z niego. Nie ma sensu walczyć z wiatrakami. Tak jak koledzy napisali, update romu jest ładowany podczas startu systemu. Co do AOS3.9 na 030 to faktycznie. Trochę się ślimaczy, ale daje się z tym pracować - na upartego.

[#21] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@Banderas, post #19

Odpaliłem właśnie program FindDevice z pakietu CacheCDFS i okazuje się że scsi.device rozpoznaje mój CD. Niestety wpisanie go do mountlisty CD0 skutkuje tylko wyświetleniem w WB ikonki CD z podpisem CD0:Uninitialized. Dziwne. Teraz już powinno działać
[#22] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kmilota, post #12

Pudełko pudełkiem, ale z tych wpisów, które poniżej, to wychodzi na moje - lepiej się gumką od majtek zastrzelić, niż walczyć (po nic) z 3.5.
Dla świętego spokoju warto wysupłać kilka groszy, dodać do gołego 3.0/3.1 garść łatek i mieć z bański stresowanie się.
No, ale to mój punkt widzenia, bardzo subiektywny.

Z szacunkiem
Des
Ps. Obecnie, od dłuższego już czasu lecę na goluśkim 3.1m bez MUI, bez wodotrysków. I bardzo dobrze się mam. To, czego potrzebuję, śmiga przepięknie.
Pps. A, no faktycznie, mam łatkę, Oxypatchera, który jest niezbędnym uzupełnieniem przy procku 060/50.

[#23] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@Des, post #22

Coś w tym niby jest, ale rzeczywiście os 3.5 posiada sporo nowych rzeczy, chociaż w dalszym ciągu jest niewystarczający. Mimo wszystko łatanie 3.1 do poziomu 3.5 to nic przyjemnego. Poza tym skoro walka z 3.5 jest bez sensu, to czym jest walka z 3.1, który jest jeszcze gorszy :) DO tego mamy boingbagi, które też coś łatają. WB 3.1 ich nie posiada.
Skoro CD na sterowniku EIDE już pracuje, to chciałbym dowiedzieć się jak w miarę mądry sposób zmienić wygląd plików, bo np dyski mam każdy inny, a jeden nawet w kształcie dyskietki, co mnie niemiłosiernie wkurza.
Nie używam także żadnych listerów do pracy z WB, i drażni mnie bardzo jedna przypadłość WB- dokopywanie się do okien, jest jakaś łatka pozwalająca na "wyciąganie na wierzch" okien po kliknięciu na nie?
[#24] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #23

Przecież programik "Click To Front" jest dołączony nawet do systemu 3.0 o ile mnie pamięć nie myli?

[#25] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #23

Zainteresuj się DepthMenu (podobna łatka też jest w MCP).

[#26] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@Grzegorz Kraszewski, post #24

Nie mogę zlokalizować tego w WB. Ściągnę z AmiNetu.
Natomiast zastanawia mnie jeszcze jedno, czy pod WB można otwierać okienka jedno w drugim? Jak pod Winzgrozą, bo w zasadzie po co mi otwartych dziesięć, skoro szedłem do jednego katalogu?
[#27] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #26

Sys:Tools/Comodities/

[#28] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@radzik, post #25

Nie działa mi DepthMenu. Wymaga popupmenu.library (juz mam), która z kolei opiera się na MUI i jego bibliotekach, których nie mam.
W zasadzie to czy MUI powinno być instalowane, skoro posiadam OS 3.5?
Co to jest mcp?
Click to front z commodities nie działa

Ostatnia modyfikacja: 16.02.2010 21:58:09
[#29] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #28

W zasadzie to czy MUI powinno być instalowane, skoro posiadam OS 3.5?
Tak,powinno być zainstalowane.W OS 3.5 była chyba bodajże jakaś wczesna wersja Reaction.Pisze "chyba" ponieważ nigdy OS3.5 nie używałem.

Co to jest mcp?

Najbardziej rozbudowane muliti-commodity dla Amigi.Preferencje MCP wymagają zainstalowana MUI.

[#30] Re: os 3.5 psioczymy dalej

@kwaku85, post #28

Mui MUSI! być zawsze zainstalowane! Gro opropgramowania z niego korzysta!!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem